Uffe og Annette om dagpenge-udspil: Det minder om daglejere

Annette Nelausen og Uffe Bastiansen arbejder begge i fag, hvor korte vikarjob kunne bruges til at optjene dagpenge. Men de frygter, det vil smadre både vikarerne og arbejdspladsen.
Annette Nelausen og Uffe Bastiansen frygter, at flere arbejdsgivere vil hyre i få dage, hvis man ændrer optjeningen af dagpenge.
Annette Nelausen og Uffe Bastiansen frygter, at flere arbejdsgivere vil hyre i få dage, hvis man ændrer optjeningen af dagpenge. Foto: Mette Lauth

- Man får sådan et billede af daglejere fra gamle dage. At de møder om morgenen og får at vide, om der er noget til dem i dag.

Sådan siger Annette Nelausen og Uffe Bastiansen om det forslag, der i følge Finans.dk er blevet lækket fra dagpengekommissionen. Her skal selv ganske kortere ansættelser på en dag tælle med, når man skal optjene dagpenge. Det skal gøre det attraktivt at tage de småjob, som ellers er svære at få besat.

De to bor sammen i Roskilde, men er taget til Folkemøde i Allinge på Bornholm for første gang. Til daglig arbejder begge i brancher, hvor fuldtidsjob er sat under pres.

I det kommunale Vej og Park, hvor Uffe Bastiansen er specialarbejder, kommer der hvert år vikarer, "sommerfugle", der er ansat i fem-seks måneder.

- Det er ikke nok til at optjene dagpenge, men det er da nok til, at man kan planlægge en lille smule i sit liv. Det vil ryge, hvis det bliver endnu kortere. Men jeg kunne da godt forestille mig, at arbejdsgiverne gerne ville have det sådan, siger Uffe Bastiansen.

Håbløst at optjene et års ansættelse

Han mener, at hvis korte ansættelser skal tælle med, så skal genoptjeningsperioden sættes fuldstændig ned.

- Hvis man kun har to dages arbejde hver anden uge, og man skal samle et helt års ansættelse, så vil det jo være håbløst, siger Uffe Bastiansen.

Annette Nelausen er rengøringsassistent i kommunen. Ligesom kæresten er hun tillidsmand og arbejder for at sikre sine kolleger fuldtidsjob.

- Man kan jo ikke leve af deltidsjob og korte ansættelser. Nogle steder er det blevet almindeligt, at rengøringsassistenter har to job. Så gør de rent om morgenen og formiddagen og går hjem, og så møder de igen om aftenen. Det smadrer fuldstændig ens familieliv, siger hun.

Det er også hendes bekymring ved at indrette dagpengesystemet, så det tilskynder arbejdsgiverne til at tilbyde flere korte ansættelser.

- Det vil være for hårdt. Man vil hele tiden have skiftende mødetider, og hvordan skal det hænge sammen med børn og institutionernes åbningstider? Og hvilke arbejdspladser får man ud af det? siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.