Administration 

3F har mistet gamle giftsager

Hardy Thorup har som sagbehandler i 3F igennem ti år anmeldt arbejdsskadesager for ansatte, der er blevet syge af giften styren og epoxy på LM Wind Power. Han undrer sig over, at 3F ikke kan finde de gamle sager. Men det kan Avisen.dk via aktindsigt. (Foto: Morten Germund, Berlingske Tidende.)

3F har meldt ud, at tidligere ansatte fortiede kemi-skader, og at 3F ikke har ført styren-sager for medlemmer. Nu viser det sig, at ansatte har henvendt sig, og at 3F endda har ført flere styren-sager for medlemmer. Avisen.dk har fundet to sager.

Arbejdsskadesager, hvor ansatte er blevet syge af gift på LM Wind Power, er forsvundet som dug for solen fra 3F Kongedalens arkiver.

Lokalafdelingen har siden 1970'erne organiseret tusindvis af arbejdere på LM Wind Power, men afdelingen har i arkivet over 164 arbejdsskadesager ikke fundet én eneste sag vedrørende kemi og styren.

Avisen.dk har imidlertid dokumentation for, at bekymrede medarbejdere fra LM Wind Power med alvorlige gift-symptomer har henvendt sig til deres lokale fagforening. Og 3F's lokalafdeling har tilmed kørt sager for dem.

Via aktindsigt hos Arbejdsskadestyrelsen findes mindst en sag, som tidligere sagsbehandler i lokalafdelingen, Hardy Thorup, har anmeldt på vegne af et 3F-medlem, der er blevet syg af kemi. Hardy Thorups navn fremgår på sagsakterne.

Samtidig kommer det nu frem, at et 3F-medlem fra Varde, har fået hjælp af 3F. Knud Rehne fra Varde er helt klar i mæglet:

"Når de siger, at der ikke har været nogen henvendelser, tager de fejl. Jeg henvendte mig i 2001 til 3F i Vejen for at få hjælp til min sag. Jeg havde voldsomme smerter i brystet og maven. Jeg lå og skreg af smerter, så tårerne trillede. Jeg blev hentet af ambulancen i mit hjem."

"Lægerne målte mine levertal, der var alt for høje pga. styrenpåvirkning. De troede, jeg var alkoholiker, men det var styrenen. 3F hjalp med sagen, men Arbejdsskadestyrelsen afviste desværre at ankende sagen," forklarer Knud Rehne til Avisen.dk. Netop leverskader er i følge arbejdsmedicinske eksperter et sikkert tegn på kroniske styrenskader.

Dette bekræftes af 3F i København:

”Den sag tabte vi, men den genoptages nu via vores afdelingen i Esbjerg på grund af de nye oplysninger, der er kommet frem i de sidste par ugers mediedækning,” forklarer arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Jesper Lund-Larsen.

 

3F: Vi må tilbage i arkivet

Formand i 3F Kongedalen, Egon Nissen, har tidligere afvist, at medlemmer har henvendt sig med styren-problemer og sygdomme. Han har også afvist, at afdelingen har sendt sager om kemi til Arbejdsskadestyrelsen.

Men de udtalelser trækker Egon Nissen nu tilbage. Han er meget ærgerlig over situationen.

"Det kommer bag på mig, for vi har ikke kunnet finde sagerne i arkivet. Hardy Thorup gemte alle papirer. Det undrer mig, hvor fanden de sager er blevet af.”

"Hvis Avisen.dk har fundet en sag, så må vi gå gennem vores arkiver igen. Vi har 150 gamle sager, og 14 aktive sager, vi stadig fører. Vi vil nu tage kontakt til hovedforbundet, der måske kan hjælpe med en aktindsigt til Arbejdsskadestyrelsen," siger formanden for 3F Kongedalen.

Han kan ikke forklare, hvor de gamle sager er blevet af, efter Hardy Thorup stoppede som sagbehandler i 2008 efter i ti år først at have været næstformand i afdelingen og dernæst sagsbehandler.

 

Glædeligt for medlemmerne

Hardy Thorup er mildest talt forundret over hele forløbet:

"Det er jo fantastisk. Jeg er meget forundret over, at 3F ikke kunne finde de sager, som jeg anmeldte."

