Trods sager om alkohol og lange vagter: Unges arbejdsforhold er bedre

Jobpatruljens besøg hos unge feriearbejdere viser, at der i år er kommet mere styr på arbejdsforhold og arbejdsmiljø.
Jobpatruljen har eksisteret siden slutningen af 1970'erne. I år deltager mere end 200 frivillige i patruljen, som taler med cirka 3.000 unge feriearbejdere om deres løn og arbejdsvilkår.
Jobpatruljen har eksisteret siden slutningen af 1970'erne. I år deltager mere end 200 frivillige i patruljen, som taler med cirka 3.000 unge feriearbejdere om deres løn og arbejdsvilkår. Foto: Morten Lund Madsen

 

I hele Danmark har HK og 3F’s jobpatrulje i de seneste to uger talt med unge feriearbejdere. Foreløbigt tegner der sig et billede af, at arbejdsforholdene for unge, der har job i ferien, er blevet bedre.

På landsplan er 2199 ungarbejdere blevet spurgt ud om deres arbejdsvilkår. Heraf har de 467 interview været på Bornholm, i Nordsjælland og på den københavnske vestegn. 

Tanja Fynbo er jobpatruljekoordinator for de tre landsdele, og hun fortæller til Avisen.dk, at der ind til videre har været færre sager, der sendes til faglig opfølgning end hidtil. Med andre ord: Arbejdsforholdene blevet bedre for de unge feriearbejdere.

- Det er min klare fornemmelse, at det ser meget bedre ud i år end tidligere. Vi sender færre sager til faglig opfølgning. Derudover havde vi sidste år nogle meget slemme sager på Bornholm, det har vi slet ikke haft i år, siger Tanja Fynbo.

1 af 3 kender ikke regler

Hun fortæller, at det især er sager om for lang arbejdstid og alkohol, som ryger videre til de lokale afdelinger til den faglige opfølgning, som betyder, at den lokale fagforening går ind i sagen.

Sagerne om alkohol vedrører 7-8 tilfælde, hvor unge under 18 år har serveret eller arbejdet i rum med alkohol.

- Det er dog langt fra alle de steder, hvor reglerne ikke overholdes, at vi sender det til faglig opfølgning, forklarer Tanja Fynbo.

- Ofte handle det her om, at arbejdsgiver ikke har sat sig godt nok ind, hvad de unge må og ikke må, og her fortæller vi dem om reglerne i stedet for.

Cirka en tredjedel af de steder, hvor Jobpatruljen noterer, at et eller flere forhold ikke er i orden, er det fordi, at de unge ikke kender reglerne, og typisk heller ikke synes, det er et problem.

- Eksempelvis er der mange af de gutter på 17 år, vi taler med, der løfter 20-30 kilo i træningscenteret, som ikke ved, at de kun må løfte 12 kilo på deres arbejde.

Arbejdsgiver byder velkommen

Ifølge jobpatruljekoordinatoren er der meget sjældent tale om brud på reglerne, fordi arbejdsgiver prøver at udnytte de unge. Det skyldes derimod uvidenhed.

- Langt de fleste arbejdsgivere er rigtig glade for, at vi kommer forbi. Nogle vil endda gerne have os til at læse kontrakter igennem, for at de er sikre på, at alt er i orden.

På landsplan oplyser landskoordinator, Rasmus Jakobsen, at de hyppigste brud er for lang arbejdstid, tunge løft og mangel på løn under sygdom, selvom den unge er omfattet af funktionærloven.

Ifølge Jobpatruljens tal for 2015 var det kun 34 procent af de 3.000 fritidsjobbere, som patruljen her talte med, der havde ansættelsesforhold, hvor alle love og regler blev overholdt.

Også forbedringer i Sydjylland

I Sydjylland, hvor Jobpatruljen allerede har afsluttet deres rundtur for i år, har ungdomskonsulent Kathrine Møller fortalt til Lokalavisen Vejle, at der var styr på tingene de fleste steder - dog med plads til forbedring.

- Desværre oplevede vi, at der i seks ud af 27 ansættelsesforhold var problemer. Vi oplevede flere steder, at unge ikke havde en ansættelseskontakt, ikke fik løn under sygdom - og et enkelt sted arbejdede en 15-årig med alkohol.

Til Avisen.dk siger Kathrine Møller, at man ligesom hos kollegaerne på Bornholm og i Nordsjælland har noteret færre sager med regelbrud.

- Generelt virker det til, at arbejdsgiverne har bedre styr på reglerne i år. De steder, hvor reglerne bliver overtrådt, handler det især om alkohol.

Hos Jobpatruljen i Sydjylland har man for hele regionen foretaget 360 interviews, hvor af 103 har ført til sager, som er sendt videre til Arbejdstilsynet, politiet eller lokale afdelinger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.