HK-boss på krigsstien: Uambitøst at regne med 20.000 færre LO-medlemmer om året

HK-formand Kim Simonsen mener, at den nye LO-formands vigtigste opgave er at styre fusionen mellem LO og FTF i hus. Det er for slapt at budgettere med 80.000 færre LO-medlemmer de næste år, lyder kritikken. Og så vil han stemme imod en udvidelse af LO-ledelsen fra fire til fem.
HK-formand Kim Simonsen vil give folk præmier for at finde afsnit med nye ideer og visioner for LO i papirerne op til kongressen. 
HK-formand Kim Simonsen vil give folk præmier for at finde afsnit med nye ideer og visioner for LO i papirerne op til kongressen.  Foto: Claus Bech,Scanpix

Forbundsformand i HK Kim Simonsen er på vej til LO-kongres i Aalborg. I begyndelsen af året havde han lyst til at blive LO-formand, men i september sprang han i målet.

Kort efter at LO's hovedbestyrelse var enige om en køreplan for sammenlægningen mellem LO og FTF meddelte han, at han ikke længere var kandidat til at afløse Harald Børsting på posten.

- Jeg synes, at det kunne være fedt at være LO-formand, men det er det politiske projekt, der er afgørende for mig. Og nu er der fuld opbakning i LO til en faglig-politisk ide, som jeg har båret de sidste tyve år. Det er jeg glad for, og personfnidderfnadder skal ikke risikere at ødelægge det projekt, siger han.

Som svoren tilhænger af en sammenlægning mellem LO og FTF for at få større faglige og politiske muskler at spille med, mener han, at den nye formand må sætte alle sejl til for at få den nye hovedorganisation gennemført.

Svært at få til at hænge sammen

Han hæfter sig ved, at favoritten til LO-formand, Lizette Risgaard, stiller op med en næstformandskandidat Arne Grevsen fra 3F, der er skeptisk overfor en fusion.

- Lizette Risgaard er tilhænger af en sammenlægning, men bliver støttet af en næstformandskandidat, der mener noget andet. Der er svært at få til at hænge sammen, mener Kim Simonsen.

Han fremhæver, at bordet fanger for den sandsynlige nye formandsduo Risgaard og Drevsen.

- Nu har vi en god køreplan for sammenlægningen. Jeg går ud fra, at det her bliver den nye LO-formands vigtigste og væsentligste opgave. Alt det med lidt politik, internationalt arbejde, ligestilling og arbejdsmiljø er underordet, siger Kim Simonsen.

- For mig at se bliver den vigtigste opgave overhovedet for den nye LO-formand at følge den her fusionstanke til dørs. Og den kan ikke uddelegeres til en næstformand eller et hold af ryttere. Det kan alene være en formandsopgave, fastslår HK-formanden.

Har ikke haft stærkt samarbejde med Lizette

Hvordan bliver dit samarbejde med Lizette Risgaard?

- Jamen, jeg håber da, at det bliver bedre end den tid, hvor hun har været næstformand. Fordi jeg oplever ikke, at jeg har haft et stærkt samarbejde med Lizette, mens hun har været næstformand, konstaterer han.

- Det hænger måske sammen med, at hun ikke har haft nogle arbejdsopgaver indenfor mit område, hvor jeg især har uddannelse og generel politik og finanslov. Og det er ikke emner, som jeg er bekendt med, at hun har beskæftiget sig med. De to ting hun har haft – ligestilling og arbejdsmiljø – har også ligget hos næstformanden i HK.

Hvilket LO får vi de næste år?

- Med undtagelsen af arbejdet med en ny hovedorganisation er LO-kongressen totalt blottet for faglig-politisk indhold.  Hvis man læser de ret tunge papirer, skal folk næsten have præmier for at finde afsnit om nye tanker, visionære ideer og fremtidens veje. Det er svært at finde et nyt LO i forhold til optaktspapirerne.

Er det godt nok?

- Ambitionen har jo ikke været større. Jeg er jo selv en del af LO’s Daglige Ledelse, så jeg har heller ikke båret det. Og LO bærer heller ikke selv på det, siger Kim Simonsen.

Dramatik om større LO-ledelse

På den kommende LO-kongres skal de delegerede også beslutte, om der i fremtiden skal være fem politisk valgte i LO-toppen eller fire som i dag.

HK-formanden bryder sig ikke om forslaget fra Dansk Metal om at udvide LO-ledelsen, så der fremover vil være en formand og fire næstformænd.

- Jeg håber bestemt ikke, at det ender med, at vi udvider LO’s politiske ledelse. Det mener jeg vil være et fuldstændig misforstået faglig-politisk signal til vores bagland. Jeg synes ikke, at det er et værdigt signal at udvide den politiske ledelse efter en kongresperiode, hvor vi har mistet tusindvis af medlemmer og fyret adskillige ansatte, siger Kim Simonsen.

Derudover fremfører han, at det slet ikke harmonerer med at skulle fusionere med FTF i løbet af kort tid.

Kim Simonsen er ikke den eneste forbundsformand, der er gået på krigsstien for at undgå udvidelsen. Heller ikke forbundsformændene fra FOA og Socialpædagogerne er glade for at gå fra fire til fem i ledelsen.

Taber medlemmer

Kim Simonsen konstaterer, at LO taber medlemmer hver eneste dag.

- Også i den weekend, hvor LO har kongres. LO har budgetteret med at man skal tabe 20.000 medlemmer hvert år i den næste fire-årige kongresperiode. Det lyder ikke ambitiøst. Så hvis LO ikke finder et svar på den udfordring, får LO en eksistentiel krise, lyder det kritisk fra HK-formanden.

- På det faglige-politiske plan skal LO have større slagkraft, og det er der, LO’s kommende formand skal vise sine evner.

Kim-planen

Hvad har du selv af fremtidsplaner?

- Jeg har kun en plan. Og det er at være formand for HK, og det er for mig ikke en plan B. Det er et privilegium at være formand for Danmarks næststørste fagforbund. Der er masser at tage fat på med dagpenge, uddannelse, pensioner, stress, arbejdsmiljø, organisere flere medlemmer.

- Og så er der hele det med hvad vi skal leve af i fremtiden i Danmark. Deleøkonomien og atypiske ansættelser rejser en masse udfordringer, fremfører han.

- Og med den måde, som fagbevægelsen er organiseret på, er vi ikke parate. Arbejdsmarkedet ser grundlæggende anderledes ud om nogle år, og det skal vi tage bestik af. Det har jeg ikke hørt meget af i LO-regi.  Vi har nogle påtrængende udfordringer, som jeg gerne vil bidrage til at løse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.