3F: ”Arrogante” akademikere taler ned til rengøringsfolk og flygtninge
- Det er en arrogant holdning fra Akademikerne. Det er at tale ned til erhvervet, siger Tina Møller Madsen. Foto: Scanpix/arkiv
Har flygtninge slet ingen kompetencer, spørger Tina Møller Madsen, formand for 30.000 medlemmer i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Det er 'nedlandende', når Akademikernes Centralorganisation (AC) forud for trepartsforhandlingerne foreslår at oprette en ny hjemmeserviceordning, der skal give flygtninge og asylansøgere med ingen eller kort uddannelse et arbejde indenfor eksempelvis privat rengøring og havearbejde.

Det mener Tina Møller Madsen, formand for 30.000 medlemmer i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

- Det er en arrogant holdning fra Akademikerne. Det er at tale ned til erhvervet. Det at gøre rent er ikke noget, man bare lige gør. Der er en erhvervsuddannelse, som tager halvandet år. Det er ikke bare en kost og en spand med vand, sådan gør man ikke rent mere, siger Tina Møller Madsen til Avisen.dk.

Forslaget er en del af Akademikernes samlede "bidrag til integration af højtuddannede
flygtninge på arbejdsmarkedet". Det kommer samtidig med, at regeringen og arbejdsmarkedets parter gør sig klar til de vigtige trepartsforhandlinger, som blandt andet skal finde en måde at få de mange flygtninge, der de seneste mange måneder er strømmet til landet, integreret på arbejdsmarkedet.

Skal ikke blande sig

I AC’s forslag om en hjemmeserviceordning 2.0 hedder det blandt andet, at ”en sådan ordning vil øge udbuddet af arbejdskraft, både fordi de dårligst uddannede flygtninges kompetencer vil kunne bringes i spil til serviceopgaverne – og fordi det vil gøre det muligt for personer med erhvervsrettede uddannelser på alle niveauer at øge deres arbejdsudbud, når deres arbejdskraft ikke i så høj grad er bundet af serviceopgaver i hjemmet.”

Men Akademikerne skal holde sig til at koncentrere sig om deres egne medlemmer og ikke koncentrere sig så meget om, hvad de kan skabe af job på bekostning af de kommende medlemmer i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, mener Tina Møller Madsen.

Hun ville måske have været mindre kritisk over for forslaget, hvis AC samtidig ville arbejde for at skaffe rengøringsjobs til de flere tusinde ledige akademikere, der slet ikke efterspørges på arbejdsmarkedet.

- Hvis det var sket, ville AC’s udmelding ikke være så arrogant, siger Tina Møller Madsen.

Taler grimt til flygtninge

Hun angriber samtidig den ’nedladende’ tone, som Akademikerne omtaler flygtninge og asylansøgere i.

- De er endnu ikke godkendt til at få asyl, så hvad er det, vi ved om dem? Har vi bare en fordom om, at mange af dem er analfabeter. Jeg synes, at man taler ned om flygtninge, siger hun.

Avisen.dk har tidligere fortalt, at en ny hjemmeserviceordning efter svensk forbillede bliver en del af trepartsforhandlingerne.

Akademikernes Centralorganisation ønsker ikke at kommentere sagen.