40 millioner iranere har stemt på en ny præsident
40 millioner iranske vælgere satte fredag deres kryds ved landets præsidentvalg. Foto: Tima Agency/Reuters
Der har været en valgdeltagelse på 70 procent ved præsidentvalget i Iran, oplyser indenrigsministeriet.

Interessen for at stemme ved første runde af det iranske præsidentvalg har været overvældende. Valghandlingen endte med at blive forlænget i over fire timer.

I løbet af fredagen nåede flere end 40 millioner iranere forbi et valgsted for at afgive deres stemme. Det oplyser den iranske indenrigsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed har der været en stemmedeltagelse på omkring 70 procent.

Nu venter optællingen af stemmer, der kan vare frem til lørdag.

Fire kandidater - alle mænd - var på stemmesedlen.

Hassan Rouhani genopstiller med håbet om at sikre sin anden periode som præsident.

- I dag er en vigtig dag, og iranerne afgør deres egen og deres børns skæbne, sagde Rouhani, da han selv stemte i hovedstaden, Teheran, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Han pegede særligt på, at valget er afgørende for Irans udenrigspolitik. Rouhani var landets forhandler, da en aftale om det iranske atomprogram faldt på plads.

Af omverdenen opfattes han som en pragmatiker, men mange iranske vælgere mener, at han ikke har kunnet leve op til sine løfter om at styrke økonomien, sikre arbejdspladser og internationale investeringer.

Rouhani har fået konkurrence fra Ebrahim Raisi, der spås at blive Irans religiøse leder - ayatollah - en dag.

Også den forhenværende vicepræsident Mostafa Hashemitaba har stillet op, ligesom at tidligere kulturminister Mostafa Mirsalim er med i kapløbet.

Får en af de fire mænd flere end halvdelen af stemmerne, er valget afgjort. Men er det ikke tilfældet, skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden og sidste valgrunde. Den afvikles inden ramadanen 26. maj.

Ligegyldigt hvem der vinder, vil vedkommende ikke stå med den øverste magt i Iran.

For selv om præsidenten er den øverste folkevalgte i landet, er præsidenten underordnet den øverste religiøse leder, som siden 1989 har været ayatollah Ali Khamenei.

/ritzau/
via Listen To News