Plejefirma lover højere løn: Vi blev taget med bukserne nede

Cura Pleje A/S har længe været på vej med højere løn og bedre vilkår for deres ansatte, siger den administrerende direktør. Efter FOA varslede strejke mod firmaet, har de valgt at indføre forbedringerne med det samme.
Ældre kan frit vælge mellem at få praktisk hjælp og personlig pleje fra kommunen eller private firmaer. Virksomheden Cura Pleje fra Nordsjælland er for nylig blevet anklaget for social dumping.
Ældre kan frit vælge mellem at få praktisk hjælp og personlig pleje fra kommunen eller private firmaer. Virksomheden Cura Pleje fra Nordsjælland er for nylig blevet anklaget for social dumping. arkiv/polfoto

De ansatte i virksomheden Cura Pleje A/S, der tilbyder praktisk hjælp og personlig pleje til ældre i fem kommuner, kan nu glæde sig over bedre løn og arbejdsvilkår.

Det sker, efter fagforbundet FOA i sidste uge varslede strejke mod firmaet, hvis ikke de ville indgå en overenskomst inden 1. april.

Cura Pleje har ikke indgået en overenskomst, men har ændret deres vilkår på nogle af de områder, hvor de er blevet kritiseret af FOA. Fremover vil deres medarbejdere få fuld løn under sygdom, mulighed for barns første sygedag, en højere pension og en lønstigning på 9,8 kroner i timen.

LÆS OGSÅ: Forbund: Privat hjemmehjælp er tyveri af skattekroner

Ændringerne i de ansattes løn og vilkår har været undervejs i længere tid, og er derfor ikke en reaktion på truslen om konflikt, forklarer administrerende direktør Henrik Stæhr.

- Det har været på vej længe, faktisk, men vi blev taget lidt med bukserne nede af FOA, som varslede konflikt. Derfor meldte vi det ud til vores medarbejdere i fredags, siger han.

FOA: Strejken er ikke afblæst

De nye vilkår gælder fra den nuværende lønperiode. De ansatte i Cura Pleje står dog stadig uden overenskomst, og derfor har FOA ingen planer om at trække deres varsel om strejke og konflikt tilbage.

- Vi synes selvfølgelig, det er glædeligt, at de bevæger sig i den rigtige retning, men det får os ikke til at stoppe det her konfliktvarsel. De væsentlige elementer i sådan en overenskomst med at kende sin vagtplan og fridage, opsigelsesvarsel, overtidsbetaling og så videre er slet ikke med, siger Lene Lindberg, lokalformand for FOA Nordsjælland.

Hun fortæller, at man som ansat i Cura Pleje ikke er garanteret et bestemt timetal og derfor ikke kan vide, hvor meget man vil få i løn hver måned.

Sidste år sagde firmaets ledelse, at de var blevet medlem af arbejdsgiverforeningen Danske Service, og derfor ville få overenskomst. Det var dog ikke korrekt.

LÆS OGSÅ: Omstridt firma gav forkerte oplysninger om overenskomst

Vi skal være billigere end kommunen

Ifølge Henrik Stæhr fra Cura Pleje er det en misforståelse, hvis man tror, at private virksomheder skal tilbyde præcis samme vilkår som offentlige arbejdspladser. Man kan ikke sammenligne deres betaling med kommunens udgifter, fordi de ikke har samme økonomiske sikkerhed som kommunen, mener han.

- Vi får reelt set en minutpris pr. ydelse. Det kan være fem minutter til en støttestrømpe eller 25 minutter til personlig pleje. Men når fru Hansen for eksempel bliver indlagt, så stopper vores ydelser og dermed vores betaling, forklarer Henrik Stæhr.

Cura Pleje startede i 2003 hvor den daværende regering indførte frit valg i ældreplejen. Frem til 2013 blev der i alle kommunerne betalt en fast takst for den private hjemmehjælp, baseret på kommunens egne udgifter. Det seneste halvandet år har kommunerne også kunnet vælge en såkaldt udbudsmodel, hvor de private leverandører byder sig ind på de kommunale opgaver.

LÆS OGSÅ: S om privat hjemmehjælp: Urimeligt at malke det offentlige

Og kommunerne forudsætter, at de private firmaer gør det billigere, end de selv kan, mener Henrik Stæhr.

- Det er en branche under stort økonomisk pres, og der prøver kommunerne selvfølgelig at flytte den her risiko. Og derfor kan vi ikke agere præcis som en kommune – vi har ikke de samme rammer, og det har heller ikke været tiltænkt fra politikernes side, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.