Asbest-enke: Min mands lunge lignede en rosin

For lidt over to år siden døde Gert Bregnhøj af lungehindekræft. Sygdommen kom, efter at han havde været i kontakt med asbest på arbejdet. "Sorgen forsvinder aldrig," fortæller hans enke.
Irma og Gert Bregnhøj var gift i 40 år, før Gert døde af lungehindekræft. Kræften fik han, fordi han indåndede byggematerialet asbest, når han arbejdede.
Irma og Gert Bregnhøj var gift i 40 år, før Gert døde af lungehindekræft. Kræften fik han, fordi han indåndede byggematerialet asbest, når han arbejdede. Privatfoto

Gert Bregnhøj blev 62.

Efter at have været igennem alt fra operationer til stråling og kemoterapi kunne hans krop ikke mere.

I næsten to år kæmpede han mod kræften, der havde sat sig på hinderne af hans lunger. Men Gert tabte kampen til lungehindekræft, der er en aggressiv kræftform.

- Til sidst var min mand bange for at være alene, så jeg stoppede med at arbejde for at kunne være hos ham hele tiden, fortæller Irma Bregnhøj på 63, der var gift med Gert i 40 år.

- Selvom han havde kvalme og madlede, lavede jeg masser af lækkerier til ham. Det var det eneste, der fik ham til at overleve så længe, fortæller hun.

Lungehindekræft skyldes i ni ud af ti tilfælde byggematerialet asbest. Asbesten er ulovlig at bruge i dag, men den findes stadigvæk i mange gamle bygninger.

Derfor kræver en ledende overlæge, Kræftens Bekæmpelse og LO nu en kortlægning af, hvor det livsfarlige materiale er.

Ny viden har vist, at bare to til fire ugers kontakt med asbest kan være dødbringende.

LÆS OGSÅ: Overlæge advarer: 14 dages arbejde kan give asbest-kræft

Ifølge Irma har asbesten ødelagt hendes liv. Hun er vred over, at der ikke er gjort mere for at beskytte håndværkere og andre mod det kræftfremkaldende materiale.

- Det var kendt i lang tid, at det var farligt. Nu er mange mennesker døde af det. Selv konerne risikerer at dø, fordi de har vasket deres mænds snavsede arbejdstøj, fortæller hun.

En grim lugt af cement

Gert Bregnhøj begyndte at arbejde, da han var 16. I mange år var han tømrer og snedker på byggepladser omkring Aalborg.

Når der blev lagt tag på bygningerne, blev der brugt eternitplader. Asbesten i pladerne hvirvlede rundt som støv i luften.

I 1972 blev det forbudt at bruge asbest til isolering, og i 1980 blev det helt forbudt at bruge asbest bortset fra asbestcementprodukter som tagplader.

Gert gik først til lægen, da han begyndte at hoste. På det tidspunkt havde kræften spist det meste af hinden på hans ene lunge.

- Lungen lignede en rosin. Selvom de prøvede at operere kræften væk, var det umuligt at komme ind i alle folderne, fordi lungen var skrumpet helt ind, siger Irma Bregnhøj.

I dag ved hun, at asbest er livsfarligt. Men dengang Gert kom hjem fra arbejde, tænkte hun ikke over, at hans tøj lugtede grimt af cement.

LÆS OGSÅ: Politisk pres på ministre: Kræver kræft-risiko kortlagt

Efter Gert Bregnhøjs operationer var der stadigvæk 30 procent af kræften tilbage. Derfor fik han kemoterapi og stråling. Næsten hver uge kørte han og konen til Rigshospitalet i København for at få behandling.

Gert måtte ikke flyve, fordi han kun havde en lunge.

- Man tænker ikke over, hvor hårdt det er, når man er i det. Man glemmer sig selv, fordi den anden har mere brug for én. Jeg blev ved med at håbe, men jeg var også helt fortvivlet, siger enken.

"Jeg skal lære at være alene"

Selvom Gert Bregnhøj var syg, blev han ved med at arbejde som snedker. Han knoklede for at gøre sit træarbejde færdigt og nåede det lige, før han blev for syg. Men han nåede ikke at se det i brug.

Nu sidder Irma alene tilbage. Selvom arbejdspladsen gerne ville have hende tilbage efter mandens død, så havde hun brug for at finde sig selv, og det har hun stadigvæk.

- Jeg skal lære at være alene. Jeg er begyndt at rejse og arbejder som frivillig på sygehuset. Men selvom jeg forsøger at gøre positive ting, så er sorgen der stadigvæk. Den forsvinder aldrig, fortæller hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.