Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Dansk Metal presser ishockeyunion tilbage til forhandlingsbordet

Et halvt års kulde mellem Ishockeyspillernes fagforening og Dansk Ishockey Union er nu ved at tø op, efter ishockeyligaens hovedsponsor, Dansk Metal, er kommet på banen.
Dansk Metal er hovedsponsor for ishockeyligaen, og deres logo pryder her spillerne fra Rungsted Ishockey Klubs dragter
Dansk Metal er hovedsponsor for ishockeyligaen, og deres logo pryder her spillerne fra Rungsted Ishockey Klubs dragter Foto: Iver Houmark Andersen

De seneste ugers afsløringer af dårlige arbejdsforhold i den professionelle ishockeyliga er blevet for meget for fagforbundet Dansk Metal, der er hovedsponsor for ligaen. De har nu presset ishockeyklubbernes organisation, Dansk Ishockey Union, tilbage til forhandlingsbordet.

Som fagforening kan vi ikke leve med den type sager, der har været fremme om Metal Ligaen. Derfor har vi bedt parterne om at sætte sig sammen hurtigst muligt og håndtere det, siger kommunikationschef i Dansk Metal, Anders Gjesing.

Ishockeyspillernes fagforening, DEF-Sport, forsøgte i juni at få en overenskomst med Dansk Ishockey Union (DIU), men forhandlingerne brød sammen, og parterne har ikke talt med hinanden siden.

DIU's direktør, Ulrik Larsen, har tidligere over for Avisen.dk afvist at genoptage forhandlingerne om overenskomst. Men efter han er blevet ringet op af hovedsponsoren, har piben fået en anden lyd, fortæller Anders Gjesing.

Jeg har talt med direktøren for DIU, Ulrik Larsen, og direktøren i DEF-Sport, Mads Øland, og bedt dem håndtere de sager, der har været fremme, og finde ud af, hvordan de vil samarbejde fremadrettet. De har begge bekræftet, at de snarest vil mødes, siger han.

Han forventer, at mødet kommer til at finde sted i starten af det nye år.

Slavelignende kontrakter

Ishockeyspillerne i Metal Ligaen er ansat på kontrakter, som arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen kalder slavelignende. Mange af de unge spillere får ingen løn, alligevel arbejder de op til 48 timer om ugen og risikerer bøder på 50.000 kroner, hvis de bliver væk fra træning.

Men ikke nok med det. Ishockeyspillerne risikerer at blive invalideret af hjernerystelser, og alligevel har deres klubber ikke tegnet ulykkesforsikringer for dem.

Alt sammen forhold der ikke ser godt ud for Dansk Metal, og derfor opfordrer de nu parterne til at finde en løsning på problemerne.

- Vi er hovedsponsor, og det er meget normalt, at hvis der er nogle forhold i et sponsorat, der belaster sponsorens værdier enten direkte eller indirekte, så beder man om, at det bliver håndteret, siger kommunikationschef Anders Gjesing.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken DIU eller DEF-Sport.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.