LO-kongres 2015

"Brændende platform" under ny LO-ledelse

Tirsdag vælger LO-fagbevægelsen ny ledelse. Den står med egne ord på en brændende platform.
"Fagbevægelsen står på en brændende platform. Fagbevægelsen er udfordret, men fagbevægelsen har stadigvæk betydelige muligheder for at fortsat at være en central varetager af lønmodtagernes interesser."
"Fagbevægelsen står på en brændende platform. Fagbevægelsen er udfordret, men fagbevægelsen har stadigvæk betydelige muligheder for at fortsat at være en central varetager af lønmodtagernes interesser." Foto: Scanpix/arkiv

Tirsdag bliver fem personer på en kongres i Aalborg valgt til at stå i spidsen LO-fagbevægelsen. Bliver storfavoritten Lizette Risgaard ny formand, skal hun sammen med sit nye hold i arbejdstøjet med det samme.

Den nye ledelse skal ifølge Ugebrevet A4 først og fremmest levere en trepartsaftale og muligvis et ægteskab med hovedorganisationen FTF. Bunker af svære arbejdsopgaver og udfordringer venter forude for den nye ledelse. LO skriver det selv sort på hvidt i en kongresrapport, der ligger fremme på kongressen i Aalborg.

Brændende platform

Her står der:

"Fagbevægelsen står på en brændende platform. Fagbevægelsen er udfordret, men fagbevægelsen har stadigvæk betydelige muligheder for at fortsat at være en central varetager af lønmodtagernes interesser."

Den brændende platform kan nuværende LO-sekretær Ejner K. Holst tale med om. Han stiller op til genvalg og er klar over, at en ny ledelse blandt andet står over for udfordringen med et faldende medlemstal ude i forbundene.

- Vi har jo altid stået på en brændende platform. Fagbevægelsen har aldrig fået noget forærende, men har skullet slås for tingene. Og det vil vi fortsætte med at gøre, siger Ejner K. Holst til Ugebrevet A4.

Mange opgaver

Det er nok af opgaver på den brændende platform. Det viser A4’s rundspørge til topbosser fra LO-fagforbund. De peger enslydende på blandt andre følgende opgaver for den nye ledelse:

De skal lande en trepartsaftale, hvor lønmodtagerne får konkrete gevinster. En aftale vil vise, at LO er parat til at tage samfundsansvar og bliver regnet for noget ved musikken.

De skal bidrage til at vende medlemsudviklingen, så ufaglærte og faglærte, unge og ældre melder sig ind og ikke ud af LO-forbund som 3F, HK og Fødevareforbundet NNF.

De skal få sat fut i fusionen mellem FTF og LO, så sammenlægningen bliver til virkelighed og ikke bare ord.

Fusion er vigtigst

FOA-formand Dennis Kristensen tøver ikke med at udpege gennemførelsen af ægteskabet mellem hovedorganisationen FTF og LO, som den nye ledelses allerfornemste opgave.

- Hovedopgaven for LO’s nye ledelse bliver at udarbejde grundlaget for fusionen på plads og så få den gennemført, siger han til Ugebrevet A4 og er helt på linje med forbundsformændene fra Teknisk Landsforbund, HK, Fødevareforbundet NNF og Socialpædagogernes Landsforbund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.