Ekspert: Et særligt sted i helvede for, dem der ikke taler åbent om løn

Advokat efterlyser større åbenhed om lønforhold, så flere urimeligheder kan komme frem i lyset og føre til sager.
Åbenhed om løn er vigtig, mener advokat.
Åbenhed om løn er vigtig, mener advokat. Foto: Stig Nørhald, Scanpix

Med en omskrivning af en populær bogtitel understreger Byrial Bjørst vigtigheden af, at man taler åbent med kollegerne om, hvad man får i løn. Han er advokat, faglig sekretær i Teknisk Landsforbund og ph.d. ligestilling:

- Der findes et særligt sted i helvede for dem, der ikke taler åbent om løn, siger han, og opfordrer til, at man bruger enhver lejlighed til at få hinandens lønforhold frem i lyset. Kun på den måde kan der sikres lige løn for samme arbejde, mener han.   

Som det er nu, er lønforhold et tabu på danske arbejdspladser. Det dokumenteres i en undersøgelse, som Avisen.dk omtaler i dag.

Ulovligt og overenskomststridigt

Byrial Bjørst genkender billedet og hæfter sig ikke mindst ved de fem procent af lønmodtagerne på de private arbejdsmarked, der fortæller, at deres arbejdsgiver ikke tillader, at man taler om løn.

- Sådan et påbud er i strid med ligelønsloven og på det private, organiserede arbejdsmarked faktisk også et et overenskomstbrud, som man kan få bod for, hvis man har det på papir, siger han.

De eneste, der får noget ud af ikke at tale om løn, er arbejdsgiverne, påpeger han med henvisning til, at kun 17 procent af lønmodtagerne på hele arbejdsmarkedet siger, at der er fuld åbenhed omkring løn på deres arbejdsplads.

Arbejdsglæden er på spil

Og så er han endda ikke sikker på, at arbejdsgiverne på længere sigt har gavn af at hemmeligholde lønforhold for at kunne holde lønnen nede.

- Konsekvensen af, at der tales så lidt om løn er, at lønfastsættelsen bliver mindre saglig og systematisk. Det er til skade for ligeløn, men også for produktivitet. For oplever du ikke, at du får en retfærdig løn, leverer du heller ikke en ordentlig indsats, og får du ikke mere for en ekstra indsats, leverer du heller ikke det ekstra, siger han.

Byrial Bjørst førte for nogle år siden en sag for et kvindeligt medlem, der med renters rente blev tilkendt en erstatning på over 1 million kroner, fordi hun som salgskonsulent i et betonvarefirma i flere år fik mindre i løn end sine mandlige kolleger med samme arbejde.  

Arbejdsgiveren er ikke den gode zar

Men det var ved et tilfælde, at hun blev opmærksom på uligheden, pointerer han.

- Det er mange penge, det drejer sig om. Men det kræver en større åbenhed om lønforhold, hvis vi skal have rejst flere sager. Det kræver, at du ved, du får for lidt i løn. Og som det er, går alle rundt og tror, at vores arbejdsgiver er den gode zar, som giver folk den løn, de fortjener, siger han.

I Danmark føres der ifølge Byrial Bjørst kun 2-3 sager årligt om ligeløn frem til en afgørelse, og så er vi endda det land i Europa, der har næstflest af den slags sager.

Rigtig mange penge på spil

- Det er i høj grad på arbejdspladsen, at vi skal tage snakken og åbne op for det her. Det er jo ikke éns seksualitet, det handler om, men bare tal på et papir. Og som lønmodtager skal man forstå, at man er nødt til at stå samlet, hvis man vil stå stærkt over for arbejdsgiverne. For nogen kan det betyde rigtig mange penge, hvis deres kolleger er så venlige at give dem de rigtige oplysninger, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.