Opråb fra LLO: Støjbergs nye lov straffer uskyldige lejere

Den nye boliglov skaber et grundlæggende problem i forhold til lighed for loven og sætter retssikkerheden på spil, advarer Lejernes Landsorganisation.
Der sker en uretfærdig forskelsbehandling, når lejere skal stå til ansvar for deres familiemedlemmers ageren, mens det ikke gælder folk, der ejer hus eller lejlighed, påpeger Lejernes Landsorganisation. 
Der sker en uretfærdig forskelsbehandling, når lejere skal stå til ansvar for deres familiemedlemmers ageren, mens det ikke gælder folk, der ejer hus eller lejlighed, påpeger Lejernes Landsorganisation.  Foto: Claus Bech /Scanpix

Lejernes Landsorganisation er i oprør over, at hele familier nu kan smides ud af deres lejebolig, hvis et enkelt familiemedlem begår kriminalitet.

Forrige uge skrev integrations- og boligminister Inger Støjberg til landets almene boligselskaber. Her gjorde hun dem opmærksom på, at nye love giver boligforeningerne mulighed for at smide hele familier ud, hvis et familiemedlem er kriminel.

Den lovændring er dog en farlig vej at gå ud af, mener Helene Toxværd, der er formand for Lejernes Landsorganisation (LLO).

- Det er exceptionelt, at man som almen beboer straffes kollektivt på den her måde. Ud fra et retssikkerhedsmæssigt syn er det uacceptabelt, hvorfor skal man som almen lejer bliver straffet for forhold, man ikke bliver stillet til ansvar for i nogen andre boligformer, siger hun til Avisen.dk.

I følge loven er der for eksempel ingen, der bliver nødt til at tvangssælge deres hus, fordi et familiemedlem har begået noget ulovligt, forklarer hun.

Politi og boligselskaber deler oplysninger

Den nye lov, som Inger Støjberg gerne ser anvendt, betyder også, at politiet må udlevere personoplysninger til boligselskaberne, hvis lejere har fået domme for kriminalitet begået i boligområdet.

På den baggrund kan boligselskabet beslutte, om den pågældende lejer og eventuelle familie skal smides ud.

Loven har allerede ramt nogle lejere. Blandt andet en enlig mor med fem børn i bebyggelsen Høje Gladsaxe ved København. Hun skal nu flytte med alle sine børn, fordi hendes ældste søn har fået en voldsdom.

Muligheden for at sætte en familie på gaden på baggrund af de handlinger, et enkelt familiemedlem har gjort, er ikke nyt. Det forklarer juraprofessor og ekspert i boligret fra århus Universitet, Hans Henrik Edlund.

- Det har altid været sådan, at man som lejer er ansvarlig for den adfærd, der er i hele husstanden. Man er også ansvarlig for sine gæsters adfærd, siger han.

Dommen skal bare have en tilknytning til lejemålet, pointerer han. Den del af loven er Helene Toxværd godt klar over.

Alligevel mener hun, at lovændringen vidner om, at man er på vej ud af en vej, der slet ikke er gennemtænkt, forklarer hun.

- Man er altid ansvarlig for, hvad der sker i ens bolig, men det er at gå skridtet videre, når hele familier bliver kollektivt ansvarlig for, hvad et familiemedlem gør, siger hun.

Hvad sker der med de udsmidte?

Socialrådgivernes formand Majbrit Berlau kritiserer også den nye boliglov og er særligt bekymret for de børn, der kommer til at stå uden tag over hovedet.

Heller ikke i LLO, forstår man rationalet bag at kaste familier ud i boligløshed, forklarer Helene Toxværd.

- Man spiller Sorteper med hele familier og gør dem til nomader, der bliver kastet rundt fra den ene afdeling til den anden, siger hun.

De familier, der bliver smidt ud, bliver dog ikke overladt til sig selv, forklarer Hans Henrik Edlund.

- Kommunerne har pligt til at hjælpe folk, der har boligsociale problemer, især hvis der er børn involveret. Kommunerne har blandt andet ret til at anvise til almen boliger, siger han.

Boligselskaberne skal stille mindst en fjerdedel af  ledige almene lejligheder til rådighed for kommunen til dette formål, forklarer han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.