Stor guide: Her er 16 sjove ting, I kan lave i efterårsferien i Danmark

Hvis du ikke skal på ferie, er der masser af ting at lave i dejlige Danmark.
Tivoli i København er så afgjort et visit værd i efterårsferien, hvor haven er pyntet op til Halloween.
Tivoli i København er så afgjort et visit værd i efterårsferien, hvor haven er pyntet op til Halloween. Foto: SCANPIX arkiv

Af Karna Bunk, WHERE2GO, Aller Media

Husker du at lege turist i dit eget land? Grib chancen for at opleve Danmark i efterårsferien 2015. Allerede i weekenden op til uge 42 kan du begynde at dyrke efteråret og alle de efterårsagtige ting, du kan foretage dig herhjemme. Rejsemagasinet WHERE2GO har samlet 16 af efterårsferiens mest uundgåelige aktiviteter og begivenheder lige (og 11 af dem koster dig ikke én krone!):

Læs hele artiklen på WHERE2GO.dk: Her er 37 ting, du kan lave i Dk i efterårsferien

1. Vild med æbler?

I så fald må du ikke snyde dig selv for æblebyen Gråstens store Æblefestival, som afholdes fra den 10. til den 18. oktober i efterårsferien. Spis dig mæt i æblekage ved Det Store Æblekagebord og vær med til at plante et Gråsten-æbletræ (få et med hjem gratis, hvis du planter 10). Torsdag, fredag og lørdag vil der også være marked på byens torv, hvor du kan købe andet end æbler. Men primært ting med æbler.

2. Besøg de nyeste steder i Danmark på UNESCO’s Verdensarvsliste

Listen er i 2015 blevet forlænget med hele to nye, bevaringsværdige steder, og efterårsferien er det perfekte tidspunkt at opleve dem på.

Se hvilke seværdigheder, der er tale om: Læs mere på WHERE2GO

3. Tag til Quidditch-turnering

Odense arrangerer Harry Potter Festival i efterårsferien fra 15. til 17. oktober, så hvis du altid har drømt om at se en quidditch-kamp eller køre med Hogwarts-ekspressen, er det festivallen for dig. Ligesom bøgerne, er festivallen for både børn og voksne. Læs mere om festivallen i efterårsferien her.

4. Halloween i Tivoli i efterårsferien

I efterårsferien, fra 9. oktober til 1. november, er der halloween i Tivoli i København. Det betyder masser af græskar og ‘hyggelig uhygge’ for både børn og voksne. Se hele programmet over uhyggelige aktiviteter i efterårsferien her.

5. Halloween i Tivoli Friheden i efterårsferien

I Aarhus kan du også opleve halloweenudsmykning i Tivoli Friheden, som har lavet et program med masser af aktiviteter for børnefamilier. I hele efterårsferien kan du spare 20% på entré + turbånd, hvis du køber det dagen inden dit besøg i Tivoli Frihedens webshop.

6. Tag til hestevæddeløb i Aarhus

Jysk Væddeløbsbane i Marselisborgskoven i Aarhus holder regelmæssigt hestevæddeløb, og efterårsferien er ingen undtagelse. Gå, cykl eller kør gennem den smukke eftersårsskov til travbanerne, hvor der er løbsdag 16. oktober. Entréen til væddeløbsbanen er gratis, men parkering af bil skal du betale for. Se mere på travbanens hjemmeside.

7. Tag på østerssafari i efterårsferien

Det er højsæson for østers, og intet sted i Danmark finder du flere end i Vadehavet. Fra øer som Fanø kan du komme med på østerssafari, og hvis du er i tvivl om, hvad det er for noget, kan du læse mere i vores guide til perfekte efterårsoplevelser på Fanø, som du finder her.

8. Apropos Vadehavet …

… Er der Vadehavsfestival på Fanø i efterårsferien, som du ikke for nogen pris bør gå glip af. Her er der oplevelser for alle sanserne, marked med boder og telte samt aftener med fest og musik.

9. Tag til Kulturnat i København

Kickstart efterårsferien med en aften i København, hvor du får adgang til steder, der ellers ikke sådan lige er til at komme til. Fredag 9. oktober er der Kulturnat i København, og her kan du prøve chokolademeditation og meget andet. Som det eneste tidspunkt på året kan du også besøge Botanisk Have og Rosenborg Slot efter mørkets frembrud.

10. Renæssancefestival på Kronborg Slot i efterårsferien

Find alt i lertøj og det, du lige står og mangler til renæssancegarderoben, når der er renæssancemarked på Kronborg Slot i Helsingør under efterårsferiens renæssancefestival. Her kan du også være tilskuer til ridderturneringer og spise lækker mad tilberedt som i renæssancen.

11. Hør de brunstige krondyrs brægen

Bare rolig, det er ikke så gustent, som det lyder. I perioden september til oktober kommer Danmarks bestand af hjorte og krondyr i brunst, og det er en spektakulær optræden at være vidne til. I Nationalpark Thy kan du komme med naturvejleder på, og i Krondyrsreservatet ved Oksbøl er der også mange krondyr. I det øvrige land er det også muligt at få oplevelsen af at høre de store dyr brøle til hinanden. I Marselisborg Dyrehave i Aarhus og Dyrehaven i Jægersborg er hjortene vandt til mennesker, så her har du størst chance for at opleve adfærden tæt på.

12. Få en kærlig omvisning på Statens Museum for Kunst

Som museet selv skriver, så har kærlighed altid været et stort tema i kunsten – lige fra forelskelse mellem guder og mennesker i mytologiens verden til portrætter af kunstnerens eneste ene. I efterårsferien kan du komme på en romantisk opdagelsesrejse gennem de største kærlighedshistorier i SMK’s samling, når der er gratis omvisning for voksne søndag 11. oktober og søndag den 18. oktober fra 14-15. Der er desuden altid gratis adgang til Statens Museum for Kunst i København.

13. Pluk vilde urter ved Dragsholm Slot

Chefkokken på Dragsholm Slot tager dig med på en lille vandring på 4 km. gennem skov og strand og over mark og eng. Her kan du se og smage de vilde urter, der bruges i slotskøkkenet på Dragsholm Slot. Vandringen foregår i efterårsferien onsdag den 14. oktober kl. 09.30-12. Det koster 60 kr. for voksne at deltage og 30 kr. for børn. Læs mere om udflugten på Visit Odsherred.

14. Til dragedag i Dyrehaven i efterårsferien

Som en skæg og anderledes tradition mødes drageelskere hvert år i efterårsferien på Eremitagesletten i Jægersborg Dyrehave nord for København. Her fyldes himlen med hundredevis af drager, så tag din under armen og kom med. Dragedagen, der ikke har nogen officiel arrangør, foregår som regel den anden lørdag i skolernes efterårsferie.

15. Kom på glatis i Aarhus

1. oktober åbner Aarhus Skøjtehal igen til en ny sæson, så hvis du ikke kan vente på, at vinteren kommer, må du komme til vinteren. Entrépris er 45 kr. for voksne og 25 kr. for pensionister og børn. Skøjteleje for 45 kr.

16. Bliv klogere på fortiden

Lige nu og i efterårsferien kan du på Nationalmuseet i København se en særudstilling om de hvide busser, som under 2. verdenskrig havde til mission at køre til kz-lejre i Tyskland og hente danske og norske fanger hjem. Der er gratis adgang til Nationalmuseet og særudstillingen.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.