RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair-sagen: Så specielt var pressemødet

Ryanair holdt i eftermiddags et pressemøde, der var usædvanligt set med danske briller. Der måtte ikke tales konkret om løn, og ansatte måtte ikke interviewes på tomandshånd.
Kun inden for snævre rammer måtte ansatte fra Ryanair udtale sig ved pressemøde i dag. Topchef Michael O'Leary (i midten) stillede selv en del af spørgsmålene.
Kun inden for snævre rammer måtte ansatte fra Ryanair udtale sig ved pressemøde i dag. Topchef Michael O'Leary (i midten) stillede selv en del af spørgsmålene. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.

- Alle er frie til at sige, hvad de vil, men hvis de siger noget forkert, vil de så selvfølgelig blive fyret i aften.

Sådan indledte Ryanairs topchef, Michael O'Leary, et pressemøde i København tirsdag eftermiddag. Det var tydeligvis ment som en morsomhed og sagt med et glimt i øjet.

Men efterhånden som pressemødet skred frem, blev det mere og mere tydeligt, at pressemødet var totalt kontrolleret af topchefen selv.

Ryanair havde ellers linet tre danske piloter, en slovakisk stewardesse og en portugisisk steward op. Hensigten var, at de skulle fortælle omkring 15 fremmødte journalister om, hvordan det er at arbejde for Ryanair ud fra København.

Michael O'Leary  stillede selv spørgsmålene ved de første tyve minutter af pressemødet. Hans første spørgsmål var:

- Får du en lav løn, og bliver du chikaneret af ledelsen hver dag?

Det afviste de fem ansatte selvfølgelig, hvorefter de fik flere ledende spørgsmål.

Ingen direkte interview

Michael O'Leary blev af nogle journalister spurgt, om man ikke kun få lov at interviewe de ansatte på tomandshånd.

- Nej, det vil ikke være fair over for dem, da de ikke er trænet i at møde pressen, lød svaret fra Michael O'Leary.

Han ville også kun tillade, at de ansatte nævnte deres fornavne.

Løn taler vi ikke om

Michael O'Leary gjorde det klart, at der ikke ville blive svaret på spørgsmål om "ansættelses-kontrakter og detaljer." Netop de ansattes forhold er ellers omdrejningspunktet i selskabets holmgang med dansk fagbevægelse.

Adspurgt om, hvorfor Ryanair ikke bare først som sidst fremlægger nogle kontrakter for ansatte, så hele sagen med fagbevægelsen kan afsluttes, sagde Michael O'Leary:

- Vores kontrakter er fortrolige, så det vil ikke være lovligt for os at fremlægge dem. Og vi bør heller ikke være nødt til det.

- Fakta er, at mange gerne vil arbejde for os, men vi bliver falsk beskyldt for social dumping i Danmark. De løgne, som fagbevægelsen fortæller om os om social dumping eller om ingen løn under sygdom, stopper ikke, fordi vi fremlægger vores kontrakter.

Fagbevægelsen: Mystisk og udansk pressemøde

Hos Ryanairs modpart i dansk fagbevægelse undrer man sig over selskabets håndtering af pressen.

- Det er mystisk, at Michael O'Leary får ansatte til at stille op og så selv styrer pressemødet med hård hånd. Og ikke giver lov til at journalister kan lave interviews med ansatte på tomandshånd, siger Anders Mark Jensen, som er næstformand for Flyvebranchens Personale Union.

Han fortsætter:

- Hvis det hele er så godt i Ryanair, så burde det da ikke være noget problem at lade ansatte udtale sig helt frit.

Flyvebranchens Personale Union hører under Serviceforbundet. Her undrer formand John Dybart sig også. Eksempelvis over at Ryanair til nogle pressemøder kun inviterer udvalgte journalister. Noget, Avisen.dk kan bekræfte.

- Det er udansk det her med kun at ville tale med håndplukkede journalister. Det virker som om, man er bange for at få kritiske spørgsmål, siger John Dybart.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.