2.000 byggepladser tjekkes for udlændinge
Op mod 2.000 virksomheder får besøg af BAT-kartellet i dag. De tjekker østarbejderne. Foto: Lars Krabbe/POLFOTO/arkiv / POLFOTO
Kæmpe kampagne undersøger, hvor mange der er registreret i RUT, og hvordan løn- og arbejdsforhold ser ud for østarbejderne.

Danmarkshistoriens største kampagne går i dag i gang på landets byggepladser. BAT-kartellet, der er en sammenslutning af bygge- og anlægsforbundene, besøger op mod 2.000 byggepladser for at tjekke løn- og arbejdsforhold for østarbejderne.

"Målet er at få et øjebliksbillede af antallet af udenlandske arbejdstagere. Hvor mange af byggepladserne er registreret i RUT-registreret? Er de dækket af danske overenskomster, eller hvad er lønniveauet? Hvordan ser det ud med arbejdsmiljøet og sikkerheden for vores udenlandske kolleger?" siger forhandlingssekretær Palle Bisgaard fra byggegruppen i 3F til 3f.dk.

Han peger på, at danske myndigheder ikke undersøger, om de udenlandske firmaer også er virksomheder i hjemlandet, eller om de opfylder betingelserne i EU-direktivet for at være udstationerende virksomheder. En af metoderne til at holde øje med de udenlandske virksomheder er RUT-registret, hvori de udenlandske virksomheder skal lade sig registrere, når de vil arbejde i Danmark, men tidligere har det vist sig, at uendelig få faktisk gør det.

Palle Bisgaard mener, der er grund til at frygte, at virksomhederne hverken betaler skat i Danmark eller hjemlandet.

De såkaldte arme- og benvirksomheder er et stigende problem i Danmark og udlandet. Selvom de fremstår som mestre og selvstændige med en entreprisekontrakt med en hovedentreprenør eller underentreprenør, er de reelt almindelige lønmodtagere. Det kritiseres for at undergrave danske overenskomster og går ud over sikkerheden.