Unge mere ligeglade med ulighed end deres forældre

Kun hver syvende unge mener, at uligheden er et stort problem. De har ikke oplevet den virkelige verden endnu, forklarer forskere.
Ungdommen oplever i langt mindre grad en andre generationer økonomisk ulighed som et problem i samfundet.
Ungdommen oplever i langt mindre grad en andre generationer økonomisk ulighed som et problem i samfundet. Arkivfoto: Brian Bergmann/Scanpix

Er man ikke rød som ung, har man intet hjerte. Er man ikke blå som ældre, har man ingen hjerne. Sådan lyder et gammelt ordsprog.

Men noget tyder på, at det ikke helt passer.

Kun hver syvende dansker mellem 18 og 29 år oplever, at uligheden mellem rig og fattig er et problem i dagens Danmark. Det fremgår af en ny repræsentativ undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Ugebrevet A4 og Avisen.dk.  

I de unges forældres generation, nemlig blandt de 45 – 59 årige, er det stik modsat. Her ser mere end hver tredje dansker uligheden som et stort problem.

Karina Kosiara-Pedersen er lektor ved Københavns Universitet, og hun har et bud på, hvorfor de unge skiller sig ud:

- De unge er ikke så opmærksomme på uligheden, ligesom de heller ikke er så opmærksomme på skolepolitik og institutionspolitik, fordi det ikke er en del af deres liv, siger hun.

Hun bakkes på af Bent Greve, der er professor fra Roskilde Universitet. Han pointerer, at ungdommen kan være skånet fra virkelighedens realiteter.

- Mange unge er stadig under uddannelse og er ikke for alvor kommet ud i virkeligheden og oplevet uligheden, siger han.

Løgn og skræmmekampagne

Den udlægning er formand for Liberal Alliances Ungdom (LAU) Stefan Roy Frederiksen ikke enig i. Han er glad for, at ungdommen ikke er faldet for, hvad han kalder "venstrefløjens skræmmekampagner om alle ulighedens dårligdomme."

- Den liberale værdikamp har sejret ved, at rigtig mange unge ikke mener, at ulighed i sig selv skal bekæmpes, siger Stefan Roy Frederiksen.

For ham er økonomisk ulighed intet problem. Det er en lav levestandard uden mulighed for at rejse sig til gengæld. Men det, mener han, har ikke noget med ulighed at gøre.

Men i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, mener formand Lasse Quvang Rasmussen, at LAU-formanden er galt afmarcheret.

- De unge i Liberal Alliance hylder uligheden og synes, at det er sundt og godt. Det er jo en stor løgn, siger Lasse Quvang Rasmussen og beskylder LAU for at kæmpe for et meget sølle frihedsbegreb. 

Unge bekymrer sig mindre om ulighed end deres forældre

I hvilken grad oplever du, at uligheden mellem rig og fattig er et problem i dagens Danmark? Tal i procent.

 I meget høj eller i høj gradI nogen gradI mindre grad og slet ikkeVed ikke
18-29- årige1441387
Alle2538333
Kilde: Yougov for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i perioden 31. marts – 4. april 2016 blandt 2.020 repræsentativt udvalgte vælgere. Blandt dem er 401 vælgere i aldersgruppen 18 – 29 år. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.