Murersjak dumper ny dagpengeaftale: Politikerne fatter ikke en bønne

Så længe flere tusinde stadig kommer til at ryge ud af dagpengesystemet, har politikerne fejlet. Sådan lyder dommen fra københavnsk murersjak.
Murerarbejdsmand Peter Hanskov og murerne Christian Nielsen og Walther Bardino har nok at se til på Teglholmen i København. Men de er bekymrede for de mange ledige, der risikerer at miste dagpengeretten.
Murerarbejdsmand Peter Hanskov og murerne Christian Nielsen og Walther Bardino har nok at se til på Teglholmen i København. Men de er bekymrede for de mange ledige, der risikerer at miste dagpengeretten. Foto: Privat

- Politikerne, de fatter ikke en bønne. De har aldrig været en del af arbejdsmarkedet. De ved ikke, hvor vigtigt det er, at dagpengesystemet bare fungerer. De udhuler det, lyder det fra den 38-årige murer Walther Bardino.

I dag vedtager regeringen sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti den lov, der skal føre dagpengereformen ud i livet. Og udsigten til den nye reform vækker ikke begejstring på en byggeplads på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

- En murer kan risikere at blive fyret i september, fordi firmaerne begynder at mande ned på grund af vejret. Så kan du ikke få arbejde op til jul. Så kommer der en sindssyg vinter, hvor der er frost over det hele, og hvor byggeriet først starter op igen i maj. Det er 8 måneder, hvor du risikerer at gå uden arbejde, siger han og slår fast:

- Vi vil gerne være fleksible, men vi vil også have et dagpengesystem, der fungerer.

Byggeboom fjerner bekymringer

Walther Bardino går sammen med den 41-årige murer Christian Nielsen og den 59-årige murerarbejdsmand Peter Hanskov på en københavnsk byggeplads.

De startede op på pladsen for tre uger siden, og er ved at klargøre til, at de kan lægge mursten. Byggeboomet har ramt København, og i Nordhavnen, Sydhavnen og ved Carlsberg skyder den ene byggeplads op efter den anden.

- Når der er arbejde hele tiden, og man har sine timer dækket ind, så er der mindre at bekymre sig om. Men på et tidspunkt rammer krisen igen, og så kommer der til at mangle arbejde. Det er jeg sikker på, siger Christian Nielsen.

Derfor er det vigtigt med et trygt dagpengesystem.

- Dagpenge gør jo, at jeg kan betale mine regninger, få brød på bordet og forsørge min datter, når det i nogle måneder ikke er til at finde arbejde, siger han.

Stadig 10.000 der ryger ud

En ny prognose fra A-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke viser, at der stadig vil være omkring 10.000 personer der ryger ud af dagpengesystemet hvert år fra 2017, når de nye regler træder i kraft.

Det er 2.000 færre end med de nuværende regler. Det skriver Ugebrevet A4.

Og dermed løser politikerne ikke problemerne for de ledige, der ryger ud af dagpengesystemet, mener Christian Nielsen:

- Jeg kan ikke bruge det til noget. Det er spin. Vi havde en model, hvor folk var sikret dagpenge i fire år. Så fjerner man det, og der er en masse mennesker, der mister dagpengeretten. Så må man jo gå tilbage til den gamle model.

- Folk risikerer stadig at skulle gå fra hus og hjem. Det er ikke i orden, lyder det fra Walther Bardino.

Timer i stedet for uger

De nuværende regler betyder, at hvis Christian Nielsen og kollegerne eksempelvis bliver sendt hjem på grund af frost eller andet dårligt vejr en halv arbejdsdag og får dagpenge, så tæller det for en hel uges dagpenge.

Det gør den nye aftale op med, så brugte dagpenge optælles i timer i stedet for uger.

Det er godt, men det er også det eneste lyspunkt i et ellers elendigt forsøg på at gøre livet lettere for dagpengemodtagere, er Christian Nielsen og Walther Bardino enige i.

Bliver sværere at organisere unge

Den nye dagpengeaftale betyder blandt andet, at dagpengesatsen for nyuddannede uden børn bliver skåret fra 82 procent af den fulde dagpengesats til 71,5 procent.

Det frygter de to murere kan betyde færre medlemmer i fagforeningen. Det vil gøre det sværere at vælge tillids- og sikkerhedsfolk på byggepladser, hvis færre er organiseret i fremtiden, forklarer de.

- Mange af de unge, jeg møder, kan ikke se pointen i at være med i fagforening, fordi de får mindre i dagpenge end os andre. De skelner ikke mellem a-kasse og fagforening, siger Walther Bardino.

En verden for sig

Ifølge murersjakket er der en særlig grund til, at både dagpengereformen i 2010 og den nye aftale er blevet så ringe.

- Der er for mange akademikere inde på Christiansborg. Det er en verden for sig, og de har mistet kontakten til resten af verden, slutter Christian Nielsen.

Den nye dagpengeaftale træder i kraft i januar 2017.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.