Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Ishockeyfans: Giv nu spillerne ordentlige forhold

61 procent af ishockeyfansne bakker i en ny undersøgelse op om spillernes ønske om at få en overenskomst.
Ja tak til overenskomst svarer 61 procent af læserne på Hockeymagasinet. Fansne her på billedet har dog ikke noget med undersøgelsen at gøre.
Ja tak til overenskomst svarer 61 procent af læserne på Hockeymagasinet. Fansne her på billedet har dog ikke noget med undersøgelsen at gøre. Foto: Ian Nielsen

Skal de professionelle ishockeyspillere have en overenskomst? Det spørgsmål har splittet ishockeyverdenen, siden Avisen.dk kunne afsløre forhold, som en arbejdsmarkedsforsker kalder for slavelignende.

Spillerne i den bedste ishockeyliga, Metal Ligaen, arbejder 48 timer om ugen på kontrakter, der binder dem med bøder, hvis de ikke møder op. Alligevel arbejder mange for mellem 0 og 1.000 kroner om måneden.

De forhold er ikke i orden, lyder det nu fra et flertal af landets ishockeyfans. I en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt læserne af Hockeymagasinet svarer 61 procent ja til, at ishockeyspillerne skal have en overenskomst, mens 39 procent svarer nej. 416 ishockeyfans har svaret på spørgsmålet.

- Selvfølgelig skal de have en overenskomst. Det behøver ikke være med en tårnhøj løn, men sådan noget som forsikringer skal der i hvert fald styr på, og så må resten kommen hen ad vejen, siger ishockeyfan Jan til Avisen.dk.

Hans søn spiller ishockey på højt niveau, og han ønsker at være anonym, fordi han frygter, at det vil skade sønnens karriere, hvis hans navn kommer frem. Jan er et opdigtet navn, men redaktionen kender hans identitet.

Det er for småligt

Selvom ishockey er en af de farligste sportsgrene, har klubberne ikke tegnet ulykkesforsikringer for spillerne.

- Hvis vores unger kommer til skade, skal de sgu være forsikret. Det må være det vigtigste, siger Jan.

Han mener ikke, det er rimeligt, at spillere kan ende på kontanthjælp på grund af hjernerystelser, som de har pådraget sig under en ishockeykamp.

Han er enig med ishockeyspillernes fagforening i, at klubberne bør tegne ulykkesforsikring for spillerne. Det var en af de store knaster, da spillerne i sommer forsøgte at få en overenskomst med ishockeyklubbernes organisation Dansk Ishockey Union (DIU).

Forhandlingerne brød sammen, men DIU er nu i gang med at indhente tilbud på ulykkesforsikringer. De ser det dog som en stor udgift at pålægge klubberne, hvis de skal betale for forsikringerne.

- Det er jo spilleren, der bliver beskyttet. Så om det er spilleren eller klubben, der skal betale, kan jo være et forhandlingsspørgsmål, siger direktør Ulrik Larsen.

Jan er glad for, at DIU nu kigger på sagen, men det skulle de have gjort for længe siden, mener han. Og selvom pengene er små i dansk ishockey, mener Jan godt, at klubberne kan få råd til at forsikre spillerne.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at en dreng på 16 år, der ikke får nogen løn, selv skal betale sin forsikring. Det er sgu for småligt, siger han.

Avisen.dk har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Dansk Ishockey Unions (DIU) direktør, Ulrik Larsen, men han har ikke reageret på vores henvendelser. Her kan du læse, hvad han tidligere har sagt om, hvorfor DIU ikke ønsker at indgå en overenskomst.

faktaboks

Avisen.dk sætter disse uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til laerke@avisen.dk

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.