Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Trusler om fyring: Sådan står fronterne i iskold lønkrig

Træk jeres kommercielle rettigheder tilbage inden midnat, eller I bliver fyret. Sådan lød truslen fra Dansmarks Ishockey Union under sommerens overenskomstforhandlinger.
Ishockeyspillerne vil gerne have en overenskomst med deres klubber, men de er ikke på vej tilbage til forhandlingsbordet,.
Ishockeyspillerne vil gerne have en overenskomst med deres klubber, men de er ikke på vej tilbage til forhandlingsbordet,
.
Foto: Jan Korsgaard / Scanpix

Ishockeyspillerne vil gerne have en overenskomst med klubberne, så der kan blive rettet op på deres arbejdsforhold, som en arbejdsmarkedsforsker har kaldt for slavelignende. Men det afviser klubberne.

- Den snak havde vi med spillerne i sommer, og den blev ligesom forpasset, siger Ulrik Larsen, der er direktør for Danmarks Ishockey Union (DIU).

Men hvad skete der egentlig i sommer mellem ishockeyspillerne og deres klubber? Sagen har været dækket i flere medier, blandt andet Avisen.dk, BT.dk, EB.dk og TV2.dk.

Avisen.dk har stykket forløbet sammen.

I juni brød flere måneders forhandlinger sammen under dramatiske omstændigheder.

I løbet af foråret havde Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF) indsamlet spillernes kommercielle rettigheder, så disse nu var ejet af fagforeningen og ikke af hver enkelt spiller. Hvis DIU gik med til at indgå en overenskomst, kunne klubberne så få overdraget de kommercielle rettigheder til gengæld.

Men da forhandlingerne brød sammen tirsdag d. 16. juni, kom klubberne ifølge både BT og Ekstra Bladet med et ultimativt krav. Hvis spillerne ikke inden midnat onsdag kunne garantere, at de selv rådede over deres kommercielle rettigheder, ville de blive fyret.

Ingen overenskomst

Herefter gik fagforbundet Dansk Metal ind i sagen, de er nemlig hovedsponsor for den bedste ishockeyliga, Metal Ligaen.

De inviterede parterne til et nyt møde mandag d. 22. juni, men det kom der heller ikke noget ud af. Tirsdag aften meddelte Danmarks Ishockey Union, at de ikke havde tænkt sig at indgå en overenskomst.

Dansk Ishockey Union førte dog ikke truslen ud i loven, så da sæsonen startede igen til efteråret, skøjtede alle Metal Ligaens spillere igen på isen. Med undtagelse af en.

Morten Andreasen, der var en central spiller i overenskomstforhandlingerne, blev sat af eliteholdet i Odense Bulldogs i august. Han oplever det selv som et forsøg fra klubbens side på at slippe af med ham. Læs hans historie her.

Ifølge klubben havde det ikke noget med overenskomstforhandlingerne at gøre, men havde udelukkende sportslige årsager. Men den forklaring gav fagforeningen ikke meget for.

Landsholdsmålmand Sebastian Dahm, der er Ishockey Spiller Foreningens repræsentant i DEFs bestyrelse, sagde dengang:

- Den sportslige begrundelse klinger noget hult i vores ører. Vi har at gøre med en spiller, der har spillet fast for klub og landshold de seneste sæsoner, men som nu pludselig ikke kan bruges. Og dette efter en konflikt, hvor spilleren talte spillernes sag i forhold til at få en overenskomst mellem klubber og Ishockey Spiller Foreningen/DEF.

Hvad gemmer der sig under isen?

Avisen.dk sætter de kommende uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til [email protected]

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.