Presset stiger på Ryanair: Svensk fagbevægelse vil hjælpe danskere i konflikt

Den svenske fagbevægelse kommer nu de danske kolleger til undsætning og undersøger muligheden for at lave sympatikonflikter i de lufthavne i Sverige, som Ryanair kan sende deres fly til.
Den svenske fagbevægelse undersøger muligheden muligheden for sympatikonflikter i de lufthavne i Sverige, som Ryanair kan sende deres fly til.
Den svenske fagbevægelse undersøger muligheden muligheden for sympatikonflikter i de lufthavne i Sverige, som Ryanair kan sende deres fly til. Foto: Scanpix

Svensk fagbevægelse undersøger muligheden for at forhindre Ryanair i at omdirigere fly til Sverige i tilfælde af konflikt.

Det internationale pres på det irske flyselskab Ryanair stiger. Nu er den svenske fagbevægelse også kommet på banen med opbakning til den danske fagbevægelses armlægning med Ryanair, skriver Fagbladet 3F.

Blandt andet undersøges muligheden for sympatikonflikter i de lufthavne i Sverige, som Ryanair kan sende deres fly til.

Opbakningen kommer efter strid modvind til Ryanair, der netop er blevet idømt en millionbøde i Italien for manglende pensionsindbetaling, ligesom det amerikanske biludlejningsfirma Hertz har smidt Ryanair på porten.

Den svenske støtte ligger fast efter et møde i Stockholm mandag, hvor Nordisk Transportarbejderforbund - NTF - og de svenske fagforeninger Unionen, ST, Seko og Transport holdt et informations- og koordineringsmøde omkring en eventuel sympatikonflikt konflikt mod Ryanair.

Fagforeningerne blev underrettet om situationen og vil følge udviklingen i Ryanairsagen nøje.

Det oplyser Nordisk Transportarbejderforbund, NTFs generalsekretær Peter Lövkvist.

De svenske fagforeninger er i gang med en kortlægning af deres medlemmer, der arbejder i lufthavne nær Kastrup i Sverige. Det gælder for eksempel den nærliggende Malmö Lufthavn ved Sturup.

- De svenske fagforeninger mener, at der er en overhængende fare for at Ryanair i tilfælde af konflikt i Danmark vil omdirigere deres fly fra Danmark til Sverige. Derfor undersøger fagforeningerne nu muligheden for sympatikonflikter i de lufthavne i Sverige, som Ryanair kan tænkes at omdirigere deres fly til, siger han.

1. juli afgjorde Arbejdsretten i Danmark, at det er lovligt at iværksætte en sympatikonflikt, hvis ikke Ryanair indgår overenskomst.

LO har indgivet hovedkonflikt- og sympativarsler mod Ryanair med henblik på at iværksætte blokade fra 18. juli.

Nordisk Transportarbejderforbund og de svenske fagforeninger holder et nyt møde kort efter, hvor situationen drøftes, oplyser Peter Lövkvist.

Det har i dag ikke været muligt at indhente en kommentar fra Ryanairs talsperson i Skandinavien Sales & Marketing Manager Elina Hakkarainen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.