Faktatjek: Sådan ender blå bloks kontanthjælp på over 20.000 kr.

Det har hvirvlet rundt med tal om kontanthjælpmodtageres rådighedsbeløb. Tal som 17.000 kroner, 20.300 kroner og 23.200 kroner om måneden er blevet nævnt. Avisen.dk guider dig her gennem tallene.
Vi gennemgår, hvordan Jakob Ellemann Jensens kontanthjælpsmodtagere får udbetalt 20.300 og 23.200 kroner om måneden.
Vi gennemgår, hvordan Jakob Ellemann Jensens kontanthjælpsmodtagere får udbetalt 20.300 og 23.200 kroner om måneden. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

I onsdags føg det med tal på, hvor mange penge kontanthjælpsmodtagere egentlig får udbetalt.

- Vi tager som samfund ikke penge fra mennesker. Vi giver penge til mennesker. De beløb, vi giver, er ganske generøse, sagde Jakob Ellemann-Jensen på Folketingets talerstol.

- Det kan vi godt være bekendt. Det er jeg stolt af. Det er generøst og en håndsrækning, fortsatte han.

Jakob Ellemann-Jensens bemærkninger faldt, efter han havde fremført, at en enlig mor på kontanthjælp med tre børn kan få udbetalt 20.300 kroner om måneden efter skat. Samtidig bemærkede han, at et par på kontanthjælp med to børn kan få udbetalt 23.200 kroner om måneden.

I onsdags fortalte Søren Pape Poulsen (K) i Debatten på DR2, at en enlig mor på kontanthjælp med to børn får udbetalt over 17.000 kroner om måneden efter skat. 

- Det er grotesk, at man ikke fokuserer på, hvad man har. En enlig mor med to børn har 17.000 kroner om måneden efter skat. Plus hun får sine børn passet, uden at det koster noget, sagde formanden for Det Konservative Folkeparti, der understregede, at hun bør være taknemmelig.

Men kan det virkelig passe? Kan man som kontanthjælpsmodtager virkelig modtage over 17.000 kroner om måneden? Avisen.dk fremlægger tallene og forklarer regnestykket.

Det er alt inklusiv

Venstre meddeler Avisen.dk, at Jakob Ellemann-Jensens beløb stammer fra Beskæftigelsesministeriet. En gennemgang af tallene viser, at beløbene er ganske korrekte, og at det er, hvad man kan få udbetalt i den pågældende situation, hvis man er på kontanthjælp. Det forudsætter dog, at man medregner alle ydelser og tilskud.

Jakob Ellemann-Jensens eksempler:

Det kan en enlig mor på kontanthjælp med fire børn børn få udbetalt om måneden:

Kontanthjælp: 14.600 kroner

Boligstøtte: 1.000 kroner

Børne- og ungeydelse: 3.000 kroner

Børnetilskud: 1.800 kroner

Offentlige ydelser før skat: 20.400 kroner

Skat: - 4.000 kroner

Børnebidrag: 3.900 kroner

 

Udbetalt beløb efter skat: 20.300 kroner

 

Det kan et par på kontanthjælp med to børn få udbetalt om måneden:

Kontanthjælp: 29.200 kroner

Boligstøtte: 0 kroner

Børne- ungeydelse: 2.100 kroner

Børnetilskud: 0 kroner

Offentlige ydelser før skat: 31.300 kroner

Skat: - 8.000 kroner

Børnebidrag: 0 kroner

 

Udbetalt beløb efter skat: 23.200 kroner

 

Tal: Beskæftigelsesministeriet

UDVID

Når Jakob Ellemann-Jensen siger, at en enlig mor med tre børn får udbetalt 20.300 kroner efter skat om måneden, har han altså ret. Det samme gælder for et par med to børn. Selve kontanthjælpen ligger på 14.600 kroner om måneden før skat for en enlig og 29.200 kroner om måneden for et par, mens resten kommer fra tilskud og ydelser, der også gives til borgere, som ikke er på kontanthjælp.

Af de tilskud er det blot børne- og ungeydelsen (tidligere kendt som børnecheck), der udbetales automatisk. Boligstøtte og børnetilskud skal man selv ansøge om. Børnebidrag skal aftales med den forældre, der ikke bor sammen med børnene.

Søren Pape Poulsens eksempel er også korrekt, hvis man medregner alle ydelser.

Søren Pape Poulsens eksempel:

Det kan en enlig mor på kontanthjælp med to børn få udbetalt om måneden:

Kontanthjælp: 14.600 kroner

Boligstøtte: 1.000 kroner

Børne- og ungeydelse: 2.100 kroner

Børnetilskud: 1.400 kroner

Offentlige ydelser før skat: 19.100 kroner

Skat: - 4.000 kroner

Børnebidrag: 2.600 kroner

 

Udbetalt beløb efter skat: 17.600 kroner

 

Tal: Beskæftigelsesministeriet

UDVID

Dermed er beløbene korrekte, men udelukkende hvis man også medregner ydelser, der også udbetales til borgere i beskæftigelse. Hvis man udelukkende kigger på kontanthjælp efter skat er beløbet 10.600 kroner om måneden for en enlig mor og 21.200 kroner om måneden for et par med to børn. 

Af de udbetalinger, som Jakob Ellemann-Jensen fremlægger, udgør kontanthjælpen 60 procent for en enlig mor. Tallene er udregnet før indførslen af kontanthjælpsloftet.

Senest undersøgte DR-programmet Detektor Joachim B. Olsens (LA) tal. Han påstod, at en enlig mor på kontanthjælp med fire børn fik udbetalt over 23.000 kroner om måneden. Detektor gav ham ret, og det fik Børsen til at erklære, at Joachim B. Olsen altid har ret.

Kampen om rådighedsbeløb

For en uge siden publicerede Ugebrevet A4 en artikel om danskernes viden om kontanthjælp. Kun 18 procent af danskerne ramte rigtigt i forhold til, hvor meget man får udbetalt.

Ifølge beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (Ø) og Cecilie Riis Gadegaard fra Kontanthjælpsalliancen stammer danskernes manglende viden om størrelsen på kontanthjælp fra en mudret debat. Blå blok medregner nemlig oftest alle ydelser.

- Joachim B. Olsen insisterer altid på at regne børnecheck og boligsikring med. Men han glemmer at sige, at børnefamilier, hvor forsørgeren er i arbejde, også har ret til de ting, det mangler fuldstændig i debatten, sagde Finn Sørensen til Ugebrevet A4.

Finn Sørensens pointe var, at det var dybt urimeligt at sammenligne en kontanthjælp inklusiv alle ydelser med at være i beskæftigelse eksklusiv alle ydelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.