Administration 

Pia Olsen Dyhr om nedslidning: Det største problem på det danske arbejdsmarked

SF-formand Pia Olsen Dyhr tøver ikke med at udråbe nedslidning som det største problem på det danske arbejdsmarked i 2019. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

SF kommer kun til at støtte en S-regering, hvis Mette Frederiksen skrotter kontanthjælpsloftet samt nedsætter en kommission, der skal sikre tidligere pension for nedslidte. Det fastslår SF-formand Pia Olsen Dyhr, der gerne ser en ny velfærdsskat i Danmark.

Som samfund kan vi ikke byde en ældre sygeplejerske med smerter i ryggen, en håndværker med ødelagte knæ eller en udbrændt gymnasielærer at knokle på fuld tid frem til pensionsalderen.

Det mener SF-formand Pia Olsen Dyhr, der kalder nedslidning for et af de allerstørste problemer på det danske arbejdsmarked. Derfor vil SF efter det kommende folketingsvalg kun pege på en regering, der vil sikre, at nedslidte lønmodtagere får en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

- Det er vigtigt for os, at vi finder en løsning på de nedslidtes problem, og det skal fremgå af et regeringsgrundlag. Vi har en række krav til en ny regering, og et af kravene er pension til nedslidte, siger Pia Olsen Dyhr. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Hun er klædt i en rød hjemmestrikket trøje og har også en SF-strikket model klar til, hvordan fremtidens tilbagetrækning for nedslidte på arbejdsmarkedet kan se ud.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi får en model, der hedder, at vi ti år før pensionsalderen, kigger på personen og spørger, hvor længe kan du holde til at arbejde videre, siger hun.  

Individuel bedømmelse  

Håndværkere, industriarbejdere, pædagoger og andre lønmodtagere skal altså ifølge SF ti år før deres pensionsalder have ret til at komme til en individuel screening. Her skal det vurderes, hvad der skal til for, at man kan holde til at arbejde helt frem til pensionsalderen.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosuen og pædagogen?

Læs med de næste måneder. 

UDVID

Hvis færre arbejdstimer om ugen eller andre arbejdsopgaver er nødvendigt for, at den nedslidte ældre lønmodtager kan holde til jobbet ti år mere, skal der sættes ind for at forebygge en tidlig deroute fra arbejdsmarkedet.

Og lønmodtagerne skal have ret til nedsat tid og kompenseres på løn, hvis det er den rigtige medicin, lyder det fra SF-formanden.

- Den individuelle bedømmelse kunne være i arbejdsmedicinsk klinik eller et andet tilsvarende sted, men jeg tror ikke, at vi skal ud i det kommunale system, noterer hun.

Men akkurat som man kan rette en hjemmestrikket trøje til undervejs ved at lukke et par masker eller strikke et par ekstra pinde, har Pia Olsen Dyhr heller ikke en fiks og færdig pensionsmodel klar.  

- Vi vil i virkeligheden gerne finde en løsning sammen med arbejdsmarkedets parter. For det er enormt nemt for os herinde på Christiansborg at sige, at der er den her model, eller hvorfor gør vi ikke sådan her, siger hun.

Ikke en model på brancher 

Bekæmpelse af den stigende ulighed er en af SF’s mærkesager, og nedslidning forstærker uligheden, noterer Pia Olsen Dyhr.

- Jeg er enormt optaget af, at vi ikke får en ny ulighed i forhold til for eksempel mænd og kvinder. For kvinder tager oftere barsel end mænd, og det betyder noget i forhold til, hvor længe de er på arbejdsmarkedet. Kvinder arbejder oftere på deltid end mænd. Skal kvinder så arbejde til de er endnu ældre end pensionsalderen, spørger hun.

SF-formanden fremhæver, at køn blot er et af mange dilemmaer, der skal findes løsninger på for at kunne strikke en model til differentieret pensionsalder sammen på »en begavet måde«.

- Det er afgørende, at det bliver individuel vurdering. Nogle siger, at det er de ufaglærte, der bliver nedslidte. Det er det også i stor stil, men der er også andre end ufaglærte, der bliver nedslidte, og det skal vi tage højde for, siger hun.

Samtidig pointerer SF-formanden, at hun ikke tror på en differentieret pensionsalder med udgangspunkt i brancher.

- Så helst vil jeg sige noget så kedeligt som, at vi skal nedsætte en kommission og få arbejdsmarkedets parter med til at forhandle, hvordan vi undgår nedslidning. Men en kommission skal ikke være en syltekrukke. Jeg vil bare gerne have en ordning, der tager højde for, at vi er forskellige, men alle sammen kan risikere at blive nedslidte, fastslår hun.  

Væk med kontanthjælpsloftet

Pia Olsen Dyhr kræver også, at kontanthjælpsloftet skal væk, hvis hun skal pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister efter folketingsvalget. Og der vil danskerne virkelig kunne se forskel på rød og blå blok, anfører hun.  

- Det er et krav fra SF, at kontanthjælpsloftet skal væk, og det skal også stå i et regeringsgrundlag, lyder det. 

Loftet trådte i kraft i 2016 og sætter en grænse for, hvor meget man kan modtage i ydelser fra det offentlige, hvis man er på integrationsydelse, kontanthjælp eller uddannelseshjælp. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at loftet er en succes. Siden april 2016 er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med 31.100 fuldtidspersoner, viser den seneste opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet. 

Men det fald giver Pia Olsen Dyhr ikke meget for og henviser til regeringens egne beregninger, der viser, at kun 600 af de kontanthjælpsmodtagere, der er kommet i job, kan tilskrives loftet. 

- Det er sludder og vrøvl, at kontanthjælpsloftet virker. Faldet har intet med det at gøre. Vi har tværtimod fået over 60.000 fattige børn, siger hun.  

Hidtil har Socialdemokratiet afvist at afskaffe kontanthjælpsloftet fluks efter et eventuelt regeringsskifte. I stedet vil partiet nedsætte en såkaldt ydelseskommission, der skal kulegrave gældende regler i ydelsessystemet. 

Pia Olsen Dyhr mener, at en ydelseskommission giver god mening. Men hun kan ikke se, at en kommission behøver at udskyde en afskaffelse af det kontanthjælpsloft, der sender børnefamilier ud i håbløs fattigdom. 

- Vi må sørge for, at Mette Frederiksen suspenderer loftet, indtil hun finder en ny model. Eller vi hjælper hende til at finde en ny model.  Hvis ikke loftet bliver afskaffet fra dag et, stiller vi det som forslag til finansloven, hvis vi ikke sidder i regering, siger hun.  

Ny velfærdsskat

Hvor S og SF skændes om afskaffelsen af kontanthjælpsloftet, er de enige om, at der skal flere varme hænder i den offentlige sektor.

For det duer ikke, når offentligt ansatte knækker sammen med stress under et voksende arbejdspres, pointerer Pia Olsen Dyhr. Derfor vil SF have 10.000 flere hænder i den offentlige sektor.

Eksempelvis skal der være minimumsnormeringer i daginstitutionerne. En voksen skal kun have tre børn i vuggestuen og seks børn i børnehaven.

De mange nye hænder skal finansieres gennem det økonomiske råderum. Men SF varsler også en ny velfærdsskat.

- Alle kan godt betale lidt mere i skat for at forbedre vores velfærd. Velfærdsskatten vil variere alt efter indkomst. Hvis du har en lav indkomst, er det 25 kroner mere om måneden, mens det vil være 150 kroner om måneden med en høj indkomst,« siger Pia Olsen Dyhr.

Ro-på-reform

Velfærdsskatten skal også bane vejen for det, som SF kalder en Ro-på-reform.

Selvom det lyder fluffy, præciserer SF-formanden, at det handler om at få bugt med den nye folkesygdom stress.

- Stress er ikke bare noget, som den enkelte har ansvaret for, men noget som arbejdsmarkedet har et ansvar for. Stress er et samfundsproblem, som vi er nødt til at tage hånd om. Det er syret, når jeg hører folk sige, at de er nødt til at gå på deltid for at kunne holde til at arbejde, siger hun. 

Hun mener, at stress blandt andet er et symptom på, at pres, produktivitetskrav, effektivitet og for få ressourcer er blevet de moderne plager i den offentlige sektor.  

Og det duer ikke, hvis hospitaler, daginstitutioner, plejehjem og skoler skal kunne tiltrække arbejdskraft.

- Når der løbes rundt mellem patienter, computere og medicinskabet, og der er ikke tid til at fokusere på kerneopgaven – nemlig patienten, gider man ikke jobbet. Det er tankevækkende, at 7.000 sygeplejersker har sagt op i den offentlige sektor og fået job i det private, fordi de har bedre vilkår. Det tyder på, at vi kan gøre det bedre«.

New public management skal dø  

Hvis de unge skal finde den offentlige sektor attraktiv som mulig arbejdsplads, er det ifølge Pia Olsen Dyhr også et spørgsmål om bedre ledelse. Hun hiver den gamle traver op og vil likvidere new public management, hvor alt måles og vejes.

- Den offentlige sektor er fastlåst i et meget gammelt ledelsessystem, mens det private har rykket sig mod en ledelsestil, der handler om at motivere medarbejderne. For motiverede medarbejdere er samtidig mere produktive og effektive,« siger hun.

I stedet for fjernstyring ser hun for sig, at seks sosuer får ansvar for en gruppe ældre. Som team kan de med deres faglighed selv lede og fordele arbejdet, lægge skemaerne og sikre sig tilfredse ældre.

- Jeg er træt af, at man tror, at Djøf'ere kan diktere alt, hvad der er klogt og smart. Det tror jeg ikke nødvendigvis er klogt og smart. Ledelse er på nogle områder kommet for langt væk fra de medarbejdere, det handler om. Og dem, der har fingeren på pulsen,« siger hun.

SF-formanden efterspørger også mere respekt for den service og faglighed, som frontsoldaterne – sygeplejersker, sosuer, pædagoger og andre – i den offentlige sektor leverer.  

- Når jeg oplever folk, der siger, at offentlige ansatte bare sidder og drikker kaffe, tænker jeg: ”Hvorhenne gør de det?” De ansatte har knap nok tid til at spise frokost, og undersøgelser har vist, at jordemødre bliver nødt til at tisse i bukserne, fordi de ikke har tid til at gå på toilettet, siger hun og ryster på hovedet.

Vil omvende unge liberale løver

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik SF en kæmpe vælgerlussing og  kun 4,2 procent af stemmerne og syv mandater. Lige nu viser målingerne, at godt fem procent af danskerne vil sætte kryds ved liste F på valgdagen.

Med ambitioner om en større offentlig sektor og en velfærdsskat, skal der knokles for at omvende mange vælgere, erkender hun. Og hvor SF’s grønne profil og klima-dagsorden nok tiltrækker mange unge vælgere, skræmmer ønsket om højere skat og en voksende offentlig sektor andre unge væk.

I hvert fald har Pia Olsen Dyhr ikke helt den samme tiltrækningskraft på de unge vælgere som for eksempel Liberal Alliance.  

Derfor vil SF-formanden ud og fortælle de unge liberale løver, at høj skat og god velfærd også giver en stærk privat sektor.   

- Jeg tror, at mange unge mænd tænker, at det hele nok skal gå. Det er egentlig en meget sund livsindstilling og sådan lidt »Happy go lucky«. Alt skal nok gå, jeg bliver ikke syg, jeg får ikke brug for sundhedsvæsenet, pleje til mine forældre, folkeskolen og så videre. Derfor kan jeg godt betale lidt mindre i skat.

Men Pia Olsen Dyhr tror, at de unge mænd bliver klogere, når de løber ind i virkeligheden.

- Det fantastiske ved at betale skat er jo, at de penge, vi tager op af lommen, bliver til så meget mere. Mine 25 kroner går til bedre plejepersonale eller pædagoger. Det er da mega fedt. Den bevidsthed om, hvad skat faktisk gør, tror jeg, at vi politikere skal italesætte meget mere, siger Pia Olsen Dyhr.

Så de bliver klogere de unge mænd?

- Det lyder jo vanvittigt arrogant, men det tror jeg, at en del af dem gør,« griner hun. 

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosuen og pædagogen?

Læs med de næste måneder. 

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse