Opråb: Vær nu taknemmelig og tag ansvar

Folk er blevet blinde overfor de socialt udsatte i samfundet. Og så bliver det lettere at sige, at det er deres egen skyld. Det mener Mai-Britt Iversen (S).
Mai-Britt Iversen (S) er rådmand i Aalborg Kommune. Ifølge hende har mange danskere mistet taknemmeligheden.
Mai-Britt Iversen (S) er rådmand i Aalborg Kommune. Ifølge hende har mange danskere mistet taknemmeligheden. Foto: Lars Horn/Aalborg Kommune

Tonen overfor og behandlingen af de socialt udsatte er blevet for hård. Og det er middelklassen i Danmark i høj grad medskyldig i. 

Sådan lyder det fra Mai-Britt Iversen (S), rådmand i Aalborg Kommune, i et debatindlæg på denoffentlige.dk

Hendes forklaring er, at mange danskere ikke længere møder de socialt udsatte i hverdagen.

- Når os i middelklassen tillader det, så er det fordi vi ikke kender nogen, det går ud over. Vi tænker ikke, det er Ulla nede i nummer fem, der bliver ramt, siger hun til Avisen.dk. 

Mangler taknemmelighed

Ifølge hende er det derfor et problem, at danskerne fravælger bestemte områder, når de skal slå sig ned eller sende deres børn i skole.

Det gør, at vi ikke i lige så høj grad sætter pris på, hvor godt vi har det. 

- Da jeg var barn, vidste jeg sgu godt, at jeg var heldig. For jeg boede i blok med en, hvis mor og far drak, og som måtte tage sig af sine små søskende. Hun fik aldrig lavet lektier, fortæller Mai-Britt Iversen. 

Selv tror Mai-Britt Iversen ikke, at hun som den første i familien ville være akademiker i dag, hvis ikke det havde været for et fungerende velfærdssamfund. 

Folks egen skyld

Når man ikke kender folk i andre situationer, tror hun heller ikke, at man er lige så god til at sætte sig ind i deres problemer. Og det medfører, at man bliver hurtigere til at pege fingre. 

- I min barndom var det træls, hvis man ikke havde det gode liv. Nu er det også ens egen skyld, siger Mai-Britt Iversen. 

Når folk i dag mener, at folks ulykke er deres egen skyld, ser hun det som en måde at fralægge sig ansvar. 

- Hvis vi siger, at det er deres egen skyld, så slipper vi også fra at tage ansvar for at finde nogle virkelige løsninger, siger Mai-Britt Iversen.

Løsningen er det lange seje træk

Hun slår dog fast, at det ikke må være en undskyldning for ikke at tage ansvar for sig selv. Dem som kan, skal også gøre en indsats. 

Men hvis politikerne vil presse folk i arbejde, så mener hun også, at det må være deres ansvar at sikre, at der er job til dem. 

Når politikere alligevel prøver at virke handlekraftige med hårde reformer, så nytter det ikke. 

- Vi har sådan brug for at være handlekraftige. Og man bliver ikke populær på at sige, at det er det lange seje træk, der virker, forklarer Mai-Britt Iversen.

Men ifølge hende peger al erfaring på, at det ikke er hurtige tiltag, der hjælper. Det er det lange seje træk, der vil skabe et bedre samfund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.