Charlotte og Claudio er frivillige i ferien: "Det er en god sag"

Unge under 18 skal kende deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Sådan siger to af Jobpatruljens mere end 200 frivillige, som bruger deres sommerferie på at tale med ungarbejdere.
Charlotte Rud og Claudio Garcia er to af Jobpatruljens mere end 200 frivillige. De kendte ikke selv deres rettigheder på deres første fritidsjob. Derfor bruger de nu en uge af deres sommerferie på at lære ungarbejdere om deres rettigheder.
Charlotte Rud og Claudio Garcia er to af Jobpatruljens mere end 200 frivillige. De kendte ikke selv deres rettigheder på deres første fritidsjob. Derfor bruger de nu en uge af deres sommerferie på at lære ungarbejdere om deres rettigheder. Foto: Morten Lund Madsen

I den seneste uge har Charlotte Rud og Claudio Garcia kørt Nordsjælland tyndt og besøgt ungarbejdere i supermarkeder, butikker og restauranter.

Formålet har været at tale med unge under 18 år om deres rettigheder og reglerne for det arbejde, unge må udføre. Besøgene er en del af Jobpatruljen. Sammen med op imod 250 andre frivillige besøger Charlotte Rud og Claudio Garcia 10.000 virksomheder og interviewer 3.000 i løbet af de tre uger, Jobpatruljen kører.

(artiklen fortsætter under boksen)

Jobpatruljen er en oplysningskampagne fra HK og 3F.

Kampagnen er henvendt til unge under 18 år.

Udover oplysning til de unge om arbejdsregler og vilkår, interviewer Jobpatruljen de unge. Interviewene bruges til at lave statistik over de unges arbejdsvilkår.

UDVID

De har ikke fået en klink for det, og tilmed bruger de en uge af deres ferie på det. For Charlotte og Claudio er argumentet for at bruge tid på de unge dog åbenlys:

- Jeg gør det fordi, det er en god sag. Jeg kendte ikke mine rettigheder, da jeg fik mit første arbejde. Selvom jeg måske ikke blev snydt, synes jeg, det er vigtigt, at de unge kender deres rettigheder og reglerne for det, de arbejder med, fortæller Charlotte Rud.

Benovede over besøg

Eksempelvis ved mange ungearbejdere ikke, at de ikke selv skal finde en afløser, når de er syge. Hvor meget de skal have i feriepenge, ved de heller ikke altid. Omvendt er mange unge meget bevidste om reglerne for arbejdsmiljø, fortæller hun.

- I medierne bliver de unge ofte fremstillet som dovne, der intet gider. Det er langt fra det, vi oplever. Personligt giver det mig et kick at møde de unge, fordi langt de fleste er glade for, at vi kigger forbi og taler med dem om arbejdsmiljø og vilkår, fortæller Charlotte Rud, der til dagligt er administrativmedarbejder i HK Danmark.

Hun oplever, at mange af de unge ligefrem bliver helt benovede over, at Jobpatruljen besøger netop deres arbejdsplads, 

- De unges arbejdsgivere og forældre er gode til at fortælle om reglerne. Vores opgave er heller ikke, at slå hverken arbejdsgiver eller de unge i hovedet, men i stedet at fortælle om reglerne, hvis de ikke kender den, siger hun.

Mange spørgsmål til første job

Det er første år, at både Charlotte og Claudio deltager i Jobpatruljen.

- Jeg har altid gerne villet gøre en forskel. Jeg kendte ligesom Charlotte heller ikke mine rettigheder, fortæller Claudio Garcia, som til daglig arbejder som konsulent i Københavns Kommune.

- Det er vigtigt, vi hjælper de nye på jobmarkedet til, at de får en god start og ikke bliver snydt. Jeg kender det fra min egen lillesøster, at der kan være rigtig mange spørgsmål til, hvad man må og ikke må, når man har fået et arbejde.

Han mener, det er vigtigt at bruge tid på at give viden til de næste om, hvad et godt arbejdsmiljø er.

- Hvis ikke vi bruger tid på at møde de unge og fortælle dem om reglerne for arbejdsmarkedet, ender vi jo i sidste ende med at save den gren over, som vi selv sidder på, siger Claudio med henvisning det arbejde, der er gået forud for de rettigheder, unge lønmodtagere har på arbejdsmarkedet.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.