Tilbage fra barsel: Så mange får forringede vilkår på jobbet

Det kan gå hårdt udover karrieren at gå på barsel. Fagforeninger bør udfordre arbejdsgivere, mener arbejdsmarkedsforsker.
Nybagte forældres første tid med barnet kan føre til både mindre i løn og færre muligheder fremadrettet i karrieren.
Nybagte forældres første tid med barnet kan føre til både mindre i løn og færre muligheder fremadrettet i karrieren. Modelfoto/Scanpix/Iris

Et barn er et af livets store glæder.

Men når nybagte forældre vender tilbage til jobbet, er det ikke ualmindeligt, at der venter mindre interessante arbejdsopgaver, dårligere løn eller ringere muligheder for at komme højere op i hierarkiet.

Sådan skriver Journalisten på baggrund af en repræsentativ undersøgelse udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder i foråret.

Problemet er særlig udbredt blandt kvinder, hvor omkring hver femte - 18 procent - oplever forringede arbejdsvilkår efter endt barsel. Kun 7 procent af mændende oplever det samme. 

Det er stærkt kritisabelt, påpeger professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

- Det må ikke være sådan, at man føler sig som andenrangsmedarbejder, når man skal på barsel, eller når man vender tilbage igen, siger han til Journalisten.

Fagforeninger må træde i karakter

Den eneste måde at sikre, at ansatte får de samme vilkår efter endt barsel, er, hvis fagforeningerne tager sagerne op, vurderer Henning Jørgensen.

Dansk Journalistforbund oplever også problematikker forbundet med at vende tilbage til kollegaerne efter endt barsel. Ifølge næstformand i forbundet, Tine Johansen, bliver problemer dog tit løst internt på arbejdspladsen.

Derudover understreger Tine Johansen, at dokumentationen skal være skudsikker, før forbundet tager en sag op.

- Hvis vi mener, vi kan vinde en sag, tager vi den i retten. Men kører man sager, som er usikre, kan modparten få skyts, siger hun til Journalisten.

Men det er ifølge Henning Jørgensen en helt forkert tilgang.

- Det er derfor, vi har et fagretsligt system og domstole til at finde ud af, hvad der er ret og rimeligt i forskellige disponeringssituationer. Ellers er det arbejdsgiverparadis, hvis de må definere det hele selv, siger han til Journalisten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.