18 gange flere danske selvmord end svenske
Sindslidende i Danmark tager deres eget liv langt oftere end i Sverige. Foto: Colourbox
Danske sindslidende tager deres eget liv i langt højere grad end norske og svenske ditto. Psykiatrien er nedprioriteret, lyder kritikken.

Sindslidende i Danmark vælger´i foruroligende høj grad den allersidste, desperate udvej og tager deres eget liv.

Og statistikken taler for sig selv. Selvmordsraten blandt psykiatriske patienter er 18 gange højere i Danmark end i Sverige, skriver Information mandag. Tallene kommer fra en undersøgelse, som Nordisk Råd har fået udarbejdet.

Formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, er efter eget udsagn "rystet" over forskellen, og samme reaktion vækker statistikken hos pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

Jeanett Bauer er forkvinde for Psykiatrisk Selskab. Hun siger til avisen, at psykiatrien er sakket bagud de sidste ti år, og at antallet af sengepladser til psykiatriske patienter er faldet med 20 procent.

At psykiatrien er nedprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme er også lige præcis, hvad SF's socialordfører, Özlem Cekic, mener.

"Det betyder, at ventelisterne er lange. Der er få behandlingssteder til de mange mennesker, der har en sindslidelse, og der er rigtig mange, der ender på førtidspension," siger hun til Newspaq.

Hun mener, at især opfølgning er et område, der bliver forsømt.

"Vi ved, at i de første 48 timer efter, man har prøvet at begå selvmord, er risikoen for, at man prøver at gøre det igen, rigtig stor."

Det er en af grundene til, statistikkerne er så gruopvækkende, mener hun.