Minister forarget over mor-debat: Lad dog kvinder gå hjemme!

Det er Mors Dag og Ellen Trane Nørby gider ikke høre mere vrøvl i den fortsatte debat om de såkaldte karrierekvinder og supermødre.
Ellen Trane Nørby: Det er den enkelte familie, og kun dem, der kan vurdere, hvad der er den rigtige løsning i netop deres familie.
Ellen Trane Nørby: Det er den enkelte familie, og kun dem, der kan vurdere, hvad der er den rigtige løsning i netop deres familie. Foto: Scanpix/arkiv

Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, har valgt mors dag til at tage et opgør med det hun kalder for 'mor-bashing' og som præger debatten om kvinder, børn og karriere.

Ministeren oplever, at der foregår en unødvendig polariseret ligestillingsdebat.

Det skriver hun i en kronik i Politiken i dag.

- Derfor bliver jeg ærlig talt både forstemt og forarget, når jeg i Politikens spalter og en række andre medier følger debatten om såkaldte 'karrierekvinder' og 'supermødre'. En debat, der alt for ofte minder om en skyttegravskrig, hvor karrierekvinder bliver beskyldt for at svigte deres børn, mens hjemmegående og deltidsarbejdende mødre må stå på mål for at svigte ligestillingen og de fremskridt, som kvinderne har tilkæmpet sig på arbejdspladserne, siden de stormede ud på jobmarkedet i stort antal i 60'erne, skriver hun.

Bredsiden kommer i slipstrømmen på debat-indlæg af blandt andre Politiken-debattør Ditte Giese og den socialdemokratiske debattør Mette Viktoria Pabst, som, i Ellen Trane Nørbys optik, angriber kvinder, "der vælger at skrue ned for karrieren i nogle år".

- Ifølge de to debattører er der tale om kvinder, som slet ikke sætter pris på det moderne liv og som staten nærmest har spildt en uddannelse på, skriver ligestillingsministeren.

Hun mener, at der ikke findes en bestemt skabelon for det 'rigtige' eller 'gode' familieliv. Det er den enkelte familie, og kun dem, der kan vurdere, hvad der er den rigtige løsning i netop deres familie.

Ditte Gieses og Mette Viktoria Pabsts holdninger er støbt i beton, mener Ellen Trane Nørby, og skriver at de to debattørers ordvalg er stærkt nedladende, og at de vægter ideologi over den enkelte kvindes frie valg og mulighed for at ændre prioriteter over et langt liv.

- Derved er de to debattører med til at bekræfte de fordomme, der stadig eksisterer om, at kvinder, der skruer ned for karrieren mens børnene er små, ikke ønsker at komme tilbage og give den fuld gas på arbejdsmarkedet senere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.