Derfor vågner du flere gange om natten

Døjer du med, at du vågner flere gange om natten, så er der formentlig en nærliggende årsag. Læs mere om hvad du kan gøre her.
Hvis du vågner flere gange i løbet af natten, kan du gøre noget ved det.
Hvis du vågner flere gange i løbet af natten, kan du gøre noget ved det. Foto: Colourbox

Vågner du flere gange om natten hver nat. Ligger du og vender og drejer dig, og har du svært ved at falde i søvn igen, så kan det være et tegn på, at der er noget galt.

- Det er vanskeligt at give et helt nøjagtigt svar på, hvad det skyldes, da søvnen ofte er det første der påvirkes, hvis man ikke har det helt godt. Men stress, bekymringer, dårlige oplevelser og dårligt helbred kan være årsagerne til, at man sover lettere, og derved også vågner flere gange om natten, forklarer psykolog og søvnforsker Børge Sivertsen og fortsætter.

Vejen til en bedre søvn. Læs mere på oestrogen.dk

Når man ikke har det helt godt, så er kroppen ikke på toppen, og man har svært ved at slappe af. Derfor har man også svært ved at sove igennem om natten. Vi ved, at centralnervesystemets aktivitetsniveau påvirkes af, hvordan man har det i løbet af dagen. Har man ikke fået uroen ud af kroppen, når man går i seng, så er chancen for, at man vågner om natten meget større, siger Børge Sivertsen til KK.no.

Når man vågner, er det som regel på et bestemt tidspunkt. Søvnen er inddelt i forskellige stadier, og den dybeste søvn forekommer i den første halvdel af natten, og den vågner vi sjældent fra. Den sidste halvdel af natten tilbringer man i den såkaldte REM-søvn. Det er en meget lettere form for søvn, og her vågner vi flere gange. Som regel lægger vi ikke mærke til det, men hvis der er et eller andet, der har gjort os mere vågne end ellers, når vi går i seng, så har vi også lettere ved at vågne af REM-søvnen.

Er man plaget af at vågne flere gange om natten, så er det vigtigt, at man ikke ligger og stresser sig selv, når man vågner. Det gør bare det hele værre.

- Hvis man har svært ved at falde i søvn igen, så er det bedste, man kan gøre at stå op og lave noget andet, og ikke lægge sig til at sove igen, før man føler sig træt. Det er ikke en god ide, at blive liggende i sengen og føle sig frustreret over, at man ikke kan sove, siger Sivertsen.

Sovepiller er ikke løsningen

Sovepiller kan være en midlertidig løsning, hvis man ikke kan blive problemet kvit, men det allerbedste er at forsøge at sove igennem hele natten af sig selv.

- På den ene side kan sovepiller være en løsning, hvis der for eksempel er sket noget i dit liv, og du ikke sover særlig godt. Det kan hjælpe dig gennem en periode, hvor du trænger til søvn. Når det er sagt er sovepiller ikke en varig løsning, og effekten vil også forsvinde i løbet af et par uger.  Det løser heller ikke selve problemet. Alle patienter siger også, at de ønsker at lære at sove af sig selv, og ikke blive afhængige af medicin, siger Sivertsen.

Anna har narkolepsi og falder i søvn konstant. Læs mere på udeoghjemme.dk

Han opfordrer til, at hvis man har døjet med søvnproblemer i flere måneder, og man ikke fungerer ordentligt i dagstimerne, så bør man opsøge hjælp.

Cecilie Wenstrup, Traffic  Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.