Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Tre hjernerystelser stoppede Martins karriere: "Jeg skulle have sagt fra"

Så længe ishockeyklubberne ikke har tegnet ulykkesforsikringer for deres spillere, skal ishockeyspillerne selv sørge for at gøre det, lyder opfordringen fra den tidligere ishockeyspiller Martin Ravn.
Martin Ravn er uofficielt blevet kåret som Danmarks mest uheldige ishockeyspiller. Ud over de tre hjernerystelser har han været tæt på at få skåret en pulsåre over.
Martin Ravn er uofficielt blevet kåret som Danmarks mest uheldige ishockeyspiller. Ud over de tre hjernerystelser har han været tæt på at få skåret en pulsåre over. Privatfoto

Nu står endnu en tidligere ishockeyspiller frem og fortæller om de farlige arbejdsforhold i professionel ishockey. Martin Ravns karriere stoppede brat i 2011, da han blev ramt af den tredje alvorlige hjernerystelse på tre sæsoner. I dag ville han ønske, at han var stoppet efter den anden.

- Men som ishockeyspiller fortsætter man jo, indtil man får at vide af en læge, at man skal stoppe, siger han til Avisen.dk.

Et skud i baghovedet gav ham både en nakkeskade og den anden alvorlige hjernerystelse inden for to år.

- Det var nok der, jeg skulle have sagt fra, men jeg følte mig klar igen. Det var jeg også, men så fik jeg en hjernerystelse mere, og så blev stikket trukket ud, siger han.

Tegn nu den forsikring

Martin Ravn kom aldrig til at spille ishockey igen, og der gik et år, før han kunne passe sit arbejde ved Telenor, som han havde ved siden af ishockeyen.

Her fire år efter døjer han stadig med træthed og hovedpine, men han har været heldig i forhold til andre ishockeyspillere, der har stoppet karrieren på grund af hjernerystelser. Hverken Christian Lie Nielsen eller Christian Nordentoft er i stand til at passe et arbejde, og de er derfor på offentlig forsørgelse i dag.

- Så jeg priser mig lykkelig for, at jeg har det, som jeg har det, siger han.

Også på et andet punkt er Martin Ravn bedre stillet end de to tidligere kollegaer. Han havde nemlig selv tegnet en ulykkesforsikring, og han opfordrer alle ishockeyspillere til at gøre det samme.

- Så længe klubberne ikke tegner ulykkesforsikringer for spillerne, har man selv et ansvar for at gøre det, hvis man vil være forsikret udover den obligatoriske arbejdsskadeforsikring, som alle arbejdsgivere lovpligt skal have, siger han.

Bør være klubbens ansvar

Ud over Martin Ravn har syv ishockeyspillere i løbet af de sidste fire år måtte stoppe karrieren på grund af alvorlige skader.

I ishockeyspillernes fagforening mener de, at det må være klubbernes ansvar at tegne ulykkesforsikringer for spillerne. Det var et af hovedkravene, da de i sommer forsøgte at få en overenskomst med ishockeyklubbernes organisation Dansk Ishockey Union (DIU).

Forhandlingerne brød sammen, men DIU er nu i gang med at indhente tilbud på ulykkesforsikringer. De ser det dog som en stor udgift at pålægge klubberne, hvis de skal betale for forsikringerne.

- Det er jo spilleren, der bliver beskyttet. Så om det er spilleren eller klubben, der skal betale, kan jo være et forhandlingsspørgsmål, siger direktør Ulrik Larsen.

Martin Ravn håber, at DIU og ishockeyspillerne kan blive enige om at indføre obligatoriske ulykkesforsikringer.

- Det bør være klubbernes ansvar, og med den løn, som mange ishockeyspillere får i Danmark, kan man kun håbe, at klubberne også kommer til at betale for det, siger han.

faktaboks

Avisen.dk sætter i disse fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til [email protected]

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.