Når borgerne taler, skal politikerne lytte
Sådan et system kunne for eksempel have været i brug i forbindelse med statens salg af DONG til Goldman Sachs sidste år.

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Hvordan ændrer vi den politiske verden, så borgerne bliver inddraget mere i beslutningerne? Jeg foreslår borgerdrevne forslag som en af løsningerne.

Mange føler ikke, at de bliver inddraget i den politiske proces.

Det virker som om, politikerne taler hen over hovedet på mig, hører jeg tit, når jeg er til debataftener.

I mine øjne er det et stort problem for demokratiet, at borgerne føler sig koblet af og savner inddragelse. Hvis ikke der sker en samtale mellem borgerne og politikerne, bliver det bare nogle få, der styrer. Det bliver ikke et fælles projekt.

VI SKAL HAVE vendt den her udvikling. Vi skal have skabt en politisk kultur, hvor borgerne i langt højere grad bliver respekteret, hørt og inddraget i beslutningerne.

En måde at gøre det på er ved at indføre det, vi i Alternativet kalder borgerdrevne forslag.

Det går ud på, at borgere ved at samle nok underskifter kan få lovforslag behandlet i Folketinget. Inspirationen er hentet i Finland og Schweiz, der allerede har lignende initiativer.

I Finland kræver det 50.000 underskrifter, som indsamles via et system, der minder om NemID. Det sikrer, at alle kun har én stemme. Når underskrifterne er indsamlet, bliver borgernes forslag behandlet på linje med andre lovforslag i det finske parlament.  Det er ind til videre lykkedes i fem tilfælde.

DE BORGERDREVNE forslag kunne være meget interessante at indføre i Danmark. Sådan et system kunne for eksempel have været i brug i forbindelse med statens salg af DONG til Goldman Sachs sidste år.

Her skrev næsten 200.000 danskere under på en protest, men lige lidt hjalp det. Hvis vi havde haft de borgerdrevne forslag dengang, ville den folkelige modstand have fået mere vægt.

Vi skal have ændret den politiske kultur, så man kan mærke, at det nytter noget at engagere sig. Flere ved mere, og det skal vi tage seriøst, når vi skal finde fremtidens løsninger.

Mit ønske er derfor, at vi politikere bliver bedre til at lytte til borgerne. Borgerdrevne forslag er et vigtigt skridt på vejen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.