Klam røg og nysende hunde: Vi hader naboens brændeovn
Mange danskere ved ikke, at man for eksempel ikke må fyre med træpaller og mælkekartoner. Det kan ikke alene være generende, men også farligt. Foto: Scanpix / arkiv
Mange danskere vil have brændeovnen forbudt. Se her, hvad du ikke må fyre med.

Et stort antal danskere uden brændeovn mener, at der bør indføres forbud eller skrappere regler for brændeovne, viser ny undersøgelse. Men hvad må du egentlig fyre med? Læs reglerne her.

Susan Andersen generes ofte af naboernes brændeovne. Hun bor i et parcelhus med have, men hun tørrer tøj i carporten, fordi lugten fra naboernes skorsten sætter sig i tøjet. Hun kan ikke lufte ud, hun sover med lukket vindue om natten, og hendes hunde nyser på grund af den kvalmende røg.

- Der findes mange, som godt kan finde ud af at fyre rigtigt op i deres brændeovn. Men jeg synes, det skal forbydes, fordi så længe brændeovnen er lovlig, så vil der være folk som mine naboer, som fyrer forkert eller bruger ovnen til affaldstræ. Og det går jo ud over os andre, siger Susan Andersen.

Skrappere regler for brændeovne ønskes

Hun er langt fra den eneste, som vil have brændeovnen ulovliggjort. En ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter, viser, at 4 ud af 10 af de danskere, der kender reglerne for fyring i brændeovne og ikke selv har brændeovn, mener, at kommunen/det offentlige skal indføre skrappere regler for anvendelse af brændeovne eller helt forbyde dem.

Lige så mange mener, at de nuværende regler er gode nok, eller at de skal lempes eller fjernes.

Af de der har brændeovne og kender til reglerne for fyring i dem, svarer ca. 8 ud af 10, at reglerne er fine, som de er.

Minister vil ikke forbyde brændeovne

Det er dog ikke nogen god løsning at forbyde brændeovne i Danmark, lyder det fra Miljøministeriet.

- Jeg vil ikke stjæle hyggen ud af stuen, og danskerne skal fortsat kunne tænde op derhjemme. I stedet for at ty til tvang og forbud skal vi gøre det attraktivt for danskerne at skifte den gamle brændeovn ud med en ny. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Derfor har jeg indført en skrotningsordning, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til Bolius.

Sæt dig ind i, hvad du må fyre med i brændeovnen

Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, anbefaler at sætte sig ind i de regler, som allerede findes.

- Hvis du har brændeovn, skal du være opmærksom på, om du fyrer korrekt. Forkert fyring kan både være sundhedsskadelig og strafbart, siger Tine R. Sode.

Fyr ikke med paller i brændeovnen

Hun forklarer, at mange materialer slet ikke egner sig til at blive brugt som brændsel.

- Vær for eksempel varsom med at fyre med træpaller. Mange tror fejlagtigt, at træpaller er rent træ, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, selvom træet ikke bærer synligt præg af imprægnering, siger Tine T. Sode.

Fyr ikke med disse 4 ting

Der er 4 ting, du skal undgå at fyre med, fordi brænderøgen ellers kan komme til at indeholde giftstoffet dioxin, som er farligt for mennesker - selv i små mængder:

1. Trykimprægneret træ, paller eller træ, der på anden vis er overfladebehandlet.
2. Træaffald, som kan indeholde rester af maling, lim og lak.
3. Husholdningsaffald, fx mælkekartoner, æggebakker, plastik og kulørte tryksager som ugeblade og reklamer.
4. Knust bygningsaffald som fx indeholder søm, skruer, rester af spån- og gipsplader.

Bolius fagekspert anbefaler, at du i stedet afleverer den slags materialer på en genbrugsstation i kommunen.

Snak med din nabo, før du henvender dig til kommunen

Det er kommunerne, der håndhæver bekendtgørelsen med hjælp fra skorstensfejerne og almindelige borgere, der holder øje med, om naboerne fyrer korrekt.

- Men hvis du mistænker din nabo for at fyre forkert, så tag en snak med vedkommende, før du går til kommunen, råder Tine R. Sode.

via Listen To News