Administration 

25 år efter: Her er heltene fra EM 1992 i dag

Sport
Henrik Larsen, John "Faxe" Jensen og Torben Piechnik var med til at vinde EM-guld for Danmark i 1992. (Foto: Foto: Morten Juhl/Scanpix)

Danmark vandt sensationelt EM i fodbold for 25 år siden. Siden er EM-heltene gået vidt forskellige veje.

De 20 spillere, der var med i Danmarks EM-trup i 1992, er gået vidt forskellige veje i deres liv efter triumfen i Sverige.

Her et overblik over, hvad EM-heltene laver 25 år efter finalesejren på 2-0 over Tyskland 26. juni 1992:

---- ---- ---- ----

1. Peter Schmeichel, født 18. november 1963 (129 landskampe/1 mål).

Den store målmand har aldrig forladt rampelyset efter EM-triumfen.

Han opnåede store resultater med Manchester United, blandt andet fem engelske mesterskaber og en Champions League-triumf, og han spillede senere for Sporting Lissabon, Aston Villa og Manchester City, hvor karrieren sluttede i 2003.

Schmeichel blev senere tv-vært på Viasats Champions League-udsendelser, og i dag bliver han fortsat brugt som fodboldekspert og blikfang i tv-reklamer.

2. John Sivebæk, født 25. oktober 1961 (87/1).

Den stærke wingback skiftede efter EM fra franske Monaco til italienske Pescara, inden han tog hjem til Vejle. Karrieren sluttede i 1997 i AGF.

Efter karrierens afslutning begyndte John Sivebæk at arbejde som fodboldagent, et arbejde han fortsat har. Sivebæk stod blandt andet bag Thomas Gravesens skifte fra Everton til Real Madrid i 2005.

3. Kent Nielsen, født 28. december 1961 (54/3).

Den stærke stopper indstillede karrieren på landsholdet efter EM, men fortsatte klubkarrieren i AGF frem til 1994.

Kent Nielsen blev senere træner og er i dag cheftræner for OB i Alka Superligaen. På cv'et står desuden klubber som AC Horsens, Brøndby og AaB. I 2014 førte Kent Nielsen AaB til "the double", DM-guld og sejr i den danske pokalturnering.

4. Lars Olsen, født 4. februar 1961 (84/4).

Landsholdets anfører lavede efter EM et opsigtsvækkende skifte fra tyrkiske Trabzonspor til Seraing i den næstbedste belgiske række. Han var først med til at føre klubben til oprykning og dernæst en tredjeplads i den bedste række. Senere spillede han halvandet år for schweiziske Basel, inden turen i 1996 gik tilbage til Brøndby og et kort ophold i klubben.

Efter karrierestoppet i 1996 havde Lars Olsen forskellige trænerroller i Brøndby, og senere blev han cheftræner i først Randers FC og dernæst OB.

Siden 2011 har Lars Olsen været landstræner for Færøerne.

5. Henrik Andersen, født 7. maj 1965 (30/2).

Wingbacken, der måtte forlade EM i semifinalen med en uhyggelig knæskade, fortsatte karrieren i FC Köln frem til 1998. Tiden i den tyske klub blev dog præget af lange skadesperioder, og den dag i dag har Henrik Andersen fortsat problemer med sine knæ.

Efter karrierestoppet blev han fodboldagent, og i denne sæson har han arbejdet som talentspejder for den belgiske klub Anderlecht.

6. Kim Christofte, født 24. august 1960 (19/1).

Efter EM skiftede forsvarsspilleren fra Brøndby til FC Köln, og to år senere gik turen til Lierse. Christofte nåede dog aldrig at spille en betydende kamp for den belgiske klub. Året efter, i 1995, gjorde han kortvarigt comeback i dansk fodbold for barndomsklubben Ølstykke.

Senere gik Kim Christofte ind i it-branchen, og han forsøgte sig som lokalpolitiker og pokerspiller.

I dag er han direktør i virksomheden Een til Een, der står bag Det Biologiske Hus, et hus bygget på skruepæle i stedet for beton og lavet af genanvendelige materialer.

7. John "Faxe" Jensen, født 3. maj 1965 (69/4).

John Jensen brugte EM som springbræt til at blive solgt fra Brøndby til den engelske storklub Arsenal. I 1996 vendte han hjem til Brøndby, inden han sluttede sin aktive karriere som spillende træner i Herfølge.

Her skabte "Faxe" et fodboldmirakel, da han i 2000 gjorde klubben til dansk mester. Året efter rykkede Herfølge imidlertid ud af den bedste række.

