Frustrerede læger: Jobcentrene er ligeglade med vores vurderinger

Flere og flere læger oplever, at jobcentrene underkender deres udtalelser, lyder det fra en praktiserende læge. Lægeforeningen bekræfter problemet.
- Medarbejderne i jobcentrene bliver presset til at tage nogle beslutninger, som er i modstrid med rådene fra lægerne, lyder det fra Tue Flindt Müller fra Lægeforeningen.
- Medarbejderne i jobcentrene bliver presset til at tage nogle beslutninger, som er i modstrid med rådene fra lægerne, lyder det fra Tue Flindt Müller fra Lægeforeningen. Foto: Bente Jæger

Det er et tiltagende problem, at kommunerne underkender lægernes udtalelser i sager om førtidspension, fleksjob og ressourceforløb.

Det oplever den praktiserende læge Klaus Borch, som har advaret imod at sende den hjerneskadede Heidi Mathiassen i ressourceforløb, fordi han mener, at det vil forværre hendes tilstand.

- Som læge er det meget svært at se på, at moral og lægefaglighed har så trange kår på jobcentrene. Hvorfor spørger de os, når de alligevel er fuldstændig ligeglade med, hvad vi siger? Den fornemmelse får flere og flere læger, siger han til Avisen.dk.

Det billede bekræfter en anden praktiserende læge, Tue Flindt Müller, der også er bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen og formand for Attestudvalget.

- Medarbejderne i jobcentrene bliver presset til at tage nogle beslutninger, som egentlig er i modstrid med de gode råd, de får på lægeattesterne. Det er både det, jeg selv registrerer, og også det hører fra mine kollegaer, siger han til Avisen.dk.

Menneskelighed forsvinder

Når kommunerne sender hjerneskadede og andre alvorligt syge som Heidi Mathiasen i ressourceforløb i stedet for at give dem førtidspension, er det nærmere en spareøvelse end sund fornuft, mener Klaus Borch.

- Når jurister og djøf’ere får større mangt end den lægefaglige ekspertise, forsvinder menneskeligheden i det her system, siger han.

Det er dog ikke kun sagsbehandlingen ude i kommunerne, den er gal med, men også selve lovgivningen. Med reformen af førtidspension og fleksjob, er det praktisk talt blevet umuligt at få førtidspension, oplever han.

- Det kan virke som om, at den lov kun er lavet for at spare penge. Og kommunerne gør hvad de kan for at finde de smuthuller, der gør, at de kan lade være med at starte en pensionssag, siger han.

Tue Flindt Müller oplever både lovgivningen og kommunernes økonomi som problemet.

- Det er jo ikke fordi, det er onde mennesker, der sidder i jobcentrene. Men de er pressede af lovgivningen og af deres ledere, fordi de skal spare penge og finde løsninger, der er billige for kommunen, siger han. 

Finder smuthuller

Til det får kommunerne hjælp af de eksterne lægekonsulenter, oplever Klaus Borch. Lægekonsulenterne skal uden at møde patienten læse alle de lægelige dokumenter i sagen igennem og opsummere og oversætte dem for jobcentret.

- Men det er ikke altid det, de gør. De finder smuthuller, som understøtter, at kommunen kan lade være med at starte en pensionssag, siger han.

Det er meget problematisk at bruge en privat aktør på denne måde, mener Klaus Borch.

- Hvis de ikke ofte finder påtaler over for de foreliggende lægeudtalelser, så vil kommunen jo ikke bruge dem. Så deres økonomiske eksistensberettigelse afhænger af, hvad de svarer, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.