SF kalder venstrefløjen til kamp mod ulighed: "De rige stikker af"

I et nyt udspil kalder SF venstrefløjen til kamp mod ulighed. Partiet foreslår at tage penge fra de riges skattesnyd og bruge dem på blandt andet fattige børn og socialt sikkerhedsnet.
SF's formand Pia Olsen Dyhr på talerstolen i Fælledparken 1. maj, hvor han bebudede et opgør med skattely.
SF's formand Pia Olsen Dyhr på talerstolen i Fælledparken 1. maj, hvor han bebudede et opgør med skattely. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix

Den stigende ulighed er et af de største problemer i Danmark.

Det mener SF, og derfor kommer partiet i dag med et udspil, der skal knække ulighedskurven.

SF foreslår blandt andet, at man skal afskaffe kontanthjælpsloftet, sikre flere lærere og pædagoger i institutionerne, indføre kædeansvar og lave en nedslidningspension. 

Pengene skal komme ved at stoppe skattesnyd og droppe blå bloks skatterabat til virksomhedsarvinger. 

- Ulighed er et reelt problem i Danmark. De rige stikker af. Børn får ikke de samme muligheder fra starten af livet. Og så er det også skidt for væksten. Det er et problem for hele Danmark, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Udspillet kommer dagen før, at der i hele landet vil være demonstrationer for tryghed og imod besparelser på velfærd. SF peger på, at uligheden er steget støt siden 1985. Pia Olsen Dyhr mener, at vi i Danmark er blevet "lullet i søvn" med tanken om, at det hele går godt nok. Hun kalder udspillet en invitation til rød blok:

- Jeg håber, vi kan være enige om, at det er noget, vi skal kæmpe med. Jeg tror, vi kan komme langt i enigheden om, at skattesnyd skal stoppes, og børn skal gives en god start. Jeg håber, de tager godt imod det, siger Pia Olsen Dyhr, der vil kæmpe for, at alle forslagene kan blive gennemført i fremtiden.

Til kamp mod skattesnyd

 SF's udspil er delt op i tre dele:

  1. Alle børn skal have en god start i livet
  2. Danmark skal have et stærkt socialt sikkerhedsnet med større hjælp til udsatte
  3. Danmark skal have et arbejdsmarked uden job med en løn, man ikke kan leve af.

Under disse emner forslår SF alt fra at investere mere i ressourceforløb til udsatte, over skærpede regler for udenlandske lastbilchauffører til bedre normeringer i danske institutioner.

Udpluk af SF's forslag
  • Afskaf kontanthjælpsloftet og de øvrige fattigdomsydelser
  • Socialt klippekort til fritidsaktiviteter for fattige børn
  • Flere socialøkonomiske virksomheder, der ansætter borgere med nedsat arbejdsevne eller specielle problemer
  • Styrk kontrollen med arbejdsvilkår og arbejdsmiljø samt myndighedssamarbejdet om at afsløre social dumping
  • Indføre ID-kort for alle, der arbejder i bygge-anlæg, hotel og restauration samt landbruget
UDVID

Den store bredde i forslagene er helt bevidst fra SF:

- Der er mange, der vil gøre ulighed til en udelukkende økonomisk ting. For os er det bredere. For eksempel udvikler barnet sig mest i alderen fra 0 til 6 år, hvor børn er i daginstitutioner. Hvis vi ikke sørger for lige muligheder der, så er man bagud resten af livet, siger Pia Olsen Dyhr.

Netop forslaget om flere lærere og pædagoger er et af de dyreste forslag i udspillet. SF ønsker højst 3 børn pr. voksen i vuggestuerne og højest 6 børn pr. voksen i børnehaverne. Det skal finansieres ved at stoppe riges skattesnyd. SF regner med at kunne kradse 4 milliarder ind på den konto:  

- Det er baseret på de beregninger, man har lavet internationalt og også i Finansministeriet. Det er et konservativt sat tal. Det handler ikke kun om skattely, men også skattesnyd, siger Pia Olsen Dyhr og understreger, at det vil kræve, at Skat får tilført flere ressourcer, hvis det skal lykkes.

Opbakning i blokken

Og umiddelbart er både Socialdemokraterne og Alternativet positivt stemt over for forslaget.

- I virkeligheden synes jeg, at den her pakke i sin slagretning illustrerer meget godt, hvorfor vi er en del af samme blok. Overordnet set vil vi jo samme vej. Vi vil gerne af med den stigende uligheden både herhjemme og globalt, siger Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsætter:

- Vi skal se på, hvem det er, der både herhjemme og globalt lige nu bliver meget rige samtidig med, at der er nogen, der er hægtet helt af. Der lyder det til, at vi har samme analyse af situationen, og det gør mig optimistisk på, at vi kan finde de konkrete løsninger.

Pernille Rosenkrantz-Theil understreger dog, at hun ikke vil forholde sig til, om SF's konkrete forslag nødvendigvis er den rigtige måde at gå til problemet på. Det vil hun hellere tage ved et forhandlingsbord.

Hos Alternativet bakker man op om udspillet, som socialordfører Torsten Gejl betegner som "sympatisk". Han understreger, at Alternativet allerede har lagt stemmer til mindre lignende beslutningsforslag fra SF i den seneste tid.

- Vi er allerede i kamp mod uligheden i Danmark. Det er en del af vores DNA. Vi er bare glade for, at der er flere, der melder sig under fanen og italesætter det helt tydeligt, siger han.

Torsten Gejl peger på, at kampen også kom til udtryk, da det omstridte kontanthjælpsloft blev vedtaget.

- Det skaber stor økonomisk ulighed, og der var jo kun et mandats flertal for det i Folketinget. Hele centrum-venstre kæmpede mod økonomisk ulighed gennem syv samråd, en forespørgsel til debat, en høring og tre maratonbehandlinger i Folketinget, siger han. 

Vi bør bekymre os om uligheden

En ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 viser, at danskernes bekymring for ulighed er faldende. Kun hver fjerde dansker ser forskellen mellem rig og fattig som et stort problem. 

Alligevel mener Pia Olsen Dyhr, at det er en vigtig kamp at kæmpe:

- Noget af det, der gør os til et af de rigeste lande, er, at vi er lige. Det betyder også at flere talenter kommer i spil. Hvis det kun er de riges børn, der får mulighederne, indsnævrer vi det potentiale, vi har som land, siger Pia Olsen Dyhr,

Hun advarer om, at vi skridt for skridt er på vej i den forkerte retning uden at opdage det.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.