Selvmordstruede Dan får endelig førtidspension: Nu kan jeg få ro i min sjæl

En lang række voldsomme historier om arbejdsprøvning har sat Næstved Kommune på danmarkskortet med et rødt, faretruende kryds. En af dem var Dan Bo Andersen, der efter fem år har fået medhold af Ankestyrelsen og førtidspension
Dan Bo Andersen har efter fem år endelig fået førtidspension. - Jeg har ikke rigtigt fattet det endnu. Jeg går stadig og spekulerer på, hvad der kan gå galt. Man bliver mistroisk, når man har været i klemme så længe, siger Dan Bo Andersen.
Dan Bo Andersen har efter fem år endelig fået førtidspension. - Jeg har ikke rigtigt fattet det endnu. Jeg går stadig og spekulerer på, hvad der kan gå galt. Man bliver mistroisk, når man har været i klemme så længe, siger Dan Bo Andersen. Foto: Mette Lauth

Dan Bo Andersen havde op til flere lægeerklæringer på, at endnu en arbejdsprøvning ville indebære stor risiko for selvmordsforsøg.

Men Næstved Kommune bestemte alligevel, at han skulle forsøge at gennemføre en fjerde arbejdsprøvning i endnu et ressourceforløb, før kommunen ville afgøre, om han kunne få førtidspension.

Dan Bo Andersens ven og partsrepræsentant klagede for ham. Nu har Ankestyrelsen hastebehandlet sagen på grund af selvmordsrisikoen og en bekymringsskrivelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik, der i sommer fralagde sig ansvaret.

Ankestyrelsen giver Dan Bo Andersen medhold. Samtidig har Næstved Kommune også selv haft sagen oppe og peger nu på førtidspension.

- Jeg har ikke rigtigt fattet det endnu. Jeg går stadig og spekulerer på, hvad der kan gå galt. Man bliver mistroisk, når man har været i klemme så længe, siger Dan Bo Andersen.

Næstved Kommune har det seneste halve år haft en lang række stærkt kontroversielle sager: En handicappet kvinde skulle i arbejdsprøvning fem minutter om dagen, en næsten blind kvinde skulle tjekke varers sidste salgsdato, og en kvinde fik to blodpropper efter at have været i arbejdsprøvning. 

En trist erkendelse

58-årige Dan Bo Andersen har kronisk depression, PTSD, ødelagt nakke, en knust hånd, en overskåret armmuskel, angst og stor gæld.

Ankestyrelsen lægger vægt på de mange lægeudtalelser i sagen. Næstved Kommune skulle have gået i gang med at behandle hans ansøgning om førtidspension i februar. Desuden får kommunen kritik for ikke at have indhentet en lægeattest på Dan Bo Andersen.

Samme dag som afgørelsen kom, fik Dan Bo Andersen også brev fra Næstved Kommune om, at kommunen nu efter fem måneder selv havde besluttet at give ham førtidspension fra denne måned.

- Her har vi måttet erkende, at selvom vi har prøvet at give Dan Bo Andersen fred og ro i den sidste del af forløbet, så gik det den forkerte vej og han fik det dårligere, siger arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune Torben Bahn Petersen.

Torben Bahn Petersen siger, at det er en trist erkendelse.

- Jeg synes altid det er ærgerligt, når vi er nødt til at give førtidspension, for det giver en bedre livskvalitet med få timer på arbejdsmarkedet, siger Torben Bahn Petersen.

Læge: Farligt ikke at give ham pension

I december sidste år skrev en psykiatrisk overlæge til kommunen, at det var farligt ikke at give ham pension, og at han var selvmordstruet. En anden overlæge skrev, at Dan Bo Andersen havde en funktionsevne på stort set nul procent uden behandlingsmuligheder.

Det fik kommunens rehabiliteringsteam, der er sammensat af fagfolk med forskellig baggrund, til at anbefale, at han fik førtidspension. Men alligevel sagde kommunens pensionsnævn nej i både december sidste år og igen i marts.

En beslutning, der betød, at Dan Bo Andersen i marts måtte køres på psykiatrisk skadestue, da han fik brevet.

Pensionsnævnet i Næstved skrev til Dan Bo Andersen i marts, at ”Vi kan ikke påbegynde behandlingen af din sag når vi mangler oplysninger for at kunne vurdere din arbejdsevne”. 

Men Torben Bahn Petersen siger nu, at det kan kommunen godt.

- Vi kan give en førtidspension, når det er åbenlyst. Og Dan er desværre kommet derhen, hvor det er åbenlyst, at det er håbløst at sætte ham i arbejdsprøvning. Men grænsen er jo hårfin og generelt skal der en arbejdsprøvning til, siger Torben Bahn Petersen.

Advarsel fra arbejdsmedicinsk klinik

I sommer skrev arbejdsmedicinsk klinik et bekymringsbrev til Næstved Kommune om, at man ikke længere ville tage ansvaret, for Dan Bo Andersen havde det nu så dårligt og var så selvmordtruet på grund af belastningen ved sagen.

Torben Bahn Petersen siger, at bekymringsskrivelsen også har været medvirkende til, at kommunen har ændret holdning, og at kommunen godt har været klar over, at sagen var en belastning.

- Selvfølgelig har vi det. Det er ikke kun for Dan. Det er for alle, der skal igennem vejen mod førtidspension, at det trækker tænder ud. Det er jo uheldigt. At være i sådan et sagsforløb det er da hårdt, og det skal vi have meget stor respekt for. Men vi kan ikke bare gå ind og give en førtidspension, siger Torben Bahn Petersen.

"Så skal jeg ikke tænke på, hvad de nu finder på"

Dan Bo Andersen takker alle dem, der har hjulpet ham gennem sagen, for ellers havde han ikke klaret den. Han glæder sig til, at tidspunktet for førtidspension endeligt falder på plads.

- Så skal jeg ikke tænke på, hvad de nu finder på. Så kan jeg få ro i min sjæl, siger Dan Bo Andersen.

Sagen har varet fem år, og Torben Bahn Petersen mener, det er svært at gøre det anderledes, fordi Ankestyrelsen efter lang ventetid i februar 2016 svarede på en klage over en afgørelse, kommunen traf sommeren før. 

Her skrev Ankestyrelsen, at Dan Bo Andersen i juni 2015 stadig ikke opfyldte kriterierne for førtidspension. 

Torben Bahn Petersen lægger også vægt på, at kommunen også har brugt Dan Bo Andersens ressourceforløb til at give ham mulighed for ro hen over sommeren, da han blev dårligere af selv kontakten med en mentor.

- Du må ikke være i tvivl om, at vi prøver at gøre det så godt for borgeren som overhovedet muligt. Men jeg vil stadig vove at påstå, at vi skal være ret sikre på, at førtidspension er det eneste rigtige og i mit hoved er førtidspension ikke det bedste, siger Torben Bahn Petersen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.