LO-kongres 2015

Outsider: Soldaternes formand går planken ud

Formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, tippes ikke mange chancer for at vinde posten som LO-formand. Alligevel fortsætter han kampen mod Lizette Risgaard, fordi et kampvalg altid er godt for demokratiet.
Flemming Vinther ville gerne have været storfavorit til LO-formandsposten. Men selvom han ikke tippes mange chancer for at vinde over Lizette Risgaard, fortsætter han kampen til målstregen i morgen. 
Flemming Vinther ville gerne have været storfavorit til LO-formandsposten. Men selvom han ikke tippes mange chancer for at vinde over Lizette Risgaard, fortsætter han kampen til målstregen i morgen.  Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.

- Jeg vil da hellere have haft, at det var mig, der var storfavorit, lyder det fra Flemming Vinther.

Der er kun godt et døgn, til de 400 delegerede tirsdag skal vælge ny LO-formand efter Harald Børsting. Der er to kandidater, og LO's nuværende næstformand Lizette Risgaard er storfavorit med opbakning fra store fagforbund som 3F, Dansk Metal og FOA.

Men formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening er vel gammel soldat, og sådan nogle bider tænderne sammen og falder på slagmarken.

- Jeg er fuld af kampgejst og parat til at give den hele armen frem til afstemningen, siger Flemming Vinther.

Lodtrækning om at være første taler

Når der skal være kampvalg tirsdag klokken 11.00 på LO-kongressen, bliver der trukket lod om, hvem af formandskandidaterne, der først skal på talerstolen og holde tale for de 400 stemmeberettigede delegerede fra 17 LO-forbund.

Lige nu brygger Flemming Vinther på sin valgtale.

Soldaternes formand mener, at der har været en god valgkamp, hvor kandidaterne har været til utallige møder både i LO-forbundenes hovedbestyrelser og ude i et hav af lokalafdelinger.

Bliver ikke bitter

Hvis han taber valget til Lizette Risgaard, vil han være ærgerlig men ikke bitter.

- Jeg kommer ikke til at fortryde, at jeg har stillet op. Det har været spændende. Og under alle omstændigheder er det sundt for enhver organisation at have flere kandidater at vælge igennem. Det er utrolig vigtigt, at man ved hvilken formand, som LO får og hvad formanden vil, fastslår han.

Flemming Vinther er fuldblodstilhænger af en sammenlægning mellem LO og FTF, ligesom han har stor erfaring med at forhandle overenskomster på det offentlige områder. Derudover betragtes han blandt andet som en fremragende kommunikator og forhandler.

Hvordan bliver dit samarbejde med Lizette Risgaard, hvis hun vinder valget og bliver ny LO-formand?

- Jeg tror på, at Lizette og jeg kan få et godt samarbejde. Jeg håber på fortsat at få en plads i LO's daglige ledelse, og det er da ikke sådan, at jeg så vil sige sort hver gang Lizette siger hvid. Jeg vil arbejde loyalt og bakke op om hende, men selvfølgelig ikke bare være modsat hende, fordi jeg har tabt. Men jeg vil stå på mine principper og faglige synspunkter, fastslår Flemming Vinther.

Hvis soldaten rejser hjem fra Aalborg med et nederlag i lommen, møder han i HHKF-huset i det indre København onsdag morgen. Og så skal der knokles, fortæller han.

- Jeg har jo været meget væk på grund af valgkampen. Det skal der ændres på, siger han og tilføjer, at han er superglad for at være formand for HKKF.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.