"Vi handlede i god tro" - kommunal boss forklarer ulovlig praksis

I Kolding vil man nu råde bod på, at kommunen har snydt folk for sygedagpenge.
Kolding Kommune vil hjælpe alle, der er blevet snydt for sygedagpenge.  
Kolding Kommune vil hjælpe alle, der er blevet snydt for sygedagpenge.   Foto: Nils Meilvang/Scanpix/Arkiv

Kolding Kommune er i fuld gang med at se på, hvilke borgere der er blevet snydt for sygedagpenge. Det oplyser kommunens arbejdsmarkedschef, Lasse Kamp.

På landsplan er over 1000 mennesker angiveligt blevet frataget sygedagpenge, de var berettiget til. Mange af dem kan nu se frem til at få tilbagebetalt penge.

En Højesteretsdom baseret på en sag fra Kolding Kommune slog nemlig for nylig fast, at kommunerne skal genoptage sager, hvor borgere har fået stoppet sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Og det er derfor, Kolding Kommune nu er ved at finde ud af, hvordan kommunen vil gribe situationen an, forklarer Lasse Kamp, der er arbejdsmarkedschef i Kolding.

- Vi er lige nu ved at vurdere konsekvenserne og lave en handleplan. Planen skal gøre os klogere på, hvem det omfatter, og hvilken betydning, det har haft. Men vi skal have tid til at undersøge sagerne ordentligt, siger han til Avisen.dk.

Kommunen kontakter alle

Planen vil ligge klar onsdag 2. december. Og Lasse Kamp lover, at man vil rette henvendelse til hver og én, der er kommet i klemme i systemet.

3F's afdeling i Kolding er allerede i fuld gang med at hjælpe medlemmer, der kan være blevet snydt for sygedagpenge.

En af dem er 59-årige Kurt Fischer-Henrichsen, der i flere måneder ikke fik de sygedagpenge, han ifølge sin fagforening burde have fået.

Det var den private virksomhed Falck Jobservice, der besluttede, at den tidligere lastbilchauffør Kurt Fischer-Henrichsen ikke kunne få forlænget sine sygedagpenge.

Falck Jobservice har nemlig tidligere haft et flerårigt partnerskab på sygedagpengeområdet med Kolding. Men i 2011 slog Ankestyrelsen fast, at eksterne samarbejdspartnere ikke må træffe afgørelser om borgernes ret til sygedagpenge.

Samme år - i 2011 - vedtog Ankestyrelsen, at når kommunerne fremover traf nye afgørelser, kunne de virke med tilbagevirkende kraft.

I Kolding Kommune har man udelukkende handlet i god tro, ifølge arbejdsmarkedschefen.

- Vi indledte i sin tid et samarbejde med Falck Jobservice for at give borgerne en bedre sagsbehandling, siger han.

Lasse Kamp minder om, at det stadig er kort tid siden, Højesteret traf den nye afgørelse om håndteringen af sygedagpenge. Og indtil da har både Beskæftigelsesministeriet, Ankestyrelsen og Landsretten blåstemplet kommunens praksis, påpeger han.

Kolding lover klarhed

Lasse Kamp forstår godt, hvorfor nogle folk i Kolding føler sig klemt af de forskellige procedurer i kommunens håndtering af sygedagpengene.

Af den grund skal der også være fuldstændig klarhed over, hvad der skal ske, så snart planen ligger klar først i december, forsikrer han.

KL: Vi er i dialog

Kommunernes Landsorganisation (KL) oplyser, at man er i dialog med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om, hvordan kommunerne skal forholde sig til konsekvenserne af Højesterets dommen.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.