Splittelse i V: Vælgere og ledelse uenige om partistøtte

Selvom Venstre stejler over regeringens ønske om mere åbenhed om partistøtte, så ser deres vælgere anderledes på sagen. Over halvdelen mener, at der skal være mere åbenhed, viser undersøgelse fra december.
Trods ønske fra vælgerne, vil Venstre ikke offentliggøre deres partistøtte
Trods ønske fra vælgerne, vil Venstre ikke offentliggøre deres partistøtte Claus Fisker / Scanpix

Halvdelen af Venstres vælgerne er enig i, at loven om partistøtte skal ændres, så der skabes mere åbenhed om, hvem der donerer penge til partierne. Det viser en undersøgelse fra Analyse Danmark, som Avisen.dk fik lavet tilbage i december 2014. Alligevel går Venstre ikke ind for at ændre reglerne.

- Vi ser ikke et behov for at ændre de danske regler for partistøtte, sagde Venstres næstformand, Kristian Jensen i januar, da Ugebrevet A4 fremlagde undersøgelsen for næstformanden. Her forklarede han, at yderligere åbenhed vil gå ud over blå bloks måde at finansiere valgkamp.

LÆS OGSÅ: Monika om partistøtte: Luk hele lortet ned og start forfra

I dag behøver partierne kun at notere donorens navn, og kun hvis beløbet overstiger de 20.000 kroner. Fordi Venstre modtager mange små beløb fra private bidragsydere, er de glade for den nuværende lov om partistøtte.

Ikke brug for firkantede regler

Undersøgelsen af Analyse Danmark fra december viser, at 51 procent af venstrevælgerne er helt eller delvist enige i, at loven for partistøtte skal ændres, så partier fremover skal oplyse både giverens navn og beløbets størrelse.

Men vælgernes ønske om større åbenhed rokker ikke ved Venstres næstformand:

- Der er ikke brug for for firkantede regler, som sikkert vil kunne omgås alligevel, udtalte Kristian Jensen i januar til Ugebrevet A4.

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen offentliggjorde i dag deres anbefalinger, som lyder, at det vil gavne demokratiet med mere åbenhed. Derfor mener udvalget, at loven om partistøtte skal ændres. For det første skal bagatelgrænsen halveres fra 20.000 til 10.000, og alle beløb over 10.000 skal dokumenteres med beløb og afsender.

Regeringen støtter op om udvalgets anbefalinger. De Radikales gruppeordfører, Camilla Hersom, anser en ændring af loven om partistøtte som nødvendig.

R: Hvordan kan man argumentere imod?

- De private bidragsydere kommer til at fylde meget mere. Derfor er behovet for et eftersyn af reglerne også steget. Der må ikke skabes mistanke til, at man i Danmark kan købe sig til politisk indflydelse. Det vil øget åbenhed forhindre, siger Camilla Hersom.

Hun mener, at det er helt grundlæggende i et demokratisk demokrati, at man kan se, hvem der støtter de politiske partier med hvad.

- Jeg har svært ved at se, hvordan nogen partier kan argumentere imod øget åbenhed. Alle vælgere, uanset partifarve, ønsker jo øget åbenhed, siger Camilla Hersom.

Forslaget om ændring af partistøttereglerne kommer efter, at der har været meget kritik omkring private og skjulte pengegaver til partierne. Ekspertudvalget er derfor blevet nedsat for at finde en løsning, og deres anbefalinger blev fremlagt i dag klokken 12.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres Kristian Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.