Udskældt plejefirma gav forkerte oplysninger

Cura Pleje, som er på vej ind i en konflikt med fagforbundet FOA, har tidligere fortalt, at de var medlem af organisationen Danske Service og derfor var på vej til at indgå overenskomst. De var dog reelt aldrig medlem, erkender direktøren i dag.
Ældre borgere har ret til at vælge, om de vil have hjælp af kommunen eller et privat firma. Billedet er et arkivfoto og har ikke noget med historien at gøre.
Ældre borgere har ret til at vælge, om de vil have hjælp af kommunen eller et privat firma. Billedet er et arkivfoto og har ikke noget med historien at gøre. arkiv/polfoto

Virksomheden Cura Pleje A/S, som tilbyder praktisk hjælp og personlig pleje til ældre i fem nordsjællandske kommuner, påstod sidste år, at de var medlem af arbejdsgiverorganisationen Danske Service, og at de derfor ville indgå en overenskomst.

Men det var ikke tilfældet, erkender den administrerende direktør i dag.

Cura Pleje kan lige nu se frem til en strejke. Fagforbundet FOA har varslet konflikt mod virksomheden, hvis de ikke tegner en overenskomst for deres ansatte inden 1. april.

LÆS OGSÅ: Strejke på vej: Ældre i fem kommuner kan blive ramt

”Vi er medlem af arbejdsgiverforeningen Danske Service”

Det var også i forbindelse med kritik fra FOA, at driftsdirektør for Cura Pleje, Jakob Damsgård, sidste år gav forkerte oplysninger til Frederiksborg Amts Avis.

”FOA har ganske rigtigt henvendt sig tidligere i år, men da vi er medlem af arbejdsgiverforeningen Danske Service og dermed har tiltrådt deres overenskomst, har Danske Service naturligt haft den videre dialog med FOA. Fremadrettet dialog med FOA vil ligeledes ske via Danske Service,” sagde han til avisen den 15. juni.

Og måneden efter skriver administrerende direktør Henrik Stæhr det samme i en mail til Hillerød Kommune:

”Vi har siden indmeldt os i arbejdsgiverforeningen Danske Service, der har samlet en række af landet fritvalgs-leverandører. Vi har derved tiltrådt Danske Services overenskomst med Serviceforbundet og 3F pr. 15. september 2014,” skriver han i mailen, som FOA har fået aktindsigt i.

Direktør har ingen forklaring

Henrik Stæhr har i dag ikke nogen forklaring på, hvorfor de har skrevet, at de var medlem af Danske Service.

- Vi har ikke været medlem, men vi har haft en lang drøftelse med dem, siger han.

En kommune kan ikke stille krav om, at virksomheder, der arbejder for kommunen, skal have en overenskomst. Men de kan kræve, at medarbejderne skal have løn- og arbejdsvilkår, som svarer til den mest almindelige overenskomst på området; den såkaldte ILO 94 konvention.

Og det kræver blandt andet Hillerød Kommune, hvor Cura Pleje har leveret hjemmepleje siden 2003.

- Vi havde fået forståelsen af, at de i hvert fald var på vej ind i en arbejdsgiverorganisation, som så ville tegne overenskomst. Det viste sig så ikke at være tilfældet, siger direktør for ældreområdet i Hillerød Kommune, Vibeke Abel.

Kommune: Det er ikke afsluttet endnu

Cura Pleje har for nylig givet deres ansatte en lønforhøjelse og ændret deres vilkår, så de nu blandt andet får løn under sygdom.

LÆS OGSÅ: Plejefirma lover højere løn: Vi blev taget med bukserne nede

Det betyder dog ikke, at Hillerød Kommune føler sig sikre på, at Cura Pleje lever op til aftalen.

- Vi er stadig i dialog med Cura Pleje om, hvordan man opfylder ILO-konventionen om at have sammenlignelige arbejdsvilkår. Det er ikke afsluttet endnu, siger Vibeke Abel.

Henrik Stæhr fra Cura Pleje mener, at virksomheden hele tiden har haft løn- og arbejdsvilkår, som lever op til det generelle niveau på området.

- Vores udgangspunkt har altid været, at vi overholder ILO-konventionen. Det er jo ikke lig med en præcis overenskomst. Hillerød Kommune har tidligere haft økonomisk tilsyn hos os, hvor de har konkluderet, at vi levede op til kravene, siger han og understreger, at han ikke tror, at Hillerød Kommune kan føle sig ført bag lyset.

Men hvordan kan det være, at både du og din partner i firmaet har sagt, at I var medlem af Danske Service, hvis I ikke var det?

- Jeg ved det faktisk ikke, for vi var ikke medlem. Og det vidste Hillerød Kommune også godt, for vi holdt mange møder med dem, siger Henrik Stæhr.

Avisen.dk har også talt med Danske Service, som bekræfter, at Cura Pleje ikke er og aldrig har været medlem.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.