Adskillige undersøgelser viser at det hjælper at tabe sig, dyrke mere motion og spise mindre kød, men der er også andre mere overraskende råd til at undgå kræften.
Sov mere eller mindre
Flere undersøgelser i de sidste år har vist at man har en øget risiko for tarmkræft både hvis man sover for lidt eller for meget.
En undersøgelse i 2013 fra Baylor College of Medicine i Texas viste, at risikoen for tarmkræft i forhold til 7 timers søvn var 47 procent højere for personer, der sov mere end ni timer, mens den var 36 procent højere for personer, der sov mindre end fem timer.
Børst tænder
En infektion fra en helt almindelig type mundbakterier kan bidrage til udviklingen af tarmkræft.
Bakterien, der hedder Fusobacterium nucleatum, kan bl.a. gå ind i tarmcellerne og påvirke det tempo cellerne ændrer sig , hvilket kan føre til tarmkræft.
Bl.a. studier fra Case Western Reserve University School of Dental Medicine peger på bakteriens forbindelse til tarmkræft ved at påvirke immunforsvaret og ’tænde’ kræftcellerne.
Aspiriner
Adskillige undersøgelser har i de sidste 25 år vist at aspirin-piller kan reducere risikoen for tarmkræft.
En stor undersøgelse i 2013 fra Harvard Medical School, hvor man fulgte tæt på 40.000 kvinder i 10 viste at 100 mg aspirin hver anden dag reducere risikoen med op til 20 procent. Til gengæld øgedes risikoen for tarmblødninger og mavesår, så det er måske kun en løsning, hvis du har en øget risiko for tarmkræft. Og husk altid at tale med lægen før du tager medicin.
Bliv pescovegetar
Vegetarer, der må spise fisk, kaldes pescovegetarer og har en markant mindre risiko end andre vegetarer og kødspisere for at få tarmkræft.
Læs også: 14 tegn på kræft kvinder ikke må ignorere
En undersøgelse af små 80.000 amerikanere i marts i år fra Linda Loma University i Californien viste, at pescovegetarer havde en 43 procent mindre risiko for tarmkræft end almindelige kødspisere. Almindelige vegetarer havde kun en 19 procent mindre risiko.
Spis kartoffelsalat
Spiser du en gang kartoffelsalat til dine frikadeller, mindsker du risikoen for tarmkræft.
Flere undersøgelser har vist at såkaldt resistent stivelse, som findes i bl.a. ærter, sushi-ris og kolde kartofler reducerer risikoen for tarmkræft.
Læs også: 8 madråd mod det livsfarlige mavefedt
I modsætning til anden stivelse undgår resistent stivelse fordøjelsen i maven og tyndtarmen, og passerer direkte ned til tyktarmen, hvor det har de samme egenskaber som fiber.
Læs også: 8 madråd mod tarmkræft
Resistent stivelse fermenteres her af tarmens mikrober så gavnlige kortkædede fedtsyrer som butyrat udvikles. Butyrat er en vigtig kilde for slimhinden i den nederste del af tyndtarmen og tyktarmen, hvor den kan reparere og regenerere skadede celler.