Robotterne kommer: Snupper en tredjedel af de danske job

Et sted mellem 800.000 og 879.000 af de job, som i dag er på det danske arbejdsmarked, vil med stor sandsynlighed være automatiseret om 20 år.
- Automatiseringen kommer gradvis, men hurtigt, og vi står med et kæmpe arbejde med at løfte lønmodtagernes kompetencer, siger analysechef i Cevea Frank Skov. 
- Automatiseringen kommer gradvis, men hurtigt, og vi står med et kæmpe arbejde med at løfte lønmodtagernes kompetencer, siger analysechef i Cevea Frank Skov.  Foto: Claus Fisker / Scanpix

Et sted mellem 800.000 og 879.000 - rundt regnet en tredjedel - af de job, som i dag er på det danske arbejdsmarked, vil med stor sandsynlighed være automatiseret om 20 år.

Det fremgår af to analyser, som er foretaget uafhængigt af hinanden. Fagbevægelsen er alarmeret og efterlyser en massiv opkvalificering, der skal sætte medlemmerne i stand til at klare sig på et arbejdsmarked under forvandling.

Det skriver Ugebrevet A4.

800.000 job er sandsynligvis væk inden for 20 år, lyder forudsigelsen i den analyse, som fagforbundet HK og tænketanken Kraka i fællesskab står bag. Tænketanken Cevea byder over med 876.000 stillinger, som er i høj risiko for at blive ofre for automatisering.

Især industriarbejdere og kontorfolk kan godt indstille sig på, at de skal finde noget andet at lave, mens for eksempel ledere, psykologer og sygeplejersker kan ånde lettet op.

Udviklingen vil gøre det svært for mange af de overflødige medarbejdere at bruge deres kompetencer i andre job.

- Det er et kæmpe problem, at vi står med alt for mange mennesker med mangelfulde kompetencer, som vi formentlig ikke kan løfte op til det niveau, der er brug for, over de næste 15-20 år, siger analysechef i Cevea Frank Skov til Ugebrevet A4.

Han efterlyser en erkendelse i samfundet af, hvad det er for en udfordring, vi står overfor.

- Automatiseringen kommer gradvis, men hurtigt, og vi står med et kæmpe arbejde med at løfte lønmodtagernes kompetencer. Vi burde også arbejde meget mere massivt med at finde ud af, hvad det er for nogle produkter, markeder og kompetencer, vi nu skal satse kraftigere på, siger han.

I Ceveas analyse er en stribe HK-funktioner med på listen over job, der alle har næsten 100 procent sandsynlighed for at blive automatiseret: Salgsarbejde i kundekontaktcentre, regnskabsarbejde, almindeligt kontorarbejde inden for lønbehandling, regnskabs- og bogføringsarbejde og sågar advokatsekretærarbejde.

Fagforeningen HK-Privat ønsker en voksen-uddannelsesreform med en voksen-SU, som vil gøre det muligt for voksne at påbegynde en halvtids- eller heltidsuddannelse, der måske varer et par år.

- Det betyder, at kontorassistenten har mulighed for at tage en uddannelse på et erhvervsakademi, siger Simon Tøgern, der er formand for HK-Privat til Ugebrevet A4.

Han ønsker at gøre forslaget til et emne i de kommende treparts-partsforhandlinger.

69 procent af HK/Privat's medlemmer oplever, at IT og digitalisering allerede har haft betydning for deres arbejdsopgaver og rolle i virksomheden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.