"De arbejdsløse betaler prisen": SF-profil raser over nyt dagpengesystem
Det nye dagpengesystem er et røgslør over en social katastrofe, lyder det fra SF'eren Karsten Hønge.

Af Karsten Hønge
SE ALLE BLOGINDLÆG

I DAG VEDTOG Folketinget et nyt dagpengesystem. Det er fyldt med huller. De arbejdsløse betaler fortsat en stor pris for at andre kan leve på solsiden. Flertallet håber, at de på den måde kan lægge røgslør ud over den sociale katastrofe, som finder sted hver eneste dag.

Hver dag får mere end 25 mennesker fem kolde tæer i røven, når de sparkes ud af a-kasserne. Hver eneste dag, året rundt, oplever arbejdsløse at blive spændt fast i katapultsæderne, så de kan blive skudt ud i usikkerhed og utryghed. Tusinder af lønarbejderhjem mærker den iskolde sociale virkelighed.

Aftalen er god for de udsatte politikere

Løser aftalen problemerne for de mennesker, som er trukket ned i det sociale kviksand? Nej! Løser aftalen udfordringerne for et arbejdsmarked, som har brug for både tryghed og fleksibilitet? Nej, overhovedet ikke! Løser aftalen nogle politiske problemer på Christiansborg? Ja, lige nøjagtig!

Forligspartierne forsøger ihærdigt at kaste jord på debatten, så den ikke hele tiden dukker frem. Det er en taktik, som er skidt for de udsatte borgere - men godt for de udsatte politikere. Det politiske flertal skal stilles til ansvar for et dagpengesystem, der lader de svageste i stikken.

Hvad er det vigtigste? Hensynet til udsatte politikere, der febrilsk prøver at dæmme debatten ind med et billigt forlig eller de udsatte ledige? SF mener, at de ca. 70.000 mennesker, der allerede er sparket ud af a-kasserne, har brug for en hjælpende hånd, så de ikke synker længere ned i kviksandet. Mange mennesker, som mister dagpengene, møder en lukket dør når de søger om kontanthjælp. Bare en lille klat penge i banken, en bil eller en ægtefælle der er i arbejde, så smækkes kassen i.

En optimistisk vurdering viser, at 2.000 færre arbejdsløse vil miste retten til dagpenge som følge af aftalen. Det er godt nok en fattig ambition, og Socialdemokraterne må have svært ved at se sig selv i spejlet.

DER ER et par andre gode skridt, nemlig den fleksible optjening og en ny satsberegning. Men de fordele fordamper så hurtigt som dug for solen på en sommermorgen. Regningen betales nemlig af nyuddannede og af karensdage, som rammer de arbejdsløse, som har været ledige i lidt længere tid. Der opbygges på den måde endnu mere bureaukrati. Et bureaukrati, der allerede i dag omfatter op mod 25.000 sider med regler for a-kasserne.

Det er et trist syn at se Socialdemokraterne i rollen som de borgerliges gidsel. Partiet, der tidligere kæmpede for et bedre dagpengesystem, er nu lagt i benlås af de borgerlige. Det er en trist omgang.

Forliget løser langt fra problemerne. Hverken for de arbejdsløse eller for arbejdsmarkedet. Aftalen er først og fremmest et lille palmeblad, som skal skjule manglerne, men det er ikke stort nok til, at partierne kan gemme sig bag det.

Danmark har brug for et dagpengesystem, der giver tryghed og fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Det skal kort sagt være nemmere at komme ind i a-kasserne og sværere at blive smidt ud. Det ville rykke, hvis optjeningsperioden blev halveret. Sammen med massive investeringer i voksen- og efteruddannelse, vil sådan et dagpengesystem skabe den fleksibilitet, som giver Danmark en dynamisk økonomi.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Karsten Hønge

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på byggepladser både i Danmark, Norge, Færøerne og Grønland og har i øvrigt rejst jorden rundt flere gange. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. I den brede offentlighed blev han kendt under titlen 'Vikaren fra helvede', siden han som stedfortræder i Folketinget pustede liv i SF's kritik af regeringens salg af Dong-aktier til Goldman Sachs. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.