Ros til Københavns Kommune for fyringer: På tide at de inkompetente ryger ud

Københavns Kommune skal have ros for at vise handlekraft og skille sig af med inkompetente medarbejdere. Sådan lyder den bombastiske udmelding fra iværksætteren Martin Thorborg.
Man er en idiot, hvis man overlader det til sin arbejdsgiver at kompetenceudvikle én, mener iværksætteren Martin Thorborg.
Man er en idiot, hvis man overlader det til sin arbejdsgiver at kompetenceudvikle én, mener iværksætteren Martin Thorborg. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Avisen. dk kunne fredag morgen fortælle, at Københavns Kommune har fyret 16 regnskabsmedarbejdere, fordi de ikke kunne bestå en afsluttende prøve på et kursus. Nogle af de fyrede har passet deres job for kommunen i mere end 30 år.

Nyheden har forarget mange, men ifølge iværksætteren, Martin Thorborg, var det på høje tid, at det offentlige viser handlekraft og skiller sig af det med det, han kalder ”inkompetente medarbejdere.”

"På tide at det offentlige også viser konsekvens, flot!", skrev iværksætteren på Twitter kort efter nyheden blev offentliggjort.

Martin Thorborg uddyber sit tweet overfor Avisen.dk:

- Nu kender jeg ikke den her sag i detaljer, men jeg kender det offentlige, og der er det umuligt at blive fyret, med mindre du har taget af kassen, siger han.

- Det er fantastisk forfriskende, at det offentlige har fyret nogen på grund af inkompetence. Det er edersprøjtme på tide.

Skulderklap til de kompetente

Ifølge Martin Thorborg er det skulderklap til de kompetente medarbejdere, at de inkompetente ryger ud.

- Så må man da sidde tilbage og tænke, at man fik lidt ud af at give det en ekstra skalle. Mere af det i det offentlige, det var det jeg mente med det, lyder det fra Martin Thorborg, som blandt andet er kendt for i sin tid at stifte internetportalen Jubii.

I den konkrete sag fik 20 medarbejdere i København Kommunes økonomiforvaltning at vide, at de skulle på kursus for at ”varetage nuværende og fremtidige opgaver”. Senere fik de besked om, at de ville blive fyret, hvis de ikke bestod. Kun fire bestod prøven, mens de resterende 16 altså blev fyret.

En af de 16 fyrede har til Avisen.dk fortalt, at der var tale om et svært kursus, som normalt tager seks uger at lære, men at kursisterne kun fik halvanden dag.

Er det måden at gøre det på?

- Som du beskriver det for mig her, så nej. Men der var fire der bestod – nu kender jeg ikke sagen i detaljer – men fire ud af 20 er trods alt bestået, så det er ikke fordi, det er umuligt.

- Det kan også være, at en del af de resterende bare ikke var dygtige nok og heller ikke kunne have lært det, hvis de havde fået 47 år.

"Har de selv taget nok ansvar"?

Martin Thorborg mener dog, at kommunen burde have meldt konsekvensen om fyringer ud fra starten.

- Men omvendt vil jeg sige, at hvis det, de har været på kursus i, er noget, de arbejder med i det daglige, var det så ikke bare noget, de skulle have lært af sig selv? Har de selv taget nok ansvar og videreuddannet sig og interesseret sig for deres felt, spørger Martin Thorborg retorisk.

Den driftige iværksætter har ikke meget tillid til, at de 16 ansatte, der ikke bestod kurset og derfor blev fyret, har gjort nok for at lære indholdet.

- Mit umiddelbare gæt er, at de går hjem klokken fire, og har ladet det være op til chefen at kompetenceudvikle. Hvis man har den indstilling til sit job i dag, så ryger man ud på røv og albuer. Det kan jeg ikke tude over.

Til Avisen.dk fortæller Bine Elmkjær, som er én af de fyrede, at hun har brugt sin fritid på at forberede sig.

- Jeg valgte at gøre alt, hvad jeg kunne for at bestå. Ferie blev flyttet, fejring af fødselsdage droppet og hele påsken, sad jeg og læste, siger hun. 

Manglede udviklingsplan 

Ifølge Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden, står det i overenskomsten for de ansatte, at hver medarbejder skal have en skriftlig udviklingsplan for udvikling af sine kompetencer.

Men det har mange af de fyrede ikke fået, selv om det har stået i overenskomsten i mange år, siger Winnie Axelsen og fortsætter:

- Der er altså ikke blevet sørget for, at de løbende er blevet opgraderet til at kunne klare arbejdet. De er simpelthen blevet svigtet af Københavns Kommune.

Det giver Martin Thorborg dog ikke meget for.

- Det kan godt være, de juridisk har ret i det, men rent menneskeligt er man idiot, hvis man overlader det til sin arbejdsgiver at kompetenceudvikle en.

- Min betragtning er overordnet, at arbejder man i en økonomifunktion, så er det at sætte sig ind i nye metoder og nye teknologier arbejdsgivers ansvar, men det er også arbejdstagers ansvar at interessere sig for det og selv bruge noget fritid på det, siger han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.