"Men jeg glæder mig på medlemmernes vegne over, at 3F nu vil finde de gamle sager frem, genoptage dem og føre nye sager for andre syge ansatte, der nu henvender sig,” siger Hardy Thorup, der er tidligere formand for LO Kolding.

80 tidligere ansatte hos LM Wind Power er gået til 3F igennem de sidste par uger. 3F vil nu føre deres sager videre til Arbejdsskadestyrelsen. Samtidig har forbundsformand Poul Erik Skov Christensen lovet at sende en "byge af kraftige sagsanlæg ned over LM Wind Power."

”LM har selv bedt om, at vi fører de her sager mod dem. Når de opfører sig på den måde overfor vores medlemmer og kun tænker på profit før mennesker, så må vi tage erstatningssagerne ved domstolen”, fastslår forbundsformanden.

En tidligere LM-arbejder, Per Helsinghoff, har stået frem og fortalt, at han førte sag mod LM for egen regning, uden hjælp fra 3F, og tvang LM til forlig. Han fik anerkendt arbejdsskade og fik erstatning. Men allerførst tog han til SID i Vamdrup-Lunderskov, som i dag hedder 3F Kongedalen, for at få hjælp til at anmelde sin erhvervssygdom for at få erstatning:

"Men de afviste mig blankt. Jeg blev stjerne-tosset. Jeg havde betalt kontingent i 24 år - det var åbenbart ikke nok til at gøre mig berettiget til hjælp fra min fagforening," siger han.

3F Kongedalen kan ikke genkende forløbet, men beklager, hvis nogle medlemmer er blevet afvist.

 

Sager er måske forsvundet fra arkiv

Tilbage i 3F Kongedalen må Egon Nissen erkende, at det var en direkte forkert udmelding, at afdelingen ikke havde kørt nogle sager og fået henvendelser fra syge ansatte.

"Vi må tilbage i arkivet og kigge en gang til,” siger Egon Nissen.

"Problemet er nu, at de sager, vi modtager fra Arbejdsskadestyrelsen, er anonymiseret. Så vi vil virkelig opfordre alle, der har arbejdet på LM, eller som vi har ført sager for, til at henvende sig til os igen.”

Samme problem havde 3F ved kviksølvkandalen på Grindstedværket samt ved andre store giftskandaler tidligere, oplyser arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Jesper Lund-Larsen.

"Vi kan bare håbe på, at dem det drejer sig om, henvender sig igen, så vi kan genoptage sagen. Vi havde det samme besvær med Arbejdsskadestyrelsen med Grindsted-sagen, hvor alle sager, vi modtog var anonymiseret."

 

Flere sager på vej

Kritikken af forholdene på LM Wind Power har fået flere 3F-medlemmer til at henvende sig med helbredsproblemer.

Omkring 80 tidligere ansatte har nu henvendt sig til seks lokalafdelinger af 3F.

Og deres sager vil blive behandlet og arkiveret, siger formand for 3F Kongedalen, Egon Nissen:

"Vi har nu fået mulighed for at sende sagerne direkte til Arbejdsskadestyrelsen, så det vil vi gøre for fremtiden," siger han.

FAKTA

Arbejdstilsynet har i følge ny redegørelse fra 2000-2010 hele 52 gange konstateret væsentlige kemiske problemer i forbindelse med støbning af vindmøllevinger og givet 31 påbud.

Flere LM-arbejdere ønsker en undskyldning fra LM og en undersøgelse af langtidsvirkningerne på deres helbred. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu igangsat en helbredsundersøgelse og kræver nye svar fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

LÆS Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsens 
redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010

Læs også ministerens pressemeddelelse.

 

ANMELD DIN SYGDOM:

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte egen læge og fagforening eller Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til ask@ask.dk – Att. Rikke Nissen.

- Gå til fagforening, der kan hjælpe dig med at føre en sag.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade. Men det er ofte en god ide også at kontakte din fagforening, der kan hjælpe med sagen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: jens@avisen.dk eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: mnf@berlingske.dk


 

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen