Parti: Lad de syge få cannabis
Cannabis i mindre mængder til medicinsk brug har en overvejende positiv effekt på en række sygdomme, lyder argumentet fra Alternativet.

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

I DANMARK er stort set al omgang med cannabis forbudt - også til medicinsk brug. Begrundelsen for lovgivningen er de dokumenterede bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med et større misbrug over en længere periode.

Men cannabis i mindre mængder til medicinsk brug fremkalder ikke de samme bivirkninger og har faktisk en overvejende positiv effekt på en række sygdomme. Det bliver blandt andet anvendt for sine smertelindrende effekter i forbindelse med sklerose, hvor patienter oplever færre kramper ved cannabisbehandling.

DERUDOVER RAPPORTERES om positive indvirkninger på andre sygdomme, blandt andet cancer, hvor der opleves nedsat tendens til kvalme, og aids-relateret anoreksi, hvor patienter oplever større appetit og vægtøgning. Endvidere påpeges der i psykiatriske sammenhænge positive effekter for patienter med PTSD og depression.

Da den medicinske brug af cannabis er forbudt i Danmark, har vi ingen nævneværdige danske 
forskningsresultater. Derfor er det nødvendigt, hvis vi på et oplyst grundlag skal forholde os til effekterne af medicinsk cannabis, at se på de erfaringer, der er fra eksempelvis Holland. Her har cannabis været anvendt i lægefaglige sammenhænge i ti år. Hollandske forskere har påpeget, at de typiske bivirkninger er stort set ikke-eksisterende med den begrænsede mængde, der skal til for at give positive sundhedseffekter.

HOLLAND er ikke det eneste land, som har legaliseret medicinsk brug af cannabis. Mange andre lande har også taget skridtet. Ikke mindre end ti lande i EU, samt Israel, Uruguay og Canada, foruden flere stater i USA har gjort det lovligt, og det er på tide, at Danmark følger trop. Derfor mener vi i Alternativet, at en legalisering af cannabis til medicinsk brug er en god idé.

Vi skal sikre, at fordomme ikke skygger for en konstruktiv dialog om en legalisering af medicinsk cannabis. Som med al anden medicin vil nogle opleve bivirkninger, men forskningen understøtter ikke, at disse er af en karakter, som bør hindre en lovliggørelse. Derfor må vi tøjle vores fordomme og anerkende den eksisterende forskning og erfaringerne fra udlandet. Formår vi det, vil udvalgte patientgrupper i fremtiden få glæde af lægeordineret cannabis.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.