KAOS MED KÆRESTEPENGE

Professor om kontanthjælps-lotto: Find jer ikke i det

Mens nogle kontanthjælpsmodtagere får 48.500 kroner på kontoen får andre fire breve i deres e-boks. Kommunerne retter fejl i sagsbehandling af kærestepenge vidt forskelligt.
Kirsten Ketscher, professor i Socialret ved Københavns Universitet mener ikke, at parrene skal finde sig i forskelsbehandling.
Kirsten Ketscher, professor i Socialret ved Københavns Universitet mener ikke, at parrene skal finde sig i forskelsbehandling. Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

De samme fejl i kommunens sagsbehandling kan give 48.500 kroner ind på kontoen eller fire breve i ens egen og kærestens e-boks.

Det er resultatet af, at kommunerne behandler de mange fejl om gensidig forsørgelsespligt for samlevende vidt forskelligt.

LÆS OGSÅ: Kærestepar fanget i kontanthjælps-lotto

Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, mener ikke, at parrene skal finde sig i den forskelsbehandling.

- Jeg opfordrer dem til at klage til Ombudsmanden eller til at gå sammen om at anlægge et fælles søgsmål, siger Kirsten Ketscher.

Loven handler om, at kærestepar siden januar sidste år har skulle forsørge hinanden ligesom gifte par, hvis den ene af dem kommer på kontanthjælp.

Men det tegner til, at et stort antal kommuner har brudt forvaltningsloven i deres sagsbehandling.

Forskel på fisk

Derfor betaler kommuner penge tilbage på grund af fejlen. Andre gør ikke, og de får nu Ankestyrelsens opbakning.

Bethina Andersen fra Norddjurs Kommune fik ikke en afgørelse med en begrundelse, da hendes kæreste blev pålagt at forsørge hende. Det var en fejl ifølge forvaltningsloven. Derfor har kommunen selv tilbagebetalt 48.500 kroner efter skat.

I Hedensted Kommune har parrene hverken fået skriftlig partshøring eller begrundet afgørelse. Men kommunen regner med at ordne det ved at sende de manglende papirer og træffe en afgørelse med bagudvirkende kraft.

Sådan bliver sagerne også behandlet i Holbæk.

Politiker: Pressen giver falske forhåbninger

Odsherred Kommune har skrevet i en pressemeddelelse, at kommunen ikke har overholdt de krav, som Ankestyrelsen stiller til sagbehandlingen.

Derfor retter de op på fejlene. Men kommunen mener ikke, at der er noget belæg for at betale penge på grund af de ugyldige afgørelser.

- Det er rigtig ærgerligt, at pressen anlægger en sådan vinkel, for den giver en række borgere forhåbninger om en ekstra økonomisk indsprøjtning i et koldt og vådt forår. Forhåbninger, der desværre ikke bakkes op af afgørelsen fra Ankestyrelsen, siger formand for Arbejdsmarkedsudvalget Gitte Hededam i pressemeddelelsen.

I Helsingør har kommunen udbetalt omkring en million i alt til 90 par, fordi kommunen ikke havde sendt brev med partshøring til begge parter, men kun til kontanthjælpsmodtageren.

Mette Gregersen, centerchef for Job og Uddannelse, er uforstående overfor, at fejlene kan give andet resultat, end at borgerne skal have pengene tilbage.

- Brud på garantiforeskrifterne giver ugyldige afgørelser, og dermed i sådanne sager, retten til at få de penge tilbage. Det er sædvanlig praksis, og er også udmeldt tidligere fra Ankestyrelsen. Derfor udbetaler vi beløbene, skriver hun til Avisen.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.