Politisk pres på ministre: Kræver kræft-risiko kortlagt

Enhedslisten og SF lægger pres på regeringen for at kortlægge det livsfarlige byggemateriale asbest.
Kommunernes Landsforening (KL) vil ikke selv tage initiativ til at kortlægge asbest i kommunale bygninger, selvom byggematerialet er kræftfremkaldende. - Vi er godt dækket ind, lyder det fra KL.
Kommunernes Landsforening (KL) vil ikke selv tage initiativ til at kortlægge asbest i kommunale bygninger, selvom byggematerialet er kræftfremkaldende. - Vi er godt dækket ind, lyder det fra KL. Morten Stricker/Arkiv/Scanpix

Byggematerialet asbest er den eneste kendte årsag til den uhelbredelige kræftform lungehindekræft, der hvert år koster cirka 100 danskere livet.

Derfor mener Enhedslisten, at klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal reagere hurtigt på kravet om en kortlægning af asbest, som i dag fremsættes af en ledende overlæge, Kræftens Bekæmpelse og LO.

LÆS OGSÅ: Overlæge advarer: 14 dages arbejde kan give asbest-kræft

- Jeg vil tage sagen op med ministeren. Hvad har han tænkt sig at gøre? Jeg vil også spørge økonomi- og indenrigsministeren, hvad han vil gøre i forhold til kommunerne, siger Per Clausen, der er energi- og bygningsordfører for Enhedslisten.

KL: Kortlægning er ikke vores hovedpine

Det offentlige skal gå foran som det gode eksempel ved at kortlægge asbest i kommunale bygninger, foreslår blandt andet BAT-kartellet.

Men det afviser kommunerne, selv om der ifølge ny dansk viden kun skal få ugers arbejde med asbest til at forårsage lungehindekræft.

- Arbejdstilsynet har en omfattende asbestguide til dem, der kan komme ud for asbestmaterialer, hvor de skal udføre arbejde. Og Statens Byggeforskningsinstitut har i en anvisning givet et stort katalog over kendte asbestholdige byggematerialer. Med disse redskaber er vi godt dækket ind, siger Preben Meier Pedersen, der er chefkonsulent på arbejdsmiljøområdet i Kommunernes Landsforening (KL).

- Hvis der herudover er behov for særlige initiativer, må det være op til Folketinget at lovgive herom, siger han.

Fortidens fejl spøger

Og det er her, Enhedslisten kommer ind i billedet.

- Asbest er en lang historie om, at samfundet lod være med at gøre noget, hvilket påførte mange mennesker store lidelser og eftertiden store udfordringer. Vi behøver ikke at gentage fortidens fejl, siger Per Clausen.

LÆS OGSÅ: Asbest-enke: Min mands lunge lignede en rosin

Per Clausen vil have regeringen til at gøre noget ved problemet.

- Når der kommer ny viden, er det oplagt at reagere på den. Regeringen må lave en plan for, hvordan vi får kortlagt det kræftfremkaldende byggemateriale på en rimelig måde, siger han.

Også SF mener, at manglende håndtering af asbest er en fejl, og vil presse regeringen på en kortlægning. Energi- og bygningsordfører Steen Gade langer samtidig ud efter KL.

- Det klæder ikke kommunerne at sige penge først, for det er det, de siger mellem linjerne. Kommunerne bør i stedet bekymre sig om borgerne, siger han.

DF: Hvor er pengene?

Dansk Folkeparti støtter op om en kortlægning, hvis den kan finansieres.

- Selvfølgelig skal man tage det alvorligt, at vi har masser af bygninger med asbest. Jeg er lidt mere varsom med at sige ordet kortlægning, fordi det ikke er rimeligt at pålægge kommunerne en ny opgave, uden at der følger en pose penge med, siger Mikkel Dencker, der er partiets energi- og bygningsordfører.

Dansk Folkeparti mener, at der i mellemtiden kan strammes på sikkerheden, når bygninger med asbest renoveres eller rives ned.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, der er på vinterferie.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.