Privat ældrepleje: Morfar lå i indtørret opkast

Et TV2-program satte i går fokus på privat ældrepleje. I programmet rettes alvorlig kritik mod det private firma Forenede Care og driften af Plejeboligerne Søhusparken i Syddjurs Kommune.
Plejecentret Søhusparken i Syddjurs Kommune er udsættes for hård kritik i TV2-programmet 'Velfærd til salg - pleje under pres.'
Plejecentret Søhusparken i Syddjurs Kommune er udsættes for hård kritik i TV2-programmet 'Velfærd til salg - pleje under pres.' Foto: Screendump Googlemaps

TV 2 programmet ‘Velfærd til salg - pleje under pres’ afslørede i går omsorgssvigt af de ældre beboere på plejecentret Søhusparken i Syddjurs Kommune. Pårørende rettede i programmet hårde anklager mod den private plejekoncern Forenede Care, der står for driften.

- Hvis man kan ligge i sit eget opkast og sin egen afføring så længe, at det til tider også er indtørret, så har man ligget der længe, uden at der har været nogen at kigge til en, siger Anne Jakobsen i programmet. Hendes morfar boede på Søhusparken til marts i år.

Ikke kun pårørende, men også embedslægen har påpeget alvorlige fejl og mangler, der kan ramme patientsikkerheden.

LO’s næstformand Lizette Risgaard siger her til morgen til TV 2 News:

- Det er jo helt forfærdeligt, det vi ser. Samtidig er der ikke noget, der kan dokumentere, at udlicitering af velfærdsopgaver giver økonomiske fordele. Forskning viser til gengæld, at det går ud over medarbejderne, der skal løbe hurtigere, og de ældre der ikke bliver ordentligt passet.

Kan ikke være det bekendt

Forenede Care erkendte i går, at der har været problemer med klager, men direktøren Thomas Nistrup fastholdt over for TV 2, at der ikke er skåret i normeringen. Han kunne dog ikke fremlægge dokumentation.

Næsten halvdelen af de ansatte, der arbejder med velfærd og service frygter udlicitering, viser en rundspørge blandt 2.195 FOA-medlemmer, som Fagbladet FOA bringer.

Og alt for ofte er frygten "berettiget", mener formand for FOA Dennis Kristensen,  og henviser til sagen fra Søhusparken.

- Vi kan ikke være bekendt at byde ældre og ansatte forhold, som TV2 afslører på plejehjemmet Søhusparken. Det er et lærebogseksempel i, at man ikke skal satse på det allerbilligste dumpingtilbud, når kommuner udliciterer velfærdsopgaver, siger han til Ritzau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.