KAOS MED KÆRESTEPENGE

Kontanthjælpskoks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

Norddjurs Kommune gennemgår alle sager om gensidig forsørgelsespligt for kontanthjælpsmodtagere, fordi der er sket fejl i sagsbehandlingen. Derfor fik Bethina Andersen pludselig 48.500 kroner. Pengene skal bruges til at forkæle hendes 12-årige søn, der er handicappet.
- Det er superskønt. Vi har så meget forsømt, der skal indhentes. Før jeg vidste noget om, at jeg kom på kontanthjælp og gensidig forsørgelse lovede jeg knægten, at han skulle i BonBon-Land i 2014. Nu bliver det så i 2015, siger Bethina Hansen.
- Det er superskønt. Vi har så meget forsømt, der skal indhentes. Før jeg vidste noget om, at jeg kom på kontanthjælp og gensidig forsørgelse lovede jeg knægten, at han skulle i BonBon-Land i 2014. Nu bliver det så i 2015, siger Bethina Hansen. Claus Bech/Scanpix

I sidste uge fik 29-årige Bethina Andersen et brev fra kommunen. Der var sket en fejl ved afgørelsen om gensidig forsørgelsespligt. Derfor ville hun få penge tilbage inden for den nærmeste fremtid, skrev kommunen.

Men Bethina Andersen var ikke helt overbevist. Indtil hun ved et tilfælde gik ind på sin netbank dagen efter.

- Så var jeg ved at falde ned af stolen. Jeg måtte logge ud og ind i netbank igen for at være sikker på, det ikke var en fejl. Det var helt vildt. Min konto har stået på ikke en dyt i over et år, siger hun.

Siden dagen før var der gået 12 indbetalinger ind fra Norddjurs Kommune. I alt 48.500 kroner efter skat.

- Jeg havde ingen anelse om, at de penge ville komme. Jeg havde godt hørt noget om Ankestyrelsen og fejl, men jeg lider meget af stress og har ikke haft overskud til at sætte mig ind i det, siger hun.

Begrundelsen for udbetalingen af beløbet er, at Forvaltningsloven ikke er blevet overholdt, da Norddjurs afgjorde, at Bethina og hendes kæreste var omfattet af reglerne om gensidig forsørgelse i januar sidste år.

Efter at have tabt en sag i Ankestyrelsen er Norddjurs Kommune gået i gang med at gennemgå alle sine sager. I Bethina Andersens sag er fejlen, at kommunen ikke sendte hende en begrundelse for afgørelsen.

Derfor er afgørelsen ugyldig, og parret skal have de 79.000 kroner tilbage før skat, som kommunen har trukket i hendes kontanthjælp i 2014.

"Vi har så meget forsømt, der skal indhentes"

Pengene skal bruges til en ny seng i stedet for den gamle, der er ødelagt, og især til at forkæle hendes 12-årige søn, der er handicappet.

- Det er superskønt. Vi har så meget forsømt, der skal indhentes. Før jeg vidste noget om, at jeg kom på kontanthjælp og gensidig forsørgelse lovede jeg knægten, at han skulle i BonBon-Land i 2014. Nu bliver det så i 2015, siger hun.

Bethina Andersen har været syg siden 2007, hvor hun arbejdede i hjemmeplejen i Norddjurs Kommune og kørte galt i en af kommunens biler.

- Bremsen i bilen virkede ikke. Det var et rigtig grimt trafikuheld. Jeg fik PTSD, piskesmæld i nakke og lænd, og en skade i hjernen, så jeg ikke kan huske og mange andre ting, og det er ikke blevet bedre, siger hun.

Derfor kan hun heller ikke selv huske, om hun fik en begrundelse for afgørelsen tilsendt for et år siden. Hun har fået hjælp til sin sag af en kommunalpolitiker, der tidligere har opfordret hende til at klage over sin afgørelse.

- Men jeg sagde, at det kan jeg ikke. Det magter jeg ikke, siger hun.

10.000 mindre at leve for

Hun har også måttet opgive at tage en ny uddannelse. Derfor blev hun taget af revalideringsydelsen på 17.100 kroner om måneden, og kommunen satte hende 1. januar sidste år over på kontanthjælp.

Samtidig blev den gensidige forsørgelsespligt indført, og Bethinas kæreste har arbejde, så derfor fik hun kun halv kontanthjælp, 7.100 kroner om måneden.

Med 10.000 mindre at leve for har hele det sidste år drejet sig om at kunne betale huslejen og så få mad på bordet og ikke andet.

- Det har påvirket min søn rigtig meget. Det hele har handlet om at spare, siger hun.

De har prøvet at tage på udflugter til stranden og i skoven, og familien har støttet med penge til tøj, men Bethina Andersen er ked af den måde, det gik ud over hendes dreng.

- Efter sommerferien kunne han jo ikke fortælle, at han havde været i Djurs Sommerland eller noget af det andet, han plejer. Midt i det hele skulle han have nye briller, og det var også en kamp, for det have vi ikke råd til, siger hun.

I december sidste år kom hun af kontanthjælp, fordi Norddjurs satte hende i ressourceforløb et år for at se, om hendes erhvervsevne kan blive bedre. Bethina Andersen tror ikke på, det hjælper, men det betyder, at hun og hendes kæreste ikke længere er omfattet af gensidig forsørgelse.

Den forsætter ellers 2015 ud, indtil den afskaffes i januar 2016.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.