Sommertid: Derfor skal du stille på uret
Se her, hvorfor du skal stille uret tilbage natten mellem lørdag og søndag.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Natten til søndag skal du stille dit ur en time frem - det vil sige, du mister en times søvn.
Natten til søndag skal du stille dit ur en time frem - det vil sige, du mister en times søvn. Foto: Colorbox/free


* Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

* I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

* Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertids start og slut for de kommende fem år.

* Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

* Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

* Et amerikansk forskerhold har påvist, at risikoen for blodpropper i hjertet stiger med 24 procent mandagen efter overgangen til sommertid.

* Omvendt falder den med 21 procent, når vi går over til normaltid i efteråret.

* Uret skal stilles frem, når det er tid til at sætte havemøblerne frem, og tilbage, når det er tid til at stille havemøblerne tilbage.

* Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

Kilder: Daylight savings time and myocardial infarction skrevet af Amneet Sandhu, Milan Seth og Hitinder Gurm fra University of Michigan, Den Store Danske og Eur-lex.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.