Siden har John Jensen - ud over en rolle som tv-ekspert - været vidt omkring som cheftræner for Randers FC, assistenttræner for Michael Laudrup i Brøndby og Getafe og ligeledes en periode som assistent for engelske Blackburn. "Faxe" er i dag cheftræner for Fremad Amager i 1. division.

8. Johnny Mølby, født 4. februar 1969 (16/0).

Midtbanespilleren fik ikke spilletid ved EM, men kort efter slutrunden blev han solgt fra Vejle til tyske Borussia Mönchengladbach. Han kom senere til belgiske Mechelen, inden karrieren blev rundet af med ophold hos AaB, AGF og Kolding, hvor han stoppede som spillende assistenttræner med udgangen af 2003.

Johnny Mølby afløste derefter Richard Møller Nielsen som Koldings cheftræner. Senere blev Mølby assistenttræner i AGF og cheftræner i først AC Horsens og nu i Viborg.

9. Flemming Povlsen, født 3. december 1966 (62/21).

Angriberen fra Borussia Dortmund måtte allerede i foråret 1995 indstille karrieren på topplan efter adskillige knæskader.

Flemming Povlsen arbejdede senere sammen med Kent Nielsen om at udvikle talenter på Hessels Gods Fodboldkostskole, og han var sportsdirektør i FC Aarhus. Senere blev Flemming Povlsen assistenttræner i AC Horsens - med Kent Nielsen som cheftræner - Randers FC, Silkeborg og OB, og han var også angrebstræner i AGF.

Flemming Povlsen har i mange år desuden været en skarp og kritisk fodboldekspert på forskellige tv-kanaler.

10. Lars Elstrup, født 24. marts 1963 (34/13).

OB-angriberen, der scorede det vigtige mål mod Frankrig ved EM, indstillede karrieren allerede året efter triumfen i Sverige.

Lars Elstrup fortalte senere, at han havde følt sig udsat for et enormt pres under EM, og han søgte senere ind i en spirituel bevægelse.

I januar 2000 forsøgte han at gøre comeback for OB, men blev ikke tilbudt en kontrakt.

Lars Elstrup har også været centrum for en række kulørte episoder gennem årene. Sidste år løb han nøgen ind på banen under en kamp mellem Randers FC og Silkeborg i Alka Superligaen.

11. Brian Laudrup, født 22. februar 1969 (82/21).

En af landsholdets største stjerner blev få dage efter EM-finalen solgt fra tyske Bayern München til Fiorentina i Italien. Et år og en nedrykning senere kom han til storklubben AC Milan, men opholdet bød kun på begrænset personlig succes.

Brian Laudrup fandt sig selv igen i den skotske storklub Glasgow Rangers, hvor han var en uhyre populær figur i fire år. Herefter fulgte korte ophold i Chelsea og FC København, inden han i 1999 skiftede til Ajax. Her sluttede karrieren i maj 2000 på grund af en skade.

To år forinden havde Brian Laudrup afsluttet sin karriere på landsholdet efter 2-3-nederlaget til Brasilien i kvartfinalen ved VM.

Brian Laudrup, hvis soloaktioner skaffede landsholdet adskillige sejre, har i en del år fungeret som fodboldekspert på tv.

12. Torben Piechnik, 21. maj 1963 (15/0).

Forsvarsspilleren, der blev stamspiller under EM, blev i september 1992 solgt fra FC København til Liverpool, men uden den helt store succes.

To år senere blev Torben Piechnik hentet tilbage til Danmark af AGF, hvor han spillede frem til karrierestoppet i 1999.

På landsholdet gled han langsomt ud af truppen, men han var dog med ved EM i 1996 og fik spilletid som indskifter i en enkelt kamp.

Torben Piechnik er massør og driver i dag virksomheden Piechnik Massage.

13. Henrik Larsen, født 17. maj 1966 (39/5).

Midtbanespilleren, der blev delt EM-topscorer med tre mål, havde det efterfølgende lidt svært i klubkarrieren. Henrik Larsen, der var ejet af italienske Pisa, blev lejet ud til både engelske Aston Villa og tyske Mannheim, inden han vendte hjem til Lyngby i dansk fodbold. Han sluttede karrieren i 1999 hos FC København.

Som andre af EM-heltene blev Henrik Larsen senere træner, blandt andet for Færøernes landshold og Lyngby.

Sidste år blev Henrik Larsen direktør i ACT. Global, der sælger rengøringsprodukter.

14. Torben Frank, født 16. juni 1968 (5/0).

Angriberen fra Lyngby var med i to kampe ved EM, men han fik ingen landskampe efter slutrunden i Sverige.

Det skyldtes ikke mindst, at han kort efter slutrunden pådrog sig en alvorlig knæskade under fysiske test i den franske klub Lyon, der hentede ham efter EM.

Efter flere år uden kampe og en retlig strid med Lyon vendte han hjem til Danmark og spillede for Lyngby, Frem og Køge.

Torben Frank fik senere arbejde som indkøber hos Coop.

15. Bent Christensen, født 4. juni 1967 (26/8).

Angriberen er muligvis den spiller fra EM-truppen, man forbinder mindst med triumfen i Sverige. Schalke 04-angriberen blev nemlig skadet i den anden kamp mod Sverige og rejste senere hjem.

"Turbo-Bent" havde efter EM en omtumlet karriere i tysk, græsk, spansk og tyrkisk fodbold, inden han vendte hjem til Brøndby. Karrieren blev afsluttet i Brønshøj.

Bent Christensen gik senere trænervejen, og han bestred forskellige trænerjobs i Brøndby, og senere var han U19-landstrænerjobbet for Danmark. Han er i dag tilbage i Brøndby, hvor han er talenttræner.

16. Mogens Krogh, født 31. oktober 1963 (10/0).

Brøndby-målmanden fortsatte som Peter Schmeichels trofaste reserve efter EM og spillede sin sidste landskamp i 1998.

Mogens Krogh indstillede karrieren i 2002, hvorefter han arbejdede nogle år i Brøndby.

Han blev senere ansat i andre fodboldklubber, blandt andet i Hvidovre, hvor han blev gjort til direktør. Mogens Krogh var senest cheftræner for Næstved i den næstbedste række. Klubben fyrede ham i marts i år.

17. Claus Christiansen, født 19. oktober 1967 (5/0).

Forsvarsspilleren fra Lyngby blev skiftet ind både i semifinalen og finalen ved EM, og han lagde op til Kim Vilforts 2-0-scoring i finalen mod Tyskland.

Claus Christiansen stoppede allerede karrieren som 28-årig i 1995 for at få en karriere i erhvervslivet.

Claus Christiansen arbejdede først i marketingafdelingen hos tøj- og skoproducenten Nike, senere blev han ejer af en Matas, og i dag er han indehaver af en Intersport-forretning i Espergærde.

18. Kim Vilfort, født 15. november 1962 (77/14).

Brøndby-spilleren scorede det andet mål i EM-finalen mod Tyskland, og han fortsatte med at lave vigtige mål for Danmark i de efterfølgende år.

Kim Vilfort spillede sin sidste landskamp i 1996, og to år senere indstillede den målfarlige midtbanespiller karrieren i Brøndby, hvor han opnåede legendestatus blandt fansene.

Kim Vilfort har i mange år arbejdet med talenter i Brøndby, og han er i dag chef for klubbens Masterclass-afdeling.

19. Peter Nielsen, født 3. juni 1968 (10/1).

Lyngby-spilleren, der ikke fik spilletid ved EM, blev efter slutrunden solgt til tyske Borussia Mönchengladbach.

Fem år senere skiftede midtbanespilleren til FC København, men i 1999 gik turen igen til Gladbach. I sommeren 2002 vendte Peter Nielsen igen tilbage til FCK, hvor han stoppede med udgangen af 2003.

Herefter blev han cheftræner for B93, og senere var han assistent for træner Ståle Solbakken i FCK.

Sidste år blev Peter Nielsen assistenttræner for John "Faxe" Jensen i Fremad Amager.

20. Morten Bruun, født 28. juni 1965 (11/0).

Silkeborg-spilleren kom ikke på banen under EM og fik heller ikke flere landskampe i karrieren.

I 1994 var midtbanespilleren med til at sikre Silkeborg klubbens første DM-guld, og syv år senere indstillede han karrieren.

Herefter blev Morten Bruun kortvarigt cheftræner og senere pressechef i Silkeborg. Den journalistuddannede jyde var senere cheftræner for Sønderjyske.

Morten Bruun har i mange år været fodboldekspert på forskellige tv-stationer.

Cheftræner Richard Møller Nielsen, født 19. august 1937, død 13. februar 2014.

Cheftræneren bag det danske EM-guld fortsatte som landstræner for Danmark frem til 1996.

I 1995 førte han Danmark til mere sølvtøj, da Danmark vandt 2-0 over Argentina i King Fahd Cup, der i dag kendes som Confederations Cup.

Richard Møller Nielsen sluttede af med EM i England i 1996, hvor Danmark røg ud efter gruppespillet.

Herefter blev han landstræner for først Finland og siden Israel, inden han sluttede sin karriere af med et ophold hos Kolding.

Richard Møller Nielsen døde i 2014.

/ritzau/

Nyheder

Dykkere redder 12 meter lang pukkelhval

Nyheder

To danskere smittet med abekopper

lottokugler
Helt vildt

Fik Lotto-kupon i gave:

Vandt 195 millioner kr.

Spejl med kokain
Krimi

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

trafik på motorvej
Nyheder

Miniferie byder på tæt trafik og kø

Kurt Zouma
Sport

Fodboldstjerne erkender sig skyldig i dyremishandling

Bil er kørt ind i hus
Nyheder

Bil brager ind i hus:

Mand i kritisk tilstand

Rene Dif
Kendte

Aqua-stjerne skal være morfar

Et kæmpe fly på en landingsbane
Helt vildt

Kæmpe fly lander i Rønne

to stjerner kommer sammen på en rød løber
Kendte

Johnny Depps advokater indkalder Kate Moss som vidne

En kvinde hænger højt oppe på en klatrevæg
Livsstil

Vi er blevet vilde med at klatre

Krimi

Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år i fængsel

En sandstrand
Rejser

Danskere vælger Egypten til igen

lottokuponer
Nyheder

Mand efter milliongevinst: Som en rutschebanetur

En blond kvinde med headset
Kendte

Puk Damsgård i chok efter slangemøde

Prins Joachim og prinsesse Marie kysser
Kongelige

Joachim og Maries bryllupsdag: Kærester og kolleger

en mand med briller i jakkesæt ved en legovæg
Nyheder

Lego-familien i generationsskifte

to kamphunde leger på en plæne
Krimi

Skulle passe hunde for sin søn: Bidt ihjel 

en mand med skæg og militærtøj
Nyheder

Zelenskyj er en af verdens mest indflydelsesrige

en havn
Krimi

Ung ukrainer klemt ihjel i Esbjerg 

en mark med korn
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb det seneste døgn i Ukraine-konflikten

ishockeyspillere set fra siden
Sport

Kæmpe triumf:

Danmark tæver verdensmestrene 

en sanger med langt hår
Kendte

Cobains guitar solgt for 32 millioner 

missil affyres fra en fregat
Nyheder

Forsker kalder dansk missildonation opsigtsvækkende

En udbrændt bil
Krimi

Dyr BMW udbrændt

En kaptajn og et par damer
Film og TV

Tv-serien som skabte en hel industri

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Nye fotos øger presset på Boris Johnson 

et par til en premiere
Kendte

DR-vært afslører hemmelighed: Vi er forlovet

fem personer poserer
Film og TV

Forlader

Løvens Hule

et smukt par på den røde løber
Kendte

Schwarzenegger bedstefar igen

støvsuger
Nyheder

Brug ikke disse

støvsugere:

Kan bryde i brand

reagensglas med prøvesvar
Nyheder

Dansker smittet med

abekopper

grillbar set udefra
Mad og drikke

Berømt grillbar

lukker og slukker

mand holdes tilbage af vagter
Kendte

Voldtægtssag mod

realitystjerne:

Dårlig stemning

tyk mand holder i mavefedtet
Sex og samliv

Nyt dansk studie:

Vægttab er lig med

flere sædceller

Nyheder

Stopper i folketinget:

Flytter til Afrika 

mark med bogstaver set fra flyvindue
Helt vildt

Flypassagerer i panik:

Velkommen til Luton 

skilt foran retten i odense
Krimi

Snød for 10 millioner:

Kan slippe for fængsel

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F: Smitten

kan stige

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Boykotter DR:

I behøver ikke ringe

en anden gang 

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

fodboldspiller på banen
Sport

Målmand overfaldet:

- Idioter 

youtube ikon
Nyheder

YouTube har fjernet

70.000 videoer 

soldater arbejder ved stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb

natten i Ukraine-konflikten

Nyheder

De Radikale lukker radiokanal

Sport

FCK mestre – for 14. gang

Nyheder

Minister vil undersøge anklage om overgreb i domkirke

Strandet hval
Dyreliv

Hval skyllet i land på vestkysten

Manu Sareen
Kendte

Manu Sareen scorer nyt job

Folk fylder vand på flasker
Nyheder

Rekord-varmt i Spanien

En politibil
Krimi

Mand fundet død

Nye kartofler vaskes i en spand
Livsstil

Haven i juni: Tid til at rydde og nyde

ishockeyspillere set ovenfra
Sport

Slutprogrammet taler ikke til Danmarks fordel

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane