Vrede sygeplejersker og læger: Politikere skaber hospitalskaos

Politikere er gode til at lave tilvalg, men fravalg interesserer dem ikke, siger formanden for Lægeforeningen.
Detailstyring af hospitaler har taget overhånd, mener læger og sygeplejersker. Arkivfoto.
Detailstyring af hospitaler har taget overhånd, mener læger og sygeplejersker. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Både læger og sygeplejersker beskylder landspolitikere for at lægge så mange nye opgaver ud til sundhedsvæsnet, at de ansatte på hospitalerne næsten ikke kan følge med.

Kritikken kommer efter en kronik i Jyllands-Posten tidligere denne uge af læge Thomas Emil Christensen. I indlægget betegnede han sundhedsvæsnet som "Danmarks dyreste marionetteater".

Blandt mange ansatte i sundhedsvæsnet hersker en tiltagende afmagt over det kaos, politikerne efterlader overalt, hvor de sætter deres fingeraftryk, mener lægen, og kritikken møder genkendelse i Dansk Sygeplejeråd og hos Lægeforeningen.

- Folketingspolitikerne og regeringen kan godt lide at lave tilvalg og indføre alle mulige gode initiativer, som både koster energi og penge, men de er ikke interesserede i at lave fravalg, siger lægernes formand, Andreas Rudkjøbing, til Jyllands-Posten.

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, er også frustreret:

- Der kommer hele tiden alle mulige ordninger ind fra oven, som er helt fornuftigt. Men når politikerne samtidig skærer ned på plejepersonalet og lægerne, hvordan skal det så overhovedet hænge sammen, siger hun til avisen.

Selvom sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet argumenterer også for, at politikerne bør holde sig mere på afstand.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser i et skriftligt svar, at politiske krav gør skade. Hun henviser blandt andet til, at kræftbehandlingen er blevet bedre i kølvandet på politikernes ønsker og krav.